Розпочався Синод Єпископів УГКЦ.

Блаженніший Святослав звернувся у проповіді з нагоди початку роботи Синоду до притчі про управителів у винограднику і нагадав членам Синоду, що жоден єпископ не є власником своєї єпархії чи свого екзархату. Водночас, він застеріг політичних лідерів від думки, що український народ є їхньою власністю. 

 

Як повідомляє департамент інформації УГКЦ, у неділю, 30 серпня, Архиєрейською Літургією в архикатедральному соборі Святого Воскресіння Івано-Франківська урочисто розпочався Синод Єпископів Української Греко-Католицької Церкви.

 

Для канонічного початку роботи Синоду владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, оприлюднив Декрет про скликання Синоду Єпископів УГКЦ. Головною темою Синоду буде "Парафіяльне душпастирство і новітні виклики".

 

Під час своєї проповіді у неділю Блаженніший Святослав звернувся до притчі про управителів у винограднику, що вбили сина, єдиного спадкоємця господаря, щоб привласнити виноградник. "Ця притча, – відзначив Глава УГКЦ, – про Божий виноградник, про його управителів, про його справжнього господаря і власника є надзвичайно важливим Божим Словом до нас сьогодні. Бо кожен християнин, кожен, хто став членом новозавітного Божого народу, членом Христової Церкви, став управителем у Божому винограднику".

 

Блаженніший Святослав порівняв також з виноградниками український народ і Україну. "Усі ті, кому Бог дає відповідальність за лідерство, – сказав Глава УГКЦ, – повинні зрозуміти, що український народ не є чиєюсь власністю. Ми не є з вами рабами жодного земного володаря і ніколи ними не будемо. Ми є народ Божий, вівці Його пасовиська. Нашим царем і господарем, власником нашої історії є наш Господь Бог, а всі ті, кого Він нам покликає як керівників, лідерів не є господарями, а управителями, служителями, які повинні піклуватися цим народом, будувати його державу як необхідні умови його розквіту. Але плоди свого часу належать Богові".

 

Продовжуючи роздуми про Божий виноградник, архиєрей звернувся до членів Синоду. "Як важливо нам, єпископам, які є наслідниками Христових апостолів, зрозуміти і збагнути, особливо на початку Синоду, що ми не є господарями Христового Євангелія, ми не є господарями Його правди. Ми є її слугами. Жоден єпископ не є власником своєї єпархії чи свого екзархату. Але є лише управителем, який управляє від імені справжнього господаря, яким є наш Господь", – закликав замислитися Глава Церкви єпископів.

 

Синод Єпископів УГКЦ триватиме в Івано-Франківську від 30 серпня до 6 вересня 2015 року.

 

Нагадаємо, як розповідає "Z" у статті "Собор УГКЦ: "Світанок неминучий"", десятки резолюцій, прийняті під час VI Сесії Патріаршого Собору УГКЦ в Івано-Франківську, мають шанс стати церковними законами після голосування Синоду Єпископів, що почався одразу після Собору у цьому ж місті.

 

31.08.2015