Європейська Унія жорстко засудила вирок Олегу Сенцову й Олександрові Кольченку.

Верховний представник Європейської Унії із зовнішньої і безпекової політики Федеріка Моґеріні заявила, що вирок, винесений судом Російської Федерації, порушує норми міжнародного права, йдеться у прес-релізі на сайті її відомства.

 

 

«Європейська Унія ретельно відстежувала справу панів Сенцова і Кольченка, які виступили проти незаконної анексії Кримського півострова Росією й були заарештовані в травні 2014 року. Ми вважаємо, що російські суди не компетентні судити за діяння, вчинені за межами міжнародно визнаної території Росії. Ми також переконані, що судовий процес проводився з порушенням міжнародного права та елементарних норм справедливості. ЄУ далі закликає Російську Федерацію негайно звільнити панів Сенцова і Кольченка й ґарантувати їхнє безпечне повернення в Україну», — наголошено в заяві Моґеріні.

 

Раніше вирок Олегу Сенцову й Олександрові Кольченку засудили в Держдепартаменті США. Представники української влади, своєю чергою, заявили про готовість створити список санкцій у справах Сенцова і Надії Савченко.

 

А в Кремлі коментувати вирок відмовилися. Керівник адміністрації президента Сергій Іванов на прохання журналістів прокоментувати вирок відповів: «Я з ним не знайомий, і питання правосуддя ніколи не коментую». В країні оголошують десятки тисяч вироків за день, і він за ними не стежить, заявив Іванов.

26.08.2015