"Шоста хвиля" мобілізації офіційно завершилася; недобір – 40%.

План призову у рамках "шостої хвилі" мобілізації виконано на 60%.

 

Про це розповів на брифінгу представник управління мобілізаційного планування генштабу ЗСУ Олександр Правдивець.

 

Зокрема, за офіцерським складом плану дотримано на 80%, а за транспортними засобами – на понад 30%. Добровольці складають у загальній структурі 8,5%. Кожен четвертий – безробітній, повідомляє "Українська правда".

 

Відповідаючи на запитання, яким чином генштаб компенсує 40% недобору, Правдивець згадав про можливість укомплектування війська за рахунок контрактників. "Згідно з указом президента від 17 серпня, призов по мобілізації завершено. Правових підстав для продовження його – немає. Різниця невиконання плану буде компенсуватися за рахунок прийому на військову службу за контрактом", – заявив представник генштабу.

 

За словами чиновника, частка осіб, котрі відмовлялися прибути до військового комісаріату після оповіщення, склала 50-55%. При цім 61% із числа тих, котрі прибули на медкомісію, виявилися непридатними до несення служби за станом здоров'я.

 

Зафіксовано 26,8 тисячі осіб, котрі ухиляються від служби. "На сьогоднішній день відкрито за такими випадками 5 811 адміністративних проваджень, за результатами яких, громадян було притягнуто до адміністративної відповідальності, а також відкрито майже 1,5 тисячі кримінальних проваджень за ухилення від мобілізації", – повідомив Правдивець.

 

18.08.2015