Тбілісі подав до Гаазького трибуналу документи щодо вторгнення російської армії у Грузію 2008 року.

Про це повідомила аґенція Georgia Online з покликом на заяву міністра юстиції Грузії Теї Цулукіані.

 

 

До Гаазького суду надіслано матеріали щодо розслідування воєнного вторгнення Росії в країну у серпні 2008 року. Пані міністр заявила про це під час церемонії вшанування пам'яті загиблих у російсько-грузинській війні.

 

«Матеріали в справі розслідування серпневої війни вже кілька місяців перебувають у Гаазькому суді. Прокурор Гаазького суду має встановити, чи досить тих кроків і слідчих заходів, які здійснила Грузія, й ухвалити рішення про те, чи є потреба їм самим розслідувати цю справу», — сказала Цулукіані.

 

Водночас у своїй промові вона чітко висловила небажання, щоб справу провадили гаазькі слідчі. «Як і попередня, наша влада стикається з об'єктивними труднощами, оскільки справа надзвичайно комплексна, багатотомна, з багатьма епізодами і багатозначна. Цьому слідству необхідно надати більше значення, воно мусить швидше просунутися вперед, проблеми країни мають бути вреґульовані всередині країни. Ніхто б не хотів, щоб справу серпня 2008 розслідував прокурор Гааги. Це реальна небезпека, але ми все робимо, щоб виконати наші міжнародні зобов'язання всередині країни, щоб потім ніхто за межами країни не вимагав з нас відповіді за це», — зазначила Тея Цулукіані.

 

Напередодні прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що грузинська влада має намір повернути під свою юрисдикцію території Абхазії та Південної Осетії. І це, сказав він, відбудеться конституційним шляхом.

08.08.2015