Білорусь виявилася головним бенефіціаром російського харчового ембарґо.

Це випливає з підрахунків, які Федеральна митна служба РФ зробила на прохання інформаційного аґентства РБК.

 

     Після знищення санкційних харчів росіяни збирають нерозчавлене

 

 

Виходячи з даних свіжої статистики Федеральної митної служби Росії, Білорусь суттєво наростила свій експорт до Росії саме тієї продукції, яка потрапила під так звані «російські антисанкції» щодо західних країн. Так, за п'ять місяців 2015 року Білорусь завезла до Росії 916,4 тис. тонн товарів, ввезення яких обмежено з деяких країн. Минулого року за той самий період білоруські експортери ввезли до РФ лише 568,3 тис. тонн аналогічної продукції. Отже, частка цієї країни щодо постачання санкціонованого продовольства до Росії зросла з 13,5% до 21%.

 

Нагадаємо, що торік заступник міністра сільського господарства Білорусі Леонід Маринич назвав ситуацію з російськими санкціями «клондайком» для своєї країни й пообіцяв заступити західні країни за багатьма експортними позиціями. Зокрема, йшлося про сири, м'ясо, молоко, картоплю та яблука.

 

Ще однією країною, яка хотіла мати зиск з російського ембарґо, була Туреччина. Проте вона так і не зуміла суттєво наростити обсяг так званих санкціонованих харчів, усупереч обіцянкам збільшити експорт фруктів та овочів у Росію майже вдвічі. Обсяг постачань за січень–травень 2015 року залишився практично таким самим, як за п'ять перших місяців минулого року: 564 тис. тонн проти 560 тис. тонн.

 

Трохи скористалася з ембарґо Сербія, яка наростила постачання до Росії молочної продукції. Її частка серед інших «молочних» імпортерів залишається поки що скромною — менше 2%. Проте загальний обсяг експорту санкційної продукції з цієї країни до Росії зріс на 57,1%, за даними за перші п'ять місяців року. У фізичному обсязі постачання зросли з 50,7 тис. тонн до 79,6 тис. тонн. 

 
07.08.2015