Зруйновану частину Жовківського замку вдруге спробують відреставрувати.

Державний історико-архітектурний заповідник у Жовкві замовив реставрацію частини Жовківського замку за 19,6 млн. грн. Гроші походять з гранту програми транскордонного співробітництва.

 

Як повідомляють «Наші гроші», державний історико-архітектурний заповідник у Жовкві замовив реставрацію частини Жовківського замку, пам’ятки архітектури національного значення, за 19,6 млн грн. Роботи виконуватиме Колективне підприємство «Центр Комплекс» Львівської обласної асоціації інвалідів.

 

Гроші на проведення реставрації походять з гранту програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2007-2013», який заповідник отримав разом з польськими партнерами – монастирем Товариством Ісуса (єзуїтами) у Старій Всі та ґміною Бжозув. Проект, підтриманий програмою називається «Скарби прикордоння − охорона культурної спадщини», загальна вартість якого близько 4 млн євро, сума гранту – близько 3,5 млн євро.

 

 

У межах проекту, як заявлено на веб-сайті заповідника, передбачено реставрацію частини Жовківського замку вартістю близько 1,4 млн євро. За ці гроші мають завершити протиаварійні роботи на даху палацового корпусу замку, завершити облаштування подвір’я з інженерними мережами замку, зміцнити фундаменти кухонного корпусу, відтворити західну вежу з реставрацією прилеглих галерей, завершити реставраційні роботи та облаштувати музейні експозиції у східній вежі замку, а також відремонтувати приміщення під візит-центр для туристів.

 

У 2014 році заповідник уклав за кошти гранту договір на реставрацію із ЗАТ «ЗУБР ЛТД» на суму майже 15,6 млн грн, проте його довелося розірвати, оскільки ця фірма відставала від графіку виконання робіт.

 

24.07.2015