У міських лікарнях суворо ощаджують кошти.

Тернополю бракує на фінансування медичних закладів цього року понад 23 млн грн, а тому в міських лікарнях діє режим суворої економії. Дефіцит виник через зміну засад фінансування галузі та приєднання до мережі міських медичних закладів колишньої залізничної лікарні.

 

Як повідомляє портал «Тернопіль», покликаючись на керівника відділу охорони здоров'я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради Ростислава Левчука, медичні заклади міста працюють у режимі суворої економії, а дефіцит фінансування на цей рік перевищує 23 млн грн.

 

«Цього року змінився принцип фінансування галузі охорони здоров'я. Попередні роки воно відбувалося з державного бюджету, а цьогоріч ми фінансуємось за медичною субвенцією з розрахунку на одного мешканця міста, — пояснив ситуацію Левчук. — А ще він [дефіцит фінансування] значно збільшився у зв'язку з приєднанням до нас в мережу залізничної лікарні».

 

Дефіцит фінансування у галузі виникає постійно. Крім того, залізнична лікарня перейшла на утримання місцевого бюджету в лютому цього року, а видатки на медицину в місті у проект бюджету на 2015 рік закладали у 2014-му, коли про приєднання залізничної лікарні не було відомо. А також дефіцит зріс під впливом підвищення тарифів на комунальні послуги.

 

Нині заклади охорони здоров'я працюють у режимі жорсткої економії. «Власними ресурсами і заходами ми не зможемо покрити борг, тому зверталися неодноразово на сесії міської ради та через міського голову в органи міністерства охорони здоров'я та міністерство фінансів. Ми всі очікуємо на вирішення цієї проблеми», — цитує Левчука 0352.ua.

 

Медичні заклади Тернополя налічують понад 4 тисячі працівників. Загальна вартість дня перебування хворого у лікарні становить 314 гривень.

 

22.07.2015