НКРЕКП відмовила у видачі ліцензії компанії, якій належить спірний газопровід.

Національна комісія, що здійснює державне реґулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), відмовилась видати ліцензію на розподіл газу компанії «Спектргаз» зі Львова, якій належить газопровід, приватизований, на думку Генпрокуратури, незаконно. У ГПУ залишаються шанси на повернення газогону в державну власність.

 

Компанія «Спектргаз» хотіла отримати ліцензію на розподіл газу для експлуатації свого газопроводу від ГРС «Винники» (нова) до ПАТ «Іскра», завдовжки 9 км. Як повідомляє zik, відмову видати ліцензію голова НКРЕКП Дмитро Вовк пояснив так: «Немає потрібних документів — немає ліцензії». Рішення про відмову НКРЕКП ухвалила на своєму засіданні 16 липня.

 

За інформацією ZAXID.NET, до цього газогону під'єднані частина мешканців м. Винники, частина мешканців м. Львова, а також мешканці прилеглих сіл Бережани, Длинівка, Чишки, Волиця, Горішне. Від постачання газу цим газопроводом залежать також котельні військової частини №0747 та «Львівтеплоенерго». До вересня 2014 року газопровід належав ПАТ «Іскра», від вересня 2014 р. — компанії «Спектргаз», співзасновником якої також є ПАТ «Іскра».

 

Як повідомляли «Наші гроші», 29 травня 2015 р. Господарський суд Києва на вимогу Генеральної прокуратури визнав незаконними наказ Фонду держмайна від 1993 року «Про затвердження плану приватизації майна державного підприємства «Львівський електроламповий завод ВО «Іскра» та перелік нерухомого майна, переданого у власність ВАТ «Іскра» від 27.05.2003 року в частині включення до майна, що підлягає приватизації газопроводу високого тиску ГРС «Винники» – ВО «Іскра». ГПУ має намір повернути газогін у державну власність: згідно з законодавством України, газопроводи не можуть бути приватизовані.

 

Як інформує zik з покликом на ПАТ «Львівгаз», у разі отримання ліцензії на розподіл газу «Спектргаз» може бути проданий іншій юридичній чи фізичній особі, як сумлінному набувачу, після чого спроби повернути спірний газопровід у державну власність Генеральною прокуратурою втрачають сенс. Відмова у виданні ліцензії залишає надії на повернення газогону в державну власність.

 

Якщо газопровід повернуть у державну власність, ПАТ «Львівгаз» зможе користуватися ним на правах оренди або концесії відповідно до закону України «Про ринок природного газу».

 

20.07.2015