МВФ може відмовитися від участі в програмі допомоги Греції.

Міжнародний валютний фонд виступив з різкою критикою фінансової угоди, досягнутої між Грецією й іншими країнами єврозони.

У заяві МВФ наголошено, що реформи, які Греція пообіцяла здійснити для отримання фінансової допомоги, нереалістичні.

За оцінкою Фонду, протягом найближчих двох років зовнішній борг Греції удвічі перевищить ВВП країни, а передбачені в угоді показники зростання грецької економіки недосяжні. «Впоратися з грецьким боргом можна тільки за допомогою заходів, що великою мірою виходять за межі тих, які готова розглядати Європейська Унія», — йдеться в заяві МВФ.

 

 

Як один з варіантів Міжнародний валютний фонд пропонує 30-річний пільговий період на обслуговування Грецією європейського боргу, долучаючи нові кредити, а також суттєве розширення терміну погашення кредитів.

МВФ запропонував й інші варіанти виходу з кризи, в яких передбачено списання грецьких боргів. Проти цього категорично виступили інші кредитори Греції — Європейська Комісія і Європейський Центральний Банк.

Міжнародний валютний фонд дав зрозуміти, що якщо ці пропозиції не будуть прийняті, то він відмовляється від подальшої участі в програмі допомоги Греції.

 
15.07.2015