Україна та США підписали угоду про «відкрите небо».

Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський підписав у Вашинґтоні угоду про «відкрите небо» зі США. В документі передбачено зняття обмежень щодо кількості авіаперевізників з кожної сторони, рейсів і географії польотів. Від США свій підпис поставила заступник Державного секретаря США з питань економічного зростання, енергетики та навколишнього середовища Кетрін Новеллі. Церемонія підписання відбулася в межах першого українсько-американського бізнес-форуму у Вашинґтоні, інформує прес-служба Міністерства інфраструктури.

 

«Ми працюємо на майбутнє: з розвитком відносин між нашими країнами зростатиме потреба у авіасполученні. Вважаємо правильним не чекати, коли це станеться, а вже зараз створити умови для розвитку ринку і здорової конкуренції на ньому», — прокоментував Пивоварський.

 

Документ замінить чинну угоду між урядами України та США про повітряний транспорт від 5 червня 2000 року. Новела знімає обмеження у пунктах відправлення/призначення на територіях обох держав через будь-які проміжні пункти; надає можливість авіакомпаніям обох сторін виконувати польоти з правом «п'ятої свободи» (право приймати на іноземній території пасажирів, що прямують на територію будь-якої третьої держави, а також адресовані туди ж таки вантаж і пошту, і право висаджувати пасажирів і вивантажувати вантаж і пошту, надсилані з будь-якої території, в країні-підписанті угоди); встановлюється довільна частота та ємність повітряних перевезень авіаперевізниками обох сторін; дозволяється самостійне наземне обслуговування в аеропортах.

 

Угода набуде чинності після завершення внутрішньодержавних процедур, потрібних для імплементації документу. В Україні передбачено її ратифікацію у Верховній Раді.

 

15.07.2015