Подрімати під час роботи – непогана ідея

Нехай начальники й не схвалюють, але все більше досліджень указують на те, що дрімати впродовж робочого часу корисно для здоров’я і трудової етики. Розвідки науковців із Мічиганського університету довели: коротенький пообідній сон може підвищити продуктивність праці. Адже той, хто заплющує очі, не лише стає емоційно врівноваженішим, а й фрустраційно толерантнішим (проявляє більше терпіння до фрустратора).

 

 

 

 

Вчені запросили 40 піддослідних у віці від 18 до 50 років до лабораторії. Спочатку їх попросили виконати чимало завдань на комп’ютері. Крім того учасники дослідження відповідали на численні запитання про свій сон і стан втоми.

 

Після цього етапу піддослідних без спеціальних критеріїв (випадково) розподілили на дві групи. Одній дозволили лягти поспати на годинку, іншій показували відео. Потім учені оголосили, що всі затягнуті тести потрібно пройти ще раз і приховано спостерігали за тим, як суб’єкти дослідження поводилися під час повторного їх виконання.

 

Виявили, що кожен, хто мав змогу подрімати, взявся виконувати гнітюче завдання відверто спокійніше, в той час, коли відео-група швидше вмивала руки. До того ж перші констатували, що почуваються менш імпульсивними.

 

Провідний авто експерименту Дженіфер Гольдшмід (Jennifer Goldschmied) на підставі отриманих результатів доходить висновку, що людям все складніше тримати негативні емоції під контролем, коли вони повинні залишатися в стані бадьорості впродовж тривалого часу.

 

Учена вважає, що передусім для людей, які мають тривалі робочі зміни й не встигають ночами добре виспатися, коротенький сон під час робочого дня міг би стати оптимальним шляхом для збільшення продуктивності праці. В минулого науковці вже довели, що не виспавшись, ми непомітно допускаємося помилок, які можуть бути й небезпечними.

 

 

Ein Nickerchen während der Arbeit macht frustrationstolerant

Spektrum.de, 30.06.2015

Зреферувала Соломія Кривенко

04.07.2015