Глибокі підземелля на кометі

Під поверхнею комети місії «Розетта» виявили великі ями. На фото, які надійшли від зонда, науковці помітили печери, що тягнуться далеко вглиб комети.

 

 

 

ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS.

 

 

Якби можна було прогулятися по кометі місії «Розетта» 67P/Чурюмова-Герасименко, довелося би ходити, як по тонкому льоду: під поверхнею комети розташовані великі підземелля з діаметром кілька сотень метрів, їхній верхній шар уже в багатьох місцях провалився. Завдяки цьому науковці змогли виявити підземні порожнини, які простягаються далеко всередину комети.

 

На фото, яке наприкінці минулого року зробила система камер місії «Розетта» OSIRIS, видно, як з шахти фонтанами до космосу клубиться пил і газ, розповідають науковці з Геттінгенського Інституту досліджень Сонячної системи імені Макса Планка, що тепер взявся за аналіз фотографій.

 

Найбільші з виявлених шахт сягають 200 метрів в глибину. На внутрішньому боці світлини би продемонстрували відшарування й терасування, ґрунт, натомість, виглядає переважно гладеньким і рівним, розповідають учені.

 

 

 

Стрілка показує на найактивніший кратер на кометі. 

 

 

Подібні структури відомі вже з досліджень інших комет. Лише матеріалу, що струменіє, не достатньо для того, аби пояснити величину прихованих печер. Принаймні такими є результати обрахунків команди на чолі з Жаном-Баптістом Вінсентом (Jean-Baptiste Vincent). Припускають, що печери народилися в час виникнення комети. Тоді уламки-попередники стиснулися й утворили єдине тіло, залишивши, ймовірно, простір між собою. Інша гіпотеза така: замерзлий вуглекислий газ або вода з середини комети випарувалася, залишивши ущелини.

 

 

Schächte führen tief ins Innere

Spektrum.de, 02.07.2015

Зреферувала Соломія Кривенко

03.07.2015