Компоненти життя – не лише в Сонячній системі

Вперше астрономи відкрили складну органічну молекулу в Сонячній системі, що виникає. Науковці на чолі з Карін Оеберг (Karin Öberg) з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики в Кембріджі (США) виявили велику кількість метилціаніду (CH3CN) в так званому протопланетному диску навколо молодої зорі. Йдеться про ту хмару пилу, з якої згодом виникає планета.

 

 

 

Органічні молекули, які знайшли навколо MWC 480, в подібних концентраціях присутні і в кометах нашої Сонячної системи. 

 

 

Дослідження засвідчують, що хімічні умови, за яких виникли Земля й життя на ній, не були неповторними. Про це розповідають учені в британському віснику «Nature». Такого висновку вони дійшли завдяки Великій міліметровій антені Атаками (ALMA), що на чилійських пагорбах знімає молоду зірку з номером MWC 480.

 

Зоря має вдвічі більшу масу в порівнянні з нашим Сонцем, розташована вона на відстані 455 світлових років від Землі в сузір’ї Тельця (один світловий рік – це дистанція, яку світло проходить впродовж року, приблизно – 10 млрд км).

 

Пиловий диск навколо молодої зірки сформувався в космосі просто з холодного газу й пилу, що її оточують. Дотепер учені не вбачали в ньому планету, що виникає. Проте ззовні диску вони натрапили на метилціанід (ацетонітрил) й на споріднену з ним синильну кислоту (HCN), що належить до ціанідів. Ці речовини мають особливе значення, адже містять вуглецево-азотні сполуки, необхідні для утворення амінокислот – базових компонентів життя.

 

Ціаніди перебувають у протопланетному дискові навколо молодої зорі в області, що для нашої Сонячної системи відповідає Поясові Койпера, батьківщині більшості комет. «Дослідження комет й астероїдів засвідчили, що сонячна туманність, яка породила Сонце й планети, була збагачена водою й складними сполуками, – пояснює Карін Оеберг в одній з записок свого центру. – Тепер у нас є докази, що та ж хімія існує в іншому місці Всесвіту, в регіонах, де може сформуватися подібна до нашої зоряна система».

 

Особливо захоплює астрономів те, що органічні молекули, які знайшли навколо MWC 480, в подібних концентраціях присутні і в кометах нашої Сонячної системи. Вже впродовж тривалого часу було відомо, що холодні й темні міжзоряні хмари виробляють достатньо складних органічних молекул. Проте невідомо було, чи ці складні органічні сполуки можуть виникнути і в високоенергетичному середовищі нової Сонячної системи й там існувати.

 

По суті, навколо зорі  MWC 480 астрономи зафіксували достатньо ацетонітрилу, щоби заповнити всі земні океани.

 

Тим часом інша команда науковців змогла приготувати компонент геному в умовах невагомості. Інгредієнтами для учених на чолі з Ернесто Ді Мауро (Ernesto Di Mauro) з Римського університету стали формамід (CH3NO), широко поширена в космосі сполука, метеоритний пил і високоенергетичні ядра атомів водню (протонів), у вигляді так званого космічного випромінювання вони пронизують цілий Всесвіт.

 

Дослідження підтвердило вірогідний сценарій: по той бік Землі у космосі можуть виникати пребіотичні речовини. Про це розповіли вчені в «Proceedings» американської академії наук («PNAS»). Вони опромінили рідкий формамід разом з пилом, взятим від чотирьох різних типів метеоритів, а також високоенергетичні протони. В отриманих зразках виникли численні біологічно значимі речовини, зокрема молекула цукру й амінокислоти. Крім того вчені знайшли й складові геному, зокрема урацил, цитозин, тимін, аденін і гуанін, нуклеозиди цитидин, уридин, аденозин і тимідин.

 

Учені дійшли висновку, що метеоритна матерія, яку опромінювали разом з формамідом, відіграє роль мінерального каталізатора для утворення різних органічних сполук. Отже, з такими компонентами, якими насичений Всесвіт, пребіотичні сполуки могли виникати в різних його частинах.

 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО  

Джерело: www.welt.de.

15.04.2015