Величезні саламандри тримали в страху жителів Пангеї

Викопні кістки засвідчують: 220 мільйонів років тому Землю заселяли амфібії, їхні тіла були завбільшки з маленький автомобіль.

 

 

 

Провадячи розкопки поблизу прадавнього озера на півдні Португалії, науковці натрапили на рештки дотепер невідомого виду амфібій. Вони робили небезпечною річкову область суперконтинету Пангеї приблизо тоді, коли й перші динозаври.

 

Кістки, зокрема черепні, дають змогу припустити, що Metoposaurus algarvensis (так учені нарекли вид – на честь реґіону розкопок), виглядав як величезний саламандр, навіть якщо його стиль життя був подібним до того, який провадять сучасні крокодили.

 

Примітивні амфібії, ймовірно, мали довгу, пласку голову. Їхні тіла були завдовжки 2 м, а важили ці метопозаври приблизно 100 кг. Metoposaurus algarvensis заселяв річки та озера реґіону протягом верхнього тріасового періоду 220–230 млн. р. тому.

 

З огляду на те, що кінцівки гігантської ящірки не могли довго витримувати її вагу, науковці припустили: більшість часу саламандри збували у воді й харчувалися переважно рибою. Але й маленькі пращури динозаврів, які заблизько підходили до краю берега, могли наїстися страху через Metoposaurus algarvensis.

 

Насправді в Португалії відкрили масове поховання: в озері, що колись висохло, загинули сотні гігантських амфібій. Раніше науковці вже знаходили рештки інших видів metoposaurus – в Африці, Індії та Північній Америці.

 

Великі ящури, які належать до виду хвостаті земноводні й подекуди бувають завбільшки до 1, 5 м, ще й сьогодні живуть у Китаї та Японії.

 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Джерело: www.spektrum.de.

02.04.2015