Найстаріша тварина в світі

Палеонтологи виявили найстаріші рештки тварини – чим розгадали таємницю про дивну істоту в історії нашої планети. Представники виду дикінсонія, яким 558 мільйонів років, виглядають дуже екзотично, тож дотепер залишалося нез’ясованим, були вони гігантськими одноклітинними, лишайниками чи багатоклітинними. Проте тепер органічні рештки доводять: йдеться про багатоклітинну тварину, повідомляють учені в журналі «Science».




Так могла виглядати найстаріша тварина виду дикінсонія 558 мільйонів років тому. Зображення: Australian National University.
 

571–541 мільйонів років тому в Первісному океані едіакарію жили організми, які нагадували радше прибульців, ніж сучасних тварин. Деякі були подібні на частинкові структури без голови та кишківника, інші були як трубки строматопорів, інші нагадували наполовину здутий матрац.

 

З огляду на чудернацький вигляд багатьох із цих істот, було неясно, до якої групи організмів вони належали. Однією з таких загадкових істот є дикінсонія: приблизно в 1,4 метра завбільшки овальна істота з тілом, перетягнутим одним тонким ребром. Голови, внутрішніх органів і кінцівок у них не було. Через це палеонтологи припускають: дикінсонія отримувала поживні речовини безпосередньо зі свого середовища або практикувала зовнішнє травлення.

 

Тож до якої категорії віднести цих істот? «Упродовж 75 років науковці сперечаються про те, що таке дикінсонія: гігантське одноклітинне, лишайник, одна з перших тварин чи невдалий експеримент еволюції?» – пояснив Ілля Бобровський (Ilya Bobrovskiy) з Австралійського національного університету в Канберрі. Відповідь могли б надати органічні маркери – рештки жирів або інших продуктів обміну речовин, типові для певних груп організмів.

 

«Проблема полягала в тому, що нам треба було знайти такі рештки дикінсонії, у яких ще зберігся органічний матеріал», – пояснив Бобровський. Більшість шарів породи з такими рештками як, наприклад, едіакарська формація в Австралії зазнали впливу сильної спеки, високого тиску та вивітрювання, через що органічні залишки більшою мірою зруйнувалися.

 

Проте тепер Бобровський та його команда виявили рештки дикінсонії, що зберегли визначальні біомаркери. Знахідку зробили на крутому рифі заввишки 60-100 метрів на узбережжі Білого моря в арктичній частині Росії. Там науковці знайшли кілька зразків дикінсонії, яким 558 мільйонів років, і в яких збереглися відбитки решток органічного матеріалу. Завдяки цьому міг відбутися вирішальний аналіз.

 

Результат  дикінсонія була багатоклітинною твариною. Адже аналізи засвідчили: її біомаркери складалися з 93% холестериноподібних молекул – сполук, типових для тваринних форм життя. Лише 1,8% органічних реліктів складалися з ергостероїдів (ergosteroid), характерних для грибів і лишайників. Також у дикінсонії були відсутні типові для одноклітинних молекулярні суміші, повідомили науковці. Тож уже 558 мільйонів років тому на нашій планеті були перші багатоклітинні тварини.

 

«Скам’янілий жир, який ми знайшли, доводить: дикінсонія – найстаріша з відомих тваринних решток, і це розв’язує таємницю, яка зберігалася десятки років», – констатує співавтор Джохен Брокс (Jochen Brocks) з Австралійського національного університету. Принаймні деякі з цих загадкових істот едікарію були нашими найдальшими родичами.

 


Rätselfossil ist ältestes Tier der Welt

Australian National University, 21/09/2018

Зреферувала С. К. 

22.09.2018