Підземний океан на супутнику Юпітера

12 березня у НАСА повідомили, що під крижаною поверхнею найбільшого супутника Юпітера, який є водночас найбільшим супутником планети у Сонячній системі, – Ганімеді – існує океан соленої води. Ґрунтуючись на даних телескопа «Габбл», вчені передбачають, що океан на Ганімеді містить більше води, ніж увесь світовий океан.

 

 

Як припускають вчені, глибина цього океану становить 60 миль. Це – вдесятеро перевищує найглибшу точку світового океану – Маріанський жолоб. На відміну від земного океану, океан на супутнику Юпітера похований під товщею криги завглибшки 95 миль. 

 

Теоретично можливість існування на Ганімеді океану передбачили ще в 1970-х, проте емпіричного підтвердження цьому досі не було. Існували лише побіжні спостереження космічного зонду «Галілео», який у другій половині 1990-х досліджував систему супутників Юпітера, пролітаючи, зокрема, біля Ганімеда. «Галілео», однак, бракувало часу, щоб детальніше дослідити Ганімед, тому його свідчення – уривчасті й неповні.  

 

Натомість відкриття зробив старий добрий орбітальний телескоп «Габбл». «Це відкриття – черговий внесок “Габбла” в науку. За 25 років, які “Габбл” провів на орбіті, він зробив багато наукових відкриттів у Сонячній системі. Відкриття глибокого океану на Ганімеді, схованого під товщею криги, відкриває нові захоплюючі можливості по виявлення життя за межами Землі», - стверджує Джон Ґрюнсфельд, головний адміністратор Наукового директорату місій НАСА. 

 

«Габбл» використали для спостереження за Полярним сяйвом над крижаною поверхнею Ганімеда. Полярне сяйво пов’язане з магнітним полем супутника, джерело якого знаходиться у його ядрі. Солений океан змінює динаміку магнітного поля Ганімеда в процесі його взаємодії з магнітним полем Юпітера. Обчисливши параметри цієї взаємодії, вченим вдалося доказати існування під його поверхнею океану та його ключові параметри. До речі, аналогічним способом вдалося підтвердити наявність океану на Європі – іншому великому супутнику Юпітера. У НАСА вже оголосили про плани відправити на Європу безпілотний зонд, щоб дослідити, чи бува немає там життя. 

 

До речі, новини про відкриття океану на Ганімеді появились того ж дня, що й інше дослідження, яке здійснили вчені з Лабораторії дослідження реактивного руху, базуючись на даних космічного зонда «Кассіні». «Кассіні» виявив гідротермальну активність на супутнику Сатурна Енцеладі. Звідси випливає, що рідка вода, яка є домом для життя, може бути відносно поширеною в Сонячній системі. 

 

NASA discovers an underground ocean on Jupiter’s largest moon

The Washington Post, 12/03/2015

Зреферував Євген Ланюк

20.03.2015