В оптимістів – менше проблем із серцем

До серцевих і судинних захворювань оптимістичні люди схильні менше, ніж песимісти. Цей взаємозв'язок не залежить від віку, прибутку, освіти – демонструють результати багатонаціонального американського дослідження. Причинний зв'язок поки що не встановили. Але наступні дослідження мусять відповісти на запитання: чи запобіжні заходи, які поліпшують психічне самопочуття, знижують ризики стати жертвою серцево-судинних захворювань, пишуть науковці в журналі  Health Behavior and Policy Review.

 

 

 

 

 «Щодо загальної кількості населення навіть невелике поліпшення серцевого й судинного здоров'я у висліді дало б набагато нижчу смертність», – каже  Розальба Ернандез (Rosalba Hernandez) з Іллінойського університету в Урбана-Шампейн. З огляду на це вже варто досліджувати, чи стимуляція позитивного ставлення до життя може добре впливати на функції серця й кров'яних судин.

 

Наукова робоча група вивчила дані 5 134 учасників довготривалого дослідження. Вчені визначили здоров'я серця й кровообігу людей у віці від 52 до 84 років за допомогою спеціальної шкали. Суб'єктам дослідження приписували «0», «1» або «2» бали за показники кров'яного тиску, індекс маси тіла (ІМТ), харчування, обсяги фізичного навантаження, споживання тютюну, а також рівень цукру й холестерину в крові. Що нижчою була загальна кількість балів, то вищим – ризик захворіти на атеросклероз чи серцеві недуги.

 

Крім того, медики оцінили психічне здоров'я, оптимізм і фізичну культуру піддослідних, зареєстрували дані про актуальні для них хвороби нирок, печінки й суглобів.

 

Що меншим за шкалою був ризик серцево-судинних захворювань, то сильніше виражалося оптимістичне налаштування піддослідних. Люди з найбільшим показником оптимізму з удвічі вищою ймовірністю належали до групи з найкращим серцевим і судинним здоров'ям.

 

В оптимістів дуже гарними були показники ІМТ, цукру й холестерину, виявилося, що вони провадять активніший спосіб життя й менше курять. Раніше дослідження вже довело, що навіть трохи знизити ризик захворіти на серцеві болячки – згідно з показниками шкали – означає на 8 % зменшити небезпеку інфаркту, каже Ернандез.

 

В межах профілактики можуть запровадити відповідні програми, що стимулюватимуть оптимістичні думки в людей, які опинилися під загрозою. Завдяки зміні своєї поведінки вони матимуть можливість зменшити ризик серцевих та судинних захворювань.

 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Джерело: http://www.wissenschaft-aktuell.de.

13.01.2015