Де живуть добрі боги, а де – злі?

Якого бога вшановували в релігійному культі, залежало від кліматичних умов, у яких люди здійснювали свою життєдіяльність. Принаймні так стверджують науковці. Ті, хто жили в умовах суворого клімату, вірили в морально строгих богів.

 

 

 

Атлас релігій: червоні крапки позначають регіони, де вшановували милосердних богів, сині крапки позначають, де люди молилися строгим богам. 

 

 

Як виникла релігія й чому різні божества є такими інакшими, як люди: одні – доброзичливі й готові допомогти, інші – строгі й владні? Дотепер учені вважали, що релігія десь зародилася, потім передавалася з покоління в покоління. Можливими в крайньому разі були маленькі пристосувальницькі зміни до панівних уявлень свого часу, та основна тенденція релігії залишалася однаковою.

 

Зараз учені на чолі з Карлосом Ботеро з Університету штату Північна Кароліна (США) запропонували нову теорію, яку опублікували в журналі «PNAS». Вони звертають увагу на те, що існують природні впливи на божественну натуру певної релігії. Морально строгі боги, на думку вчених, народжувалися в відповідних кліматичними умовами, за яких культ виникав та здійснювався.

 

Ідея для дослідження спала на думку вченим після аналізу закономірностей поширення тварин на Землі. Є багато описів, які засвідчують: соціальна поведінка звірів проявляється часто в суворому кліматичному середовищі.  До того вже здійснювалися психологічні розвідки, згідно з якими спільна віра може сприяти співпраці та зародженню солідарності між людьми.

 

«Є експериментальні й емпіричні дані, які засвідчують: поклоніння жорстоким богам розвиває кооперативну поведінку серед людей», – кажуть учені. Для прикладу, коли люди мусили займатися чимось, пов’язаним зі смертю та хворобами. Колись це були сферами, на які поширювалася релігія. Також більшого значення надають вірі за тих умов, коли змушені переживати наслідки стихійних лих.

 

Отже, науковці досліджували екологічні показники разом з історією мови та культури суспільства, їх кореляцію щодо віри у милосердних чи строгих божеств. Дотепер учені багато дискутували стосовно того, чи природні умови або культура визначають те, в що люди вірять.  

 

Науковці намагалися максимально проігнорувати попередні припущення. «Ми хочемо розглянути всі можливі чинники за раз», – пояснив Ботеро.

 

Об’єктами дослідження стали 583 суспільства зі всіх регіонів світу, вчені зважали на екологічні, соціальні й історичні фактори. Дані були точними, вчені взяли до уваги температуру, опади, біорізноманіття та рослинний світ певного регіону.  

 

Результат – доволі однозначний: «Коли життя – складне й непевне, тоді люди вірять у могутніх жорстоких богів», – пише співавтор дослідження Рассел Грей з Університету Окленда (Нова Зеландія). Невипадково, що іудаїзм та мусульманство обоє виникли на Близькому Сході – тут пустелі та засухи ускладнюють життя. В районі тропіків й тропічних лісів таких строгих релігій практично немає. Тут люди живуть за правилами надлишку.

 

Грей пояснює переваги, які мають релігійні культи з жорстокими богами: віра в строгу вищу істоту породжує чітке уявлення про мораль, сприяє співпраці. «Соціальна взаємодія допомагає людям вижити в суворих та несподіваних умовах».

 

Але не лише природне середовище є причиною віри в морально непохитних богів. Чи суспільна структура складана й ієрархічна, відіграє важливу роль приватна власність чи тваринництво? Ці обставини також формують релігійні уявлення.

 

«Загалом видно, що релігія – ні не чисто культурний спадок, ні не суто екологічно детермінована», – пишуть учені. Її формує комбінація історичних, соціальних та екологічних чинників. Знання про ці взаємовпливи й чинники допомагає, на погляд науковців, зрозуміти силу, яка визначає поведінку нашого виду.

 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Джерело: http://www.welt.de.

 

17.11.2014