Відраза як критерій політичних уподобань? Звучить дивно, та експерименти американських учених доводять існування несподіваної закономірності: лише на підставі розумової реакції на картинки, що викликають відразу, з точністю 95 % можна передбачити політичне ставлення піддослідних. Консервативні люди реагують на зображення відверто сильніше, ніж ліберали. Чому так, досі залишається невиясненим, пишуть науковці в журналі Current Biology.

 

 

 

Чим сильніше проявлялася нейронна відраза, тим ймовірніше, що учасник дослідження є консервативно налаштованою особою. Такий взаємозв’язок неможливо простежити на підставі зовнішнього прояву відрази, йдеться лише про реакцію відрази в мозку.

 

 

Личинка в їжі, зігниле тіло людини, грибок у ванній – такі зображення у більшості людей викликають інстинктивну огиду. Відраза, як і радість, злість, сум, страх та здивування, належить до основних відчуттів людини. Інстинктивно відсахнутися від гнилятини та виділень організму – це ще наших предків захищало від ймовірного отруєння. Реакція стала здобутком еволюції, її успадковували з покоління в покоління й дотепер.

 

Сила реакції відрази в кожного – інша. Чи можна пов’язувати її інтенсивність з певними особистісними ознаками, досліджували Ву-Йонг Ан (Woo-Young Ahn) та його колеги з Політехнічного інституту штату Вірджинія (США).

 

83 піддослідним учені показували фото з приємними, страшними або бридкими зображеннями, під час цього стежили за активністю їхнього мозку з допомогою функціонального магнітного резонансу (fMRT). Наприкінці учасників опитували згідно з розгорнутим питальником, на підставі відповідей визначали їхні політичні референції.

 

Як й очікували, певні зображення викликали відразу, це проявлялося інстинктивно в типовій схемі активності мозку. Та зіставивши її з політичними поглядами піддослідних, учені виявили несподіваний взаємозв’язок: чим сильніше проявлялася нейронна відраза, тим ймовірніше, що учасник дослідження є консервативно налаштованою особою. Науковці наголошують: такий взаємозв’язок неможливо визначити на підставі спостереження за усвідомленим проявом відчуття огиди, яке видно ззовні, йдеться лише про реакцію відрази в мозку.
 

Спостерігаючи за активністю мозку, можна з імовірністю 95-98 % передбачити, як піддослідні відповідатимуть на фінальний політичний тест, розповідають учені. «Неприємні зображення продукують нейронну реакцію, яка відрізняється в залежності від політичних орієнтацій, – пояснює Рід Монтагю (Read Montague) з Політехнічного інституту Вірджинії. – І достатньо простежити реакцію на одну картинку, щоби передбачити політичні схильності піддослідного загалом».

 

Дивує те, що зображення самі по собі були цілком нейтральними з ціннісного погляду, вони відтворювали класичні відразливі мотиви: грибок, брудні туалети, трупи. «Наші результати підтверджують гіпотезу, що емоційні процеси тісно пов’язані зі складними та багатовимірними ціннісними системами й світоглядом людини», – пояснює Монтагю. Навіть у гіпотетично цілісних раціональних судженнях та рішеннях відчуття відграють чи не визначальну роль.

 

Уже впродовж тривалого часу вчені припускали, що політичні дії зумовлені та навантажені певними вродженими особистісними рисами. Звучить правдоподібно, що від природи  недовірливі, не схильні до ризику люди поводитимуться радше консервативно, більше демонструватимуть традиційні алгоритми поведінки, ніж новаторські.

 

Чому ж консервативні натури відчувають більшу відразу, дослідники пояснити не можуть. «Наші результати співзвучні з припущенням, що політичні вподобання зумовлені нейробіологічними впливами», – кажуть Ан та його колеги.

 

Отже, схильність до консервативної чи ліберальної поведінки може бути вродженою, та біографія людини також здійснює свій вплив. При цьому біологічні чинники, на думку вчених, пояснюють, чому,  для прикладу, близнюки часто мають подібні політичні ставлення, навіть якщо ростуть окремо одне від одного.  

 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Оригінал за посиланням: http://www.scinexx.de.

07.11.2014