Нові львівські депутати

Попередні результати виборів в одномандатних округах Львівщини — сенсаційні: область отримує щонайменше 10 нових представників у парламенті. Отже, запит на нові обличчя спрацював на відмінно.

 

 

Попереду Порошенко

 

Якщо лідером за партійними списками на Львівщині стали «фронтовики» Яценюка-Турчинова, то в одномандатних округах 5 із 12 кандидатів-лідерів репрезентуютьють «Блок Петра Порошенка», один депутат — від «Самопомочі»,  4 — самовисуванці. Ще одне місце у парламенті розігрують між собою «Свобода» і «Народний фронт».

 

Майже ніхто не бере під сумнів, що в окрузі № 117 (Львів) переможе Оксана Юринець від БПП. Вона має подвійну перевагу в голосах перед кандидатом з НФ Романом Брезіцьким.

 

В окрузі № 116 (Львів) вже святкує перемогу Ірина Подоляк із «Самопомочі», яка випереджає Валерія Веремчука та Ірину Фаріон. Властиво, поразка «орлиці» — одна з сенсацій цих виборів, адже у 2012 році Фаріон здобула тут беззаперечну перемогу, а тепер набирає ледве третину від голосів переможця.

 

Так само може ставати до знимки на посвідчення нардепа старший з братів Дубневичів — Богдан. В окрузі № 118 (Львів і Пустомити) він має переконливу перевагу над самовисуванцем  Данилом Лубківським, переважаючи опонента у понад три рази.

 

Молодший брат Дубневич, Ярослав,  зберігає свій мандат в окрузі № 120 (Городок). Жодна з політичних сил не змогла чи не захотіла конкурувати з ним за депутатство і сильного кандидата там не виставила. Тож представник «Народного фронту» Ярослав Гарасим, відомий перед кампанією радше в академічних колах, не зміг перемогти Дубневича, який натхненно «підгортає» ці території багато років поспіль.

 

«Сотник» Парасюк нарешті змінить камуфляж на діловий костюм. Володимир є беззаперечним фаворитом на перемогу в окрузі № 122 (Яворів): вранці 27 жовтня після обробки 26 % протоколів Парасюк набирав майже  54 % голосів, а його найближчий конкурент Олександр Павлюк — 13,7 %.

 

Стати народним депутатом на історичній батьківщині має головний лікар Майдану та екс-міністр охорони здоров'я Олег Мусій. У Сокальському окрузі (№ 124) він впевнено випереджає депутатку облради Ганну Костюк. Чинний нардеп Степан Курпіль відстав аж до третього місця.

 

Певною сенсацією може стати й обрання Валерія Гергерта, який несподівано захопив лідерство в окрузі № 126 (Стрий). У медіях цей округ був полем боротьби між колишнім головою ЛОДА Миколою Кмітем та депутатом облради, бізнесменом Андрієм Котом. Однак самовисуванець і член «Правого сектору» Гергерт серйозно сплутав карти обом фаворитам. Після обробки чверті протоколів він був першим, випереджаючи Кота й Кметя. Тож інтриґа в цьому окрузі залишається.

 

У сусідньому 121-му окрузі (Дрогобич) — теж невелика сенсація: перед веде підприємець з Дрогобича Богдан Матківський. Він ґрунтовно випереджає чинного депутата Романа Ілика, який так добре почувався перед кампанією, що зняв своє прізвище зі списку «Батьківщини» і пішов на мажоритарку в рідному Дрогобичі.

 

Гарячі точки

 

Ситуація в решті округів не така проста. Наприклад, у скандальному 115-му окрузі у Львові майже впритул ідуть Дмитро Добродомов та Іван Васюник, щоправда, гендиректор ZIKу виборов 4,5 % переваги, і ця перевага поволі зростала протягом ночі проти понеділка. Але жодна сторона не має підстав розслаблятися, бо результат може змінити будь-яка велика дільниця в окрузі.

 

Також напруженою залишається ситуація в окрузі № 119 (Броди). Перед виборами була поширеною думка про те, що цей округ є «володінням» Ірини Сех, однак попередні результати засвідчують протилежне — чинну депутатку від «Свободи» з вагомим відривом випереджає «фронтовик» Михайло Бондар. Крім того, до боротьби активно долучився кандидат від Радикальної партії Андрій Андрущенко, який має приблизно стільки голосів, скільки й Ірина Сех. Як показує досвід, з трьома претендентами боротьба в окрузі триватиме до останку, а від поінформованих джерел відомо, що пані Ірина готова влаштувати Сталінград і боротися за примарний тепер для неї мандат до останнього протоколу.

 

Складною є ситуація для ще одного свободівця — Андрія Тягнибока. В окрузі № 125 (Старий Самбір) він поки що поступається не тільки своєму головному конкурентові Андрієві Лопушанському, а й кандидату від «Народного фронту» Тарасові Зембіцькому. Місцевий олігарх Лопушанський випереджає брата Олега Тягнибока більш як удвічі після обробки 17 % протоколів. Мабуть, свободівці встановлять цього разу антирекорд і залишаться взагалі без жодного мажоритарного представника від Львівщини у Верховній Раді.

 

Гарячою точкою на виборчій карті Львівщини є й округ № 123 (Перемишляни). Тут повторилося протистояння дворічної давнини: Тарас Батенко проти Лідії Котеляк. Сьогодні зранку там було оброблено найменше протоколів серед всіх округів — близько 10 %. Згідно з отриманими даними, лідерýє Тарас Батенко, за якого проголосували понад 54 % виборців. Результат Котеляк  учетверо менший, і вона опинилась на третьому місці, пропустивши вперед самовисуванця Петра Марунчака. Якщо така тенденція збережеться, то Тарас Батенко має всі шанси переїхати до Києва.

 

Замість висновків

 

Пророчими виявилися слова одного з експертів, який напередодні голосування сказав, що жоден політолог не береться передбачити результати цих виборів. У мажоритарних округах великою мірою так і сталося: мешканці Львівщини влаштували кардинальну чистку своїх парламентських представників. Ще одним парадоксом цієї кампанії є чимале число представників президентського блоку серед переможців в одномандатних округах на тлі тотальної переваги «Народного фронту» за партійними списками.

 

А на десерт — провал «Свободи», яка має шанси втратити всі чотири округи в області. Зрештою, поки що сама партія балансує на краю прірви, не дотягуючи зовсім трішки до прохідних 5 %, хоча екзит-поли дружно і без вагань вже провели цю політсилу до парламенту. 

27.10.2014