Жорстока смерть на полі бою

Для Річарда ІІІ в одноіменній п’єсі Шекспір обрав роль найбільшого лиходія, оспівавши його вбивцю, що започаткував династію Тюдорів на англійському престолі. Зараз нові дослідження засвідчують: англійський король Річард ІІІ незадовго до смерті був сильно поранений, та продовжував боротися проти нападників. 11 ран, 9 з них – на голові. В бою монарх зняв або загубив шолом. Науковці вважають, що два поранення на голові спричинили смерть. Потенційно смертельне пошкодження стегна, ймовірно, нанесли вже після смерті.

 

 

 

11 ран на тілі Річарда ІІІ, 9 з них – на голові. Науковці вважають, що в бою монарх зняв або загубив шолом. 

 

 

Він був останнім англійським королем, що помер на полі бою: британські науковці отримали нові дані про смерть Річарда ІІІ, останнього з династії Йорків. Згідно з ними англійський король зазнав багатьох небезпечних для життя поранень в останній битві.

 

22 серпня 1485 року ворог сильно поранив Річарда ІІІ: двічі в голову й раз у стегно. Це встановили науковці з Лестерського університету, які дослідили скелет монарха методами судової медицини. Кожна з цих трьох ран була достатньо серйозною, щоб стати причиною доволі швидкої смерті, – пишуть учені в британському журналі «The Lancet».

 

Річарда ІІІ вбили 1485 року в бою біля Босворта. До цього моменту він 2 роки сидів на троні. Його противником був Генріх Тюдор, після перемоги над Річардом ІІІ він став королем Генріхом VII.

 

2012 року тіло справжнього Річарда ІІІ знайшли археологи під територією парку, що в Лестері. Загалом на скелеті помітили 11 травм, 9 з них – на голові. Науковці дійшли висновків: під час бою на босвортському полі він зняв шолом або загубив його в боротьбі.

 

 «Травми  Річарда доводять, що точився тривалий бій та мала місце атака багатьох нападників, озброєних згідно зі звичаями пізнього Середньовіччя», – пояснює автор дослідження Сара Гайнсворт. Оскільки на руках короля не знайшли жодних ран, припускають, що Річард був одягнений в обладунок.  

 

Тяжкої травми стегна йому, ймовірно, завдали вже після смерті, адже тогочасні обладунки мали би його захищати від подібних поранень. Річард ІІІ, на думку науковців, помер після того, як зліз з коня, який застряг в болоті.

 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Оригінал за посиланням: http://www.sueddeutsche.de.

17.09.2014