Трохи серйозний, дуже практичний «Фестиваль»

 

До 13 вересня у Львові триває третій українсько-польський «Фестиваль Партнерства». Імпреза, в основі ідеї якої покладено розвиток українсько-польської культурної співпраці, презентації мистецького життя польських міст та воєводств, a також господарів – міста Львова та Львівської області, цьогоріч стала актуальною як ніколи. І як зауважила Юлія Хомчин, представник МО «Дзиґа», арт-партнера Фестивалю: «Попри те, що починаючи з листопада будь-яка культурна подія розпочинається словами: “з огляду на обставини, що склалися”, “виходячи з ситуації, в якій ми опинились”, культурні менеджери і ініціатори подій навчились існувати в умовах, коли наступний день, може стати днем жалоби». А відтак цьогоріч від Фестивалю вирішили не відмовлятись, натомість суттєво його переформатувати, додати елементи освітнього напрямку, а гучні свята прибрати з громадського простору у закриті зали.

 

 

– Цьогоріч у програма є менш розважальною, а більш практичною. Буде багато семінарів, майстер-класів і воркшопів, зустрічей, від яких очікуємо обміну досвідом, який стосується практичних дій у сфері культури, функціонування неурядових організацій, тобто креативних дій на різних рівнях, – розповів Генеральний консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд. – Чому надаємо цьому таку увагу? Оскільки Україна підписала угоду про асоціацію з ЄС, і тепер після ратифікації буде втілювати усе це в життя, а до практичного застосування угоди треба мати практичні знання. Звідси і виникають ці семінари, які стосуються чи неурядових громадських організацій, чи громадянської культури, чи прекрасного проекту реставрації 16 дерев’яних церков, який є прикладом організації спільного польсько-українського заходу, спрямованого на майбутнє. Таких проектів має бути більше. Тому окрім розваг цьогоріч пропонуємо багато практичних занять, якими взаємно скористаються і гості з Польщі і українські учасники.

 

За словами генерального консула, «Фестиваль партнерства», попри все, буде польсько-українським святом для міста. Може, трохи серйознішим ніж зазвичай, але його метою є показати, що Україна функціонує, тут панує спокій і порядок; і таким чином дати Європі зрозуміти, що треба сюди приїжджати, відвідувати, контактувати.

 

– Нині тривають гострі дискусії стосовно того, чи треба у такий час проводити культурні події, чи це морально, чи ні. І я дуже тішуся, що наші партнери і організатори не розчарувалися, і стали по той бік людей, які вважають, що культура – це третій фронт, – зазначила заступник начальника управління культури ЛМР Ірина Магдиш. – Насправді зараз всі культурні події повинні йти під гаслом «Мобілізація культури». Бо те, що зараз можна робити з допомогою культури, впливаючи на емоції, мислення людей – є набагато більшим, ніж те, що ми зробили за останні 23 роки незалежності. Зараз ми маємо унікальний шанс. Ми вміли зробити івентові речі, але нам постійно не вистачало часу на освітню роботу, і власне переформатування «Фестивалю партнерства» свідчить про те, що ми зрозуміли цю помилку. Можливо, якби ми її не припустилися, не було б ситуації на Сході. Сьогодні ми маємо шанс виправитись.

 

Як розповіла Ірина Магдиш, в рамках програми Фестивалю відбудеться 14 воркшопів. На кожен з них зголосилося близько 30-50 осіб. Тобто півтисячі осіб перейдуть через фахове і цікаве спілкування з кращими експертами Польщі. Темами для семінарів є проблеми, з якими Львів зустрічається щодня. Зокрема, загосподарювання громадського простору або абсолютно несподівана тема «кінокомісії».

 

– Для чого вона потрібна Львову? У місті щороку знімають масу фільмів. З одного боку це заважає мешканцям, з іншого – промує Львів, який повинен мати з цього зиск, – пояснює пані Ірина. – Наразі у нас це ніяк не врегульовано. Натомість у Кракові діє така комісія, одна з кращих у Польщі, яка може поділитися досвідом. Ми маємо проблему з менеджментом сучасного театру. Театр мусить змінюватися, тому до нас приїжджає керівник варшавського театру «Студіо», який прийшов в абсолютно занедбаний і нецікавий нікому театр і з нуля зробив з нього сучасну модерну інституцію культури. Трохи очікувано, а водночас несподівано було те, що на воркшоп «Як розповідати дітям про мистецтво» зголосилося понад сорок осіб. Виявляється це дуже потрібно, актуально. Одним із найцікавіших семінарів, який організовує місто-партнер Вроцлав в рамках проекту «Європейська столиця культури», розповідатиме про те, як змінювати функцію сучасних бібліотек, які перестають бути місцем зберігання книжок, а стає місцем комунікації і соціальної активності для локальних громад. Іноді біда змушує зупинитися і переоцінити зроблене, цінності і рухатися в іншому напрямку. Це той позитив, який ми мусимо витягти з цієї прикрої ситуації.

 

 

Цьогорічним візуальним символом Фестивалю є лавка. І як підкреслив Ярослав Дрозд, це не лише символ запрошення до гостини, але також пам’ятаймо з Майдану: за різних обставин ця лавка легко може перетворитись на барикаду і створити опір. Це свого роду польсько-українська демонстрація…

 

– Торік символом Фестивалю були два віконечка з блакитно-жовтими та біло-червоними світелками, – пригадує Юлія Хомчин. – Тоді ми говорили про можливість прочиняти вікно у Європу, а вже за кілька місяців ми стояли на Євромайдані і відстоювали право прочиняти це вікно. Ця барикада триває до сьогодні. Ці лавки, які є візуалізацією цьогорічного фестивалю є демонстрацією мирного добросусідства. Багато речей можна вирішувати на лавці переговорів. Це лавка порозуміння. Яблуко, яке з’являється на лавці є знаком солідарності стосовно санкцій, які Росія ввела щодо Польщі. Тож вважаю, що «Фестиваль партнерства» правильно розставив акценти, змінивши дещо формат. Попри все, кожен у програмі знайде щось для себе.

 

Так театрали насолоджуватимуться проектом «VULVA.Люблін це жінка» у виконанні акторів люблінських театрів, запрошених Мистецьким об’єднанням «Близький схід». Для поціновувачів класичної музики цікавим буде концерт краківського секстету «Sinfonietta Cracovia» у Львівській Філармонії; для тих, кого на роздуми налаштовує джаз, у клубі «Пікасо» виступатимуть гурти «Jazz Band Ball» і «Artur Dutkiewicz Trio» з Кракова та Малопольського воєводства. А для тих, кому до вподоби драйвовіша атмосфера, виступить гурт «Тарака», який став відомим під час Революції Гідності, коли усі телеканали Польщі на знак солідарності ввімкнули їхню пісню «Подай руку Україні». Цей гурт знаковий для фестивалю ще й тим, що він поєднав музикантів з Познаня та Львова. Поряд з ними виступить львівський рок-гурт «Патриція».

 

– Цей фестиваль партнерства буде винятковим – з огляду на ситуацію, яка склалась в Україні, і стосунки, що склались між поляками і українцями, які з цього приводу змінились діаметрально, – зазначає лідер гурту «Тарака» Кароль Кус. – Нашу участь у ньому сприймаємо трохи місійно. Пісня «Подай руку Україні», яка прозвучала вперше кілька місяців тому мала потужний посил, але лише символічний, нині ж набирає інших значень. І ми б дуже хотіли показати, що «подати руку Україні» означає конкретні дії солідарності, акти підтримки. Сьогодні ці дії пов’язані зі зброєю, і з рішучою позицією. З іншого боку, для нас цей виступ дуже очікуваний, бо це буде третя спроба заграти концерт у Львові – попередні два не відбулись через жалобу. Цього разу ми привезли чергову пісню щодо подій в Україні і світі. Вона має назву «Європа це бачить і спить», і дуже точно висловлює нашу позицію щодо ситуації. Це буде сингл, на який ми вже відзняли у Львові кліп. В Україні це буде прем’єра.

 

 

Якими є результати такого польсько-українського діалогу за три роки, говорити важко.

За словами організаторів, «Фестиваль партнерства» – це перш за все можливість і нагода для спілкування і обміну досвідом.

 

– Один з кращих результатів – культурний, але мене в цій ситуації цікавив механізм, який нам вдалось створити, хоч він вже існував до нас, йдеться про те, що раз у рік нам вдається зібрати усіх партнерів і проговорити найрізноманітніші питання, – каже Ярослав Дрозд. – Торік на Фестивалі ми підписали угоду про співпрацю зі Львовом як «Європейською столицею культури – 2016». Тож це можливість говорити на дуже різних рівнях про дуже різні справи. Зрештою, зустріти всіх українських партнерів теж вдалось не одразу…

 

Натомість керівник Департаменту міжнародного співробітництва та туризму Львівської ОДА Віталій Горбатенко зауважив, що у рамках Фестивалю Партнерства відбуваються також «Ярмарок партнерства» та «Форум партнерства». У суботу, зокрема, відбуватиметься Форум, де будуть представлені результати співпраці прикордонних регіонів Польщі і України, в рамках програми транскордонного співробітництва.

 

До організації Фестивалю долучився і настоятель храму святих апостолів Петра і Павла о. Степан Сус, який був одним з ініціаторів благодійної частини імпрези. На відміну від попередніх років, зараз вхід на культурно-розважальні заходи в рамах «Фестивалю партнерства» буде платним. Ціна усіх квитків однакова – 30 гривень. Фестиваль є некомерційним, відтак, усі гроші, які вдасться зібрати впродовж Фестивалю, будуть переказані на потреби дітей, чиї батьки воюють, або загинули у зоні АТО.

 

03.09.2014