Новий метод діагностування раку

Британські дослідники розробили просту методику діагностування будь-якого виду раку та виявлення ознак, що передують появі пухлин. Процедура – не інвазивна, ґрунтується на аналізі крові пацієнта. В процесі аналізу спостерігають за впливом ультрафіолетового випромінювання на ДНК лейкоцитів, адже в хворих і здорових пацієнтів наслідки опромінення – різні. Експерименти засвідчили високу ефективність нової діагностики. На разі її дієвість перевіряли у випадках меланоми, раку товстого кишечника та раку легень.

 

 

 

Білі клітини крові – важливий елемент імунної системи організму. Якщо лейкоцити опромінювати ультрафіолетом, то їхня ДНК починає руйнуватися. Однак якщо пацієнт хворий на рак, УФ–випромінювання завдає йому значно більшої шкоди, ніж здоровому.

 

 

Вчені з Бредфордського університету (Сполучене Королівство) створили революційний тест на виявлення раку. Він полягає у тому, що встановлюють рівень стійкості до пошкоджень геному лімфоцитів. Так, на білі кров'яні тільця (лейкоцити) із крові пацієнта впливають ультрафіолетовим випромінюванням різної інтенсивності. Відомо, що дія УФ-випромінювання руйнує ДНК. Після сеансу опромінення вчені оцінюють, якої шкоди геному клітин завдали.

 

Експерименти засвідчили: якщо пацієнт має рак чи передрак, ультрафіолет впливає на лейкоцити по-іншому, ніж тоді, коли пацієнт здоровий.

 

«Білі кров'яні клітини – елемент природної захисної системи організму. Коли лейкоцити борються з раком чи іншими хворобами, вони перебувають в умовах стресу. Мені спало на думку перевірити, що зміниться, якщо до одного стресового фактора додати ще один – УФ-випромінювання?», – розповіла провідний науковець Діана Андерсон зі Школи біологічних наук Бредфордського університету.

 

«Ми виявили, що ДНК хворих на рак людей значно легше пошкодити ультрафіолетом. Наш тест повинен встановити, наскільки легше», – додала біолог.

 

Зразки крові для аналізів надали 208 добровольців: 94 – здорові, у 114 піддослідного була підозра на рак, їх скеровували до спеціалізованої клініки в Бредфордському королівському лазареті.

 

Шкоду, завдану УФ-випромінюванням, виявляли в такий спосіб: за умови існування електричного поля, уламки ДНК згромаджуватимуться на позитивному полюсі, створюючи кометоподібний хвіст. Чим довшим є хвіст, тим більшою є шкода, яку завдали ДНК – й отже, такий пацієнт має рак.

 

Тест з високим показником достовірності діагностує меланому, рак товстого кишечника та рак легенів. За допомогою аналізу крові можна також виявити передракові ознаки.

 

«Такими є лише перші результати, вони стосуються трьох різних видів раку. Ми свідомі того, що потрібні наступні дослідження. Однак навіть наші сучасні досягнення вже вселяють оптимізм, – зазначила Андерсон. – Хоча кількість проведених тестів – невелика, результати – більше, ніж переконливі.

 

Новий тест дає змогу лікарям виявляти рак без періодичних недешевих, а часто й неприємних для пацієнта діагностичних процедур, зокрема біопсії, колоноскопії та ін.

 

Висновки експериментів опублікували в віснику «The FASEB Journal». Нова технологія вже отримала патент, і за її комерціалізацію взялася компанія «Oncascan».

 

 

Зреферував Олег КАЧАН

Оригінал за посиланням http://www.designntrend.com.

01.08.2014