Рекордний показник ультрафіолетового випромінювання

Рекорд: в Андах зафіксували такий рівень ультрафіолетового випромінювання, якого ще ніколи на Землі не помічали. До смертельного піку ультрафіолету спричинилися багато несприятливих чинників. Для науковців така подія – привід занепокоїтися: ймовірно, подібне в майбутньому відбуватиметься частіше.  

 

 

 

 

Озоновий шар стратосфери перехоплює більшість ультрафіолетового випромінювання, що випромінює Сонце. Однак частина світлових хвиль проходить крізь захист і, в залежності від інтенсивності, може спричинити гострі або хронічні проблеми для здоров’я живих істот. 

 

Довгохвильове випромінювання УФА сприяє утворенню агресивних вільних радикалів, які викликають захворювання клітин, а з часом – і рак шкіри. Короткі хвилі УФБ діють безпосередньо: хоча вони й не потрапляють глибоко під шкіру, але швидко викликають сонячні опіки та пошкодження ДНК в клітинах шкіри, які, зрештою, також можуть зумовити виникнення раку шкіри.

 

Рівень ультрафіолету коливається в залежності від часу та місця, його вимірюють за допомогою мережі дозиметрів. Два з таких приладів 2003 року та 2004 року встановили в болівійських Андах – на висоті 5 900 та 4 300 метрів. Через низьку вологість повітря, чисте повітря та тропіки озоновий шар над цим регіоном – тонший, тому й показники УФ-випромінювання помітно вищі, ніж, для прикладу, в Центральній Європі.

 

УФ-індекс – це шкала з максимальним показниками «11+». За показника «8» лікарі не радять перебувати під сонячним промінням більше 10 хвилин, а «11» позначає межу, за якої не рекомендують незахищене перебування надворі взагалі.

 

Ще 29 грудня 2003 року Наталі Каброль з дослідницького центру Еймса від НАСА (Моффет-Філд, штат Каліфорнія, США) і її німецькі колеги зареєстрували небачений результат: упродовж 61 дня УФВ-випромінювання протрималося на рівні позначки 43,3. «Це найсильніше УФ-випромінювання, що коли-небудь фіксували на Землі», –  констатує науковець. Хоча район Андів – заселений мало,  така сонячна радіація може вплинути на здоров’я жителів, особливо тоді, коли вона досягатиме шаленого рівня знову й знов.

 

Що викликало ці неймовірні показники? Дослідники проаналізували дані про погоду цього періоду та інформацію про сонячну активність. Вони розповідають: є кілька факторів, які, з одного боку, послаблюють захист озонового шару в цій області, з іншого боку, призводять до підвищеного УФ-випромінювання. По-перше, сильні лісові пожежі, що незадовго перед тим мали місце західніше й північніше від місця, де встановили дозиметр, вони вивільнили гази і речовин, які виснажують озоновий шар стратосфери. На краю Андів повітряні маси зважених речовин, що піднімаються, можуть пройти до вищих шарів атмосфери, – пояснюють учені. По-друге, був ще космічний чинник: перед піком випромінювання на Землі відбулося сильне виверження плазми на Сонці, який спрямував велику кількість енергетичного випромінювання та часток на Землю. По-третє, до березня 2004 року неодноразово траплялися сильні сонячні бурі. Такі події пригнітили озоновий шар і привели до зростання показника УФ-випромінювання.

 

«Побоюємося, що зростання рекорду УФ-індекса, незважаючи на те, що воно стало фатальним збігом обставин, може повторитися», – каже Каброль. Сонячні бурі та лісові пожежі – ніяк не можна назвати рідкістю. Тобто, кліматологи передбачають: через зміну клімату озоновий шар над тропіками продовжуватиме тоншати. Тоді УФ-рекорд фіксуватимуть частіше, а показник 2003 року можна вважати передвісником того, що настане, коли озон потоншає.

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Оригінал за посиланням http://www.scinexx.de

12.07.2014