ВІЛ-вірус проти ВІЛ-інфекції

Данські вчені винайшли спосіб, який допоможе використати вірус імунодефіциту людини на благо медицини – як інструмент у боротьбі зі спадковими хворобами і проти самої ж ВІЛ-інфекції. Технологія полягає в модифікації людського геному – «вирізанні» з нього певної інформації та її заміні на потрібну. Спеціально видозмінений збудник СНІДу й здійснюватиме ці маніпуляції.

 

 

 

Вчені планують використати особливості вірусу імунодефіциту для боротьби з ВІЛ-інфекцією. Робоча вакцина проти наразі невиліковної хвороби може з'явитися вже до 2016 року.

 

 

Ідея використовувати віруси для генної терапії набуває популярності з кінця 1990-х рр. Упродовж мільйонів років ці паразитичні мікроорганізми інфільтровувалися в живі клітини, долаючи захисні механізми. З цієї «проникної» властивості вірусів учені й прагнуть скористатися – щоб з їхньою допомогою пересаджувати потрібні гени хворим.

 

Проте не всі мікропаразити успішно долають бар'єри на шляху до клітини. Багатьох з них може розпізнати й ефективно знешкодити антитілами імунна система. Звідси – ідея залучення до операцій з геномом вірусу імунодефіциту людини, невразливого до захисних потуг організму. Над цим завданням працюють науковці з кафедри біомедицини Орхузького університету (Данія), і їхнє нещодавнє відкриття може стати поворотним пунктом у лікуванні низки хвороб, які поки вважають невиліковними.

 

Видозмінюючи частинки ВІЛ-вірусу, данським науковцям вдалося, діючи на рівні біологічних процесів, «вирізати» пошкоджені елементи людського геному й відразу ж «вставити» на їхнє місце інші. Фактично, технологія пропонує новий спосіб «коригування» людської ДНК. Новизна експерименту полягає в тому, що одні й ті ж ВІЛ-частинки вчені зробили одночасно інструментом для вирізання генного коду й знаряддям для його «латання», – розповідає Якоб Гійм Міккельсен, ад'юнкт-професор Орхузького університету.

 

Нова техніка генного редагування є до того ж значно безпечнішою, порівняноз попередніми методами. Раніше для видалення інформації у клітину пересаджували спеціальний ген, який міг відтворюватися і потім «різати» без угаву. Тепер «ножиці» для ДНК виготовили у вигляді нетривкого протеїну: вони розраховані лише на кілька годин роботи. Як вважає Якоб Гійм Міккельсен, винайдений вченими процес заміни генної інформації є швидким і таким, що не залишає слідів.

Тривалі дослідження вірусу імунодефіциту дозволили дослідникам перетворити його на «перевізника» генної інформації. Проте, коли мікроорганізми стають транспортерами протеїнів, яких немає в клітинах за нормальних умов (як у теперішньому випадку), частинки змінюються. Фактично, вірусні частинки перетворюються на звичайні наночастинки, функція яких – всього лиш переносити потрібну інформацію до цільових клітин.

 

Лікування ВІЛ-інфекції – одна з цілей, яку вчені хочуть досягнути новою технікою генного редагування. Юйдзя Кай з дослідницької команди університету розповідає: «Змінюючи потрібні клітини імунної системи (Т-клітини), ми можемо зробити їх стійкими до ВІЛ-інфекції. А, можливо, одночасно й «оснастити» їх генами, що допоможуть у знешкодженні вірусу. Таким-от чином збудник імунодефіциту може перетворитися на інструмент у боротьбі з ВІЛ-інфекцією».

 

Зроблене відкриття обнадіює багатьох, вражених наразі невиліковною хворобою. За статистикою, від початку ВІЛ-епідемії майже 75 мільйонів людей заразилося вірусом, з них близько 36 мільйонів – померло. 2012 року в ЄС та Європейській економічній зоні зареєстрували 29,000 нових випадків зараження.

 

Орхузька команда науковців обіцяє продовжувати працю над своїм методом боротьби з ВІЛ-інфекцією. Першу вакцину вчені сподіваються представити вже до 2016 року. Результати їхніх останніх експериментів опублікували в науковому журналі «eLIFE».

 

Зреферував Олег КАЧАН

Оригінал за посиланнями 

http://www.sciencedaily.com; http://www.designntrend.com.

 

29.05.2014