Хай-тек фермерство: світлодіоди замість сонця

«Вирощування городини в закритих приміщення під світлом LED-ламп» – це не витяг з інструкції по виживанню в умовах ядерної зими, а бізнес-ідея, яка коштує 2,5 млн. доларів. Її вже зреалізувала американська компанія «Green Sense Farms». Аргументація на користь нового напрямку в фермерстві переконлива: він дозволяє вирощувати зелень та овочі круглорічно, незважаючи на пору року та примхи погоди, а також суттєво скорочує період дозрівання рослин. Серед аргументів «проти» – енергозатратність. Щоправда, «енергетичну» статтю витрат обіцяє зменшити подальший розвиток світлодіодних технологій.

 

 

 

Господарство займає велике приміщення, воно заповнене неприродним рожевим світлом. У спеціальних контейнерах, 7.62 м. завдовжки, зріють рослини – 22 години на добу, 365 днів на рік. Захищені від будь-яких шкідників, вони виглядають ідеально.

 

 

Складський комплекс «Grey», розташований в одному з індустріальних парків в американському штаті Індіана, нетипове місце для комерційного вирощування городини. Але саме в цій індустріальній споруді обладнала нове фермерське господарство компанія «Green Sense Farms». Господарство займає чисте, кондиціоноване приміщення, заповнене неприродним рожевим світлом. У спеціальних контейнерах, що завдовжки 7,62 м., зріють рослини – 22 години на добу, 365 днів на рік. Захищені від будь-яких шкідників, вони виглядають ідеально.

 

Інвестиції на створення цього технологічного едему сягнули 2, 5 мільйонів доларів. Для освітлення ферми використали тисячі блакитних та червоних світлодіодних ламп голландської хай-тек компанії «Philips». Відрегульовані ці лампи таким чином, щоб властивості світлових променів (довжина хвилі) якнайкраще відповідали потребам конкретної культури. Ферма виробляє цілу низку городньої продукції, зокрема салат, капусту, цибулю та базилік.

 

Ідея перенести вирощування городини в закриті приміщення – не нова. Вона пропонує чимало переваг: можна не хвилюватися про сезонність та забути за погану погоду. Рослини мають змогу зростати цілодобово, а тому дозрівають значно швидше (кілька годин «сну» все ж необхідні, щоб дати рослині трохи перепочити, – пояснює Гус ван дер Фельц із компанії «Philips»). А ще вибір для ферм закритих приміщень дозволяє налагодити повторне використання води та дозування поживними речовинами городини, нестачу яких виявляють спеціальні сенсори.

 

LED-освітлення володіє низкою переваг порівняно з традиційними лампами денного світла. Насамперед, світлодіодні лампи енергоефективніші, а тому – ощадливіші. Менша енергоємність зумовлює менше нагрівання, що здешевлює витрати на кондиціонування. Оскільки світлодіодні лампи мають меншу тепловіддачу, їх поміщають ближче до рослин, які можна саджати щільніше. Регулюючи довжину хвилі світлових променів, можна навіть впливати на властивості городини, – наприклад, зробити салат м'якшим чи, навпаки, дещо жорсткішим, – каже Роберт Коланжело, президент «Green Sense Farms».

 

Що не менш важливо: урожаї дозрівають значно швидше. На думку «Philips», використання LED-освітлення у нових, закритого типу фермах, дозволяє наполовину скоротити терміни дозрівання сільськогосподарських культур порівняно з традиційними господарствами.

 

«Green Sense Farms» не є першою компанією, яка почала використовувати світлодіодні лампи у фермерстві. Для її попередників ціна спожитої на освітлення електроенергії була серйозною проблемою – незважаючи на в цілому енергоефективність світлодіодних технологій. Але, на переконання Роберта Коланжело, LED-лампи стають щоразу ощадливішими, а значні інвестиції в технологію, які здійснює «Philips», обіцяють подальше зниження енергозатрат.

 

Закриті хай-тек ферми навряд чи годяться для виробництва культур усіх типів – наприклад, кукурудзу чи картоплю вигідніше вирощувати на звичайних полях. Проте для зелені нові господарства підійдуть ідеально. Споживачі цілорічно зможуть отримувати те, чого їм не вистачало раніше: свіжу городину щойно з грядки.

 

Остання доповідь американського уряду про стан та зміни клімату, опублікована 6 травня, оприлюднила загрози, які постають перед американським сільським господарством. До них увійшли: зростання кількості комах та інших шкідників, а також щораз частіші несприятливі погодні умови. Фермерство в закритих приміщеннях невразливе до обох цих чинників.

 

Перспективи для бізнесу – очевидні, однак нова технологія ще повинна довести свою комерційну придатність. Тим часом на ринку вже успішно діє конкурентна розробка – гідропонні теплиці, які, зокрема, пропонує компанія «BrightFarms». Городина з цих теплиць уже надходить на ринки в Чикаго та Нью-Йорку.

 

Зреферував Олег КАЧАН

Оригінал за посиланням http://www.economist.

18.05.2014