Як Галичина на Антимайдан їздила

Участь галичан у Євромайдані вже навіть не обговорюється, але цікаво, наскільки активно мешканці галицьких областей долучилися до антимайдану, організованого владою минулої суботи на Європейській площі у Києві. Тим паче, що в процесі приготувань до дійства з'явилися повідомлення про те, що до організації владного мітинґу активно залучають адмінресурс, а за участь платять гроші.

 

 

Ще минулого четверга видання «Галнет» опублікувало новину про те, що голова ОДА Олег Сало того дня буцімто провів нараду, на якій зобов'язав кожного голову РДА забезпечити відправлення на мітинґ до Києва по одному автобусу, або ж приблизно тисячу осіб.

 

Обласна адміністрація негайно спростувала це повідомлення, мовляв, 12 грудня голова ОДА не міг проводити таку нараду, бо перебував у Києві.

 

За даними джерел «Z», обидві сторони мають рацію, бо така нарада справді відбулася, але не того дня, а напередодні. І вимога щодо забезпечення людей на провладний мітинґ там таки прозвучала. Однак вже наступного дня, твердять наші джерела, прийшла вістка про кардинальну зміну концепції. Це рішення пов'язують з тим, що питання набуло надто великого розголосу.

 

Водночас не припинявся процес рекрутування учасників антимайдану з-поміж державних службовців розмаїтих структур, підпорядкованих безпосередньо київським відомствам. У четвер та п'ятницю до львівських управлінь та департаментів надходили жорсткі прохання щодо участі працівників у заході на Європейській площі в столиці.

 

Зокрема, народний депутат України Ірина Сех поширила інформацію про те, що працівників Буського районного лісгоспу примушують їхати до столиці. За її даними, на мітинґ до Києва вирушив автобус з 20 працівниками, але питання про те, чи була ця подорож добровільною, чи йшлося про якийсь примус, залишається відкритим.

 

Водночас у прес-службі ЛОО Партії реґіонів «Z» повідомили, що охочі побувати на мітинґу в Києві партійці діставалися туди самостійно, а організованих груп з області не відправляли. Також у прес-службі підкреслили, що з центрального офісу партії не було жодних вимог щодо чисельності учасників мітинґу від Львівщини.

 

За даними наших джерел, від Львівщини на проурядовий мітинґ поїхали кількасот осіб.

 

Приблизно така сама ситуація і з іншими областями Галичини. Зокрема, ЗМІ Тернопільщини повідомили з посиланням на керівника місцевого Комітету національного спротиву Володимира Стаюру, що місцевим чиновникам дали вказівку зібрати від кожного управління та кожного району по 45 осіб для поїздки у Київ.

 

Натомість депутат Тернопільської міськради Михайло Окаринський на своїй сторінці у «Твіттері» повідомив про те, що голова ТОДА Валентин Хоптян під загрозою звільнення примушує начальників управління ОДА їхати на Антимайдан.

 

Щоправда, працівники органів влади Тернопілля масово почали йти на лікарняні, аби  уникнути подорожей до столиці, повідомив сайт «Погляд».

 

Ще цікавіше події розгоратися на Івано-Франківщині. Як інформує газета «Галичина», в область завітали так звані "купці" — люди, які пропонували місцевим мешканцям, зокрема правоохоронцям і прихильникам «пропрезидентської політсили», до тисячі гривень за участь в Антимайдані. А за 5 тисяч нібито пропонували взяти участь в силовому протистоянні.

 

З огляду на це вельми цікавою є своєрідна антитеза до цих подій, що трапилася практично тими ж таки днями — 12 грудня у Трускавці на Львівщині. Як стверджує громадський активіст Святослав Грабовський у повідомленні на своєму сайті, 12 грудня працівники ДАІ зупинили автобуси, що прямували на акцію протесту до Києва. Це спричинило бурхливу реакцію мешканців міста, які наступного вечора на понад 200 автомобілях заблокували пост ДАІ.

 

«Трускавець продемонстрував чітку позицію до таких подій, понад 200 автомобілів приїхало до посту ДАІ на "катюші", і те, що все пройшло мирно, це лише збіг або везіння для ДАІшників того вечора, бо люди були налаштовані дуже аґресивно. Як стверджували водії — нас десятки тисяч тут їздить, а їх кілька сотень, захочемо і поставимо своїх чесних людей дивитись за порядком і безпекою руху, а хабарників і здирників відправимо туди, де їхнє місце», — пише Грабовський.

 

Подібна ситуація 11 грудня трапилася на посту ДАІ поблизу Стрия, інформує ZIK. «Працівники ДАІ зупинили автобуси рівно о 13.00 год., покликали водіїв і в грубій формі говорили, обзивали дебілами, висували претензії — куди ви їдете, ми вас там понищимо», — розповів аґенції голова Стрийської райради Роман Козак.

 

17.12.2013