Ввечері мораль відпочиває

Мораліст та горезвісний брехун – більшість людей перебувають десь між цими двома крайностями. Проте моральні якості особи змінюються навіть впродовж дня: вранці люди поводяться моральніше, ніж після обіду, – констатують американські дослідники в журналі «Psychological Science».

 

Маріам Коучакі з Гарвардського університету та Ісаак Сміт з Університету Юти досліджують етичну поведінку людей. Колись вони помітили, що люди виявляють тенденцію демонструвати більше морального самоконтролю вранці, ніж ввечері. Така підозра стала стимулом для окремого дослідження, метою якого було дослідити кореляцію між моральною реґуляцією і часом доби.

 

В першому експерименті учасників спокушали на обман за допомогою грошової винагороди. Учасники експерименту повинні були сказати, з якого боку екрану, на їхню думку, більше крапок. Суму винагороди визначала, однак, не правильна відповідь, а сторона, на яку вкажуть піддослідні: вибравши правий бік, вони отримають вдесятеро більше, ніж лівий. При цьому очевидним було те, що на лівій стороні крапок більше. Коучакі й Сміт проводили цей експеримент один раз вранці та один раз після обіду. Їхні підозри підтвердилися: з 8:00 до 12:00 учасники значно менше обманювали, ніж між 12.00 і 18.00.

 

Для верифікації результатів, науковці провели додаткові тести – мовні. Учасники експерименту повинні були вранці і в другій половині дня доповнювати фрагменти слів, з яких легко утворити слова як з нейтральним, так і з позитивним моральним значенням. Наприклад: «_ _RAL» і «E _ _ _С_». Результати: У першій половині дня учасники найчастіше складали англійські слова «MORAL» і «ETHICS», у другій – слова «CORAL» і «EFFECT». За словами науковців, це може вказувати на те, що зранку люди також більше задумуються про моральні приписи.

 

У своїх експериментах дослідники наштовхнулися на ще один цікавий факт: для людей, які серед учасників експерименту загалом більше поводились морально, ефект «ранку-дня» був особливо помітним. Хитруни завжди однаково нечесні, а щирі люди після обіду морально втомлюються.

 

Ймовірно, це пов'язане з послабленням самоконтролю, – пояснюють Коучакі й Сміт. Раніше вчені вже доводили, що самодисципліна впродовж дня слабне. Судячи з експерименту, ця тенденція відображається й на моральній поведінці. За словами науковців, інформація може бути корисною для керівників компаній: якщо на заходах необхідна моральна поведінка, тоді їх краще проводити зранку. 

04.11.2013