Схожа на Землю, проте набагато гарячіша

Дві групи дослідників вперше успішно становили масу екзопланети, подібної розміром на Землю. Ця екзопланета – Кеплер-78b, яка обертається довкола зірки в сузір’ї Лебедя на відстані 123 парсеки (400 світлових років) від Землі.

 

 

Кеплер-78b в уяві художника.

 

Останніми роками астрономи знаходять дедалі більше екзопланет, подібних за розміром на Землю, але визначити, з чого вони складаються, набагато важче.

 

Результати обчислення параметрів Кеплер-78b опубліковано в часописі Nature. Автори доводять, що густина планети приблизно відповідає земній, а також в неї ідентичний склад – залізо та порода.

 

На цьому, проте, подібності закінчуються. Кеплер-78b обертається довкола своєї зірки в 40 разів ближче, ніж Меркурій до Сонця, а її рік триває лише 8,5 годин. При цьому поверхня планета розжарена до неймовірних 2030–2830 градусів Цельсія.

 

Кеплер-78b – одна з недавно відкритого класу екзопланет, чий період обертання довкола своїх зірок менший за земну добу, - стверджує астроном Франческо Пепе з Університету Женеви (Швейцарія), який очолював розрахунок її маси. «Ця планета – радше океан рідкої лави, ніж тверде тіло».

 

Нині не відомо, у який спосіб планета підійшла настільки близько до своєї зірки й чи продовжує надалі з нею зближатися, - додає науковець.

 

Масу екзопланети зазвичай розраховують на основі коливань в русі зірки, які спричиняє гравітація планети, що обертається навколо неї. Швидкість зірки у космічному просторі, своєю чергою, розраховують на основі Доплерового зміщення її світла. Масу екзопланет розміром з Землю зазвичай важко визначити внаслідок порівняно незначного впливу, який вони чинять на свої зірки. Але Кеплер-78b обертається настільки близько від зірки, що її гравітація спричиняє помітні коливання в її русі.

 

На основі даних, отриманих за допомогою Високоточного ешелле-спектрографа HARPS-N, який розтащований на Канарських островах, Пепе та його команда визначили масу планети на рівні 1,86 земної.

 

 

Порівняння розмірів Землі і Кеплер-78b

 

Паралельно масу Кеплер-78b розрахували американські астрономи під керівництвом Ендрю Говарда з Гавайського університету у Маноа. Отримавши дані з телескопа Кек-1 в Обсерваторії ім. В. М. Кека на Гавайях, Говард дійшов висновку, що маса планети в 1,69 разів більша за земну. За словами Е.Говарда, «це дуже складне обчислення, і багато хто сприйняв би його результати зі скепсисом, якби його здійснила тільки одна група науковців».

 

Планет, подібних на Землю, що обертаються довкола своїх зірок на такій самій відстані, як від Землі до Сонця, може бути надзвичайно багато в нашій галактиці. Однак, оскільки їхній гравітаційний вплив на зірку, надзвичайно малий, то й встановити їхню масу буде набагато важче, ніж у випадку з Кеплер-78b.

 

Проте Пепе вважає, що за допомогою ешелле-спектрограф HARPS-N можна відкривати планети й на дальших орбітах, якщо вони обертаються довкола т. зв. «тихих» зірок, в яких низька поверхнева активність, що й робить помітнішим гравітаційний вплив з боку планет.

02.11.2013