Життя на Землі триває близько 4 млрд років.

 

Перші бактерії живилися залізом, і їх вік свідчить про можливості існування життя на інших планетах.

 

 

Групі науковців ймовірно вдалося знайти в канадському Квебеку найдавніші сліди життя на Землі. Публікація про це з'явилася в авторитетному науковому журналі Nature за підписом восьми вчених із Великобританії, Норвегії, США, Австралії і Канади; стаття була отримана 12 листопада минулого року, прийнята 9 січня ц. р. і опублікована вчора.

 

Скам'янілості бактерій (червоні гематитові мікроскопічні трубочки по 2-14 мікрон у діаметрі і до 500 мікрон у довжину), які описані в найновішому "Nature", походять із вулканічно-відстійних скель на узбережі Гудзонової затоки (зеленокам'яний пояс Нуввуаґіттук). Вони утворені вулканічними і пов'язаними з ними осадовими породами. Ці породи вважають найдавнішими на Землі: їх вік оцінюється в 3,77–4,28 мільярда років. У той час скелі були частиною багатої на залізо системи океанських гідротермальних трубчастих структур.

 

Автори статті, власне, виявили в породі мікроскопічні гематитові трубчасті структури та ниткоподібні утворення, морфологія яких дуже схожа з морфологією сучасних ниткоподібних мікроорганізмів з опадів гідротермальних джерел і аналогічних копалин мікроорганізмів із більш молодих порід.

 

Дотеперішні скам'янілості найстаріших бактерій походили з Австралії і мали вік біля 3,5 млрд років. Наші найстаріші предки живилися залізом, окислюючи його за допомогою кисню й отримуючи з нього енергію.

 

Вважається, що Земля має 4,54 млрд років, а Всесвіт — 13,7 млрд років. У перші 400-700 млн років (вік знахідки) наша планета зазнавала так званого пізнього важкого космічного бомбардування астероїдами та кометами. Якщо виявлені вченими мікроорганізми примудрялися вижити і розвиватися в таких несприятливих умовах, то велика ймовірність того, що вони можуть жити і сьогодні на планетах із подібним кліматом, що розташовані в межах нашої досяжності.

 

Тобто якщо гіпотеза дослідників підтвердиться і справді виявлено сліди органічних мікроорганізмів, то знахідка стане важливим підтвердженням можливості існування життя на інших планетах. Більш того, як наголошує один із авторів відкриття Метью Додд, 3,77 млрд років тому Марс був теплою планетою, на його поверхні вирували океани — а «значить, у нас є всі підстави припускати, що на Марсі можуть бути знайдені сліди органічного життя і сьогодні».

 

02.03.2017