Асоціація з ЄС: наші шанси зросли вдвічі

Одна стара панна щовечора перед сном зазирала під ліжко з надією знайти там коханця. Через півроку марних зусиль вона поставила в кімнаті ще одне ліжко і в такий спосіб збільшила свої шанси на просте жіноче щастя вдвічі. Цей давній віц просто таки напрошується до актуального стану справ в історії потуг України підписати угоду про асоціацію з ЄС. Чи не усі так звані «єврозакони» рекордно одностайно ухвалено в нашому парламенті. Однак чи у цьому полягають принципові вимоги до нас від Євросоюзу?

 

Україна нарешті визначила свій напрям інтеґрації — на противагу східному ми таки прямуємо на Захід. Так низка експертів оцінила консолідоване голосування більшості та опозиції за «єврозакони» у Верховній Раді, а головне — чітку в цьому питанні позицію президента Януковича, який закликав, чи то навіть переконливо спонукав депутатів від партії влади тиснути зелені кнопки для виконання «одинадцяти пунктів Фюле»

 

Але чи не завчасний цей оптимізм? Голосування законопроектів частково наблизило Україну до підписання угоди про асоціацію з ЄС, але не вирішило однієї з головних претензій європейських чиновників до України — вибіркового правосуддя. Від офіційного Києва чекають або звільнення Юлії Тимошенко, або перевезення її на лікування до Німеччини.

 

Водночас в українському МЗС вважають, що рішення підписувати чи не підписувати угоду ухвалюватимуть не за фактом виконання усіх вимог Фюле, а лише за динамікою їх виконання. В такому разі на руку Україні може зіграти звільнення у травні Юрія Луценка, що розглядатиметься як перший крок до вирішення проблеми вибіркового правосуддя та переслідування політичних опонентів.

 

Наскільки парламент узгодженими діями наблизив Україну до ЄС, чи залишиться питанням руба справа Тимошенко, якими є шанси побачити її на волі й отримати угоду у листопаді — про це «Z» розпитав у експертів.

 

Науковий директор Інституту Євроатлантичного співробітництва

Олександр СУШКО:  

РАНІШЕ Я ДАВАВ 15% ЗА ПІДПИСАННЯ УГОДИ, ТЕПЕР 30%

 

Законопроекти, які голосувалися у Верховній Раді, достатньо важливі, але самі по собі не дають ґарантії на підписання угоди. Бо для європейських структур, які прийматимуть рішення, є другорядними. Першочергові питання — це Тимошенко і виборче законодавство. Позитивно, що були призначені перевибори у спірних округах, але треба рухати процес прийняття змін до виборчого законодавства згідно з рекомендацій Венеційської комісії та спостережних місій ОБСЄ та Ради Європи. Крім того, важливішим, ніж митний тариф, буде закон про прокуратуру, який зараз перебуває на розгляді у Венеційській комісії.

 

Попри інформацію в ЗМІ про підготовку в Німеччині палати для Тимошенко, наразі у мене немає даних, які б підтверджували оптимістичні прогнози щодо її звільнення. Якихось дій конкретних, навіть початкових, які б створювали ґрунт для звільнення чи вивезення на лікування, я поки що не бачу. Як на мене, ймовірність низька. Хоча шанси на підписання угоди таки зросли. Ще кілька  місяців тому я давав не більше 15% на підписання, сьогодні даю 30%, але без подальших дій нічого не буде. 

 

Директор Центру системного аналізу і прогнозування

Ростислав ІЩЕНКО:

БРЮССЕЛЬ УХВАЛИТЬ РІШЕННЯ В ОСТАННЮ МИТЬ, ВИХОДЯЧИ З МЕРКАНТИЛЬНИХ ІНТЕРЕСІВ

 

Підписання угоди не залежить ні від звільнення Тимошенко, ні від прийняття Україною якихось  законів. Євросоюз прийматиме рішення, виходячи зі своїх інтересів. З одного боку, ЄС матиме економічну вигоду від цієї угоди — Київ фактично створює зону вільної торгівлі в Україні і при цьому не отримує нічого взамін. Тобто європейські ринки для нас далі закриті. З іншого — це підписання погіршить стосунки з Росією і призведе до серйозних, в т.ч. економічних, втрат.  Росія для Брюсселя — важливий торговий і політичний партнер, і ця співпраця перевершує будь-які вигоди, які ЄС може отримати від України. Але є і позиція США, теж традиційного партнера Брюсселя, які наразі ще вболівають за підписання угоди. 

 

Тому ЄС буде довго зважувати, виходячи з меркантильних інтересів, чи потрібна йому ця угода і який результат йому цікавіший: хто більш натисне — Москва чи Вашингтон, хто що запропонує.

 

Виходячи з цього, єврочиновники будуть визначатися в листопаді. Думаю, рішення ухвалять перед самим самітом, і нині його передбачити практично неможливо. А яка буде названа причина у випадку непідписання угоди, то це може бути і Тимошенко, і свобода слова, і порушення прав людини — причини знайдуть.

 

Президент Аналітичного центру «Відкрита політика»

Ігор ЖДАНОВ:

ПОКИ ЮЛЯ БУДЕ У В'ЯЗНИЦІ, ЖОДНОЇ УГОДИ НЕ БУДЕ

 

Голосуванням у парламенті ми показали головне — конституційна більшість парламенту виступає за євроінтеґрацію України. Ухвалені закони — це ще один крок до асоціації, це необхідні, але ще не достатні умови для підписання угоди. Критерії, згадані у «пунктах Фюле», треба виконувати, але ці голосування кардинально не вплинуть на ситуацію, бо нам треба звільнити Тимошенко, справа якої стала символом практики застосування вибіркового правосуддя.

 

Тому євроспільнота гарно сприйняла голосування у парламенті, але вона хоче бачити наступні кроки. І наскільки я бачу за всіма заявами європейців, їхня позиція досі тверда: поки Юля буде у  в'язниці, жодної угоди не буде. Вважаю, що ймовірність її звільнення чи виїзду на лікування більша, ніж те, що вона буде залишатися в колонії.

 

Міністр закордонних справ України 2007–2008 рр.

Володимир ОГРИЗКО:

МАЮ ВСІ ПІДСТАВИ СПОДІВАТИСЯ, ЩО ТИМОШЕНКО БУДЕ ЗВІЛЬНЕНА

 

Важливо, щоб протягом наступних трьох місяців і влада, і опозиція оголосили мораторій на мордобиття. Щоб і провладні, і опозиційні сили сіли за один стіл і виробили програму, яким чином  протистояти московському тиску. Зокрема, зняти з обговорення всі питання, які можуть загострити політичну ситуацію, бо в Москві тільки цього і чекають. Зараз будуть підкидати через відомих нам одіозних особистостей ті чи інші варіанти. До прикладу, нещодавно телефонує мені журналістка і питає: а чи правда, що в парламенті зареєстровано законопроект про зміни до закону про засади внутрішньої і зовнішньої політики в тій частині, що звідти можна викинути європейську інтеґрацію. Про це вперше почув, але це один з прикладів того, що буде робитися.

 

Я не виключаю навіть варіанту якоїсь спільної поїздки представників і влади, і опозиції по європейських парламентах, по європейських урядах, до Європарламенту для того, щоб подати чіткий і ясний сигнал: вся Україна хоче приєднатися до Євросоюзу в майбутньому. А угода про асоціацію — це той перший, але надзвичайно важливий крок.

 

Окремо хотілося, щоб особливо опозиція піднялася до рівня стратегічного бачення ситуації. Мені дуже сумно, коли я від представників європейських дипломатичних кіл отримую інформацію, а це інформація з прямих рук, про те, що представники деякої частини нашої опозиції далі виступають проти підписання угоди про асоціацію (при президентові Януковичу — Авт.). Це політичний авантюризм і просто злочинна недалекоглядність. Усі повинні зробити висновки і піднятися до рівня розуміння — або сьогодні, або ніколи.

 

Щодо питання Тимошенко, в мене є всі підстави сподіватися, що Юлія Тимошенко до цього періоду буде звільнена і відправлена на лікування. При цьому у вимогах Фюле йдеться про те, щоб продемонструвати проґрес. А це вже питання суб'єктивне, ця оцінка завжди може бути коригована.    

 

10.09.2013