Медіатека: втілення у реальність

 

Різноманітні громадські осередки, «треті місця», території для спілкування стали трендом останніх років в усьому світі, і Львів не виняток. Щоправда, в Україні часто йдеться не так про створення з нуля, як про «повернення життя» до вже існуючих закладів культури, освіти чи дозвілля. Здебільшого державні структури, ці установи не встигають трансформуватися відповідно до вимог часу, і швидко стають неактуальними для суспільства. Однією з болючих точок культурної сфери вже довший час є бібліотеки для дорослих. Світова практика доводить, що без кардинального переосмислення їхньої функції повернути у читальні зали читачів неможливо.

 

Медіатека у Вроцлаві

 

Одним із варіантів нового обличчя традиційного книгосховища є медіатека. Вперше цей термін став використовуватися наприкінці XX століття у Франції, і стосувався діяльності публічних бібліотек: передбачалося створення інтегрованого культурного інформаційного простору та використання різних засобів комунікації. Отож, спочатку це був архів оцифрованої літератури. Але сучасне розуміння терміну вже давно вийшло за рамки «бібліотеки медіафайлів». Медіатека – це сучасно обладнаний громадський центр нового типу використання різноманітних ресурсів: інтернет, CD та DVD-диски, е-книги, е-бази даних. Основна її особливість – мультифункціональність: можливість навчання самостійно чи в групі, вивчення іноземних мов за сучасними інтерактивними методиками; освоєння нових комп’ютерних програм і технологій; створення власної музики; кінопокази і обговорення фільмів; дискусії, курси та гуртки для людей різного віку. І найважливіше, все це – безкоштовно, або за дуже символічну ціну.

Взоруючись на досвід Вроцлава та інших міст, управління культури Львівської міської ради та координатори програми модернізації бібліотек «Бібліоміст» прийшли до спільного рішення – створити у Львові медіатеку, яка стане сучасним привабливим місцем для дітлахів та громади в цілому.

Куратор проекту «Перша Львівська Медіатека» Денис Бортніков розповідає про мотивацію для створення проекту:

«Львів давно потребував відкритого, публічного мультимедійного простору, який би був цікавим та корисним для мешканців. Особливо це стосується дітей та підлітків, які розвиваються і яких сьогодні дуже складно зацікавити звичайними книгами. У цьому немає нічого поганого, не варто звинувачувати сучасних дітей – насправді, змінюються тенденції, способи та шляхи пізнання. Зараз маля, яке бачить газету і не може у ній погортати фотографії як на екрані, відкидає її. Це світова тенденція, і ми маємо її прийняти та намагатись по-іншому вирішувати проблему освіти. Тим паче, сучасні можливості фантастичні для справжнього навчання».

Після тривалих пошуків та досліджень, ініціатори проекту обрали приміщення Львівської центральною бібліотеки ім. Лесі Українки, що на вул. Мулярській, 2а. Воно ідеально пасує для втілення проекту, оскільки усі чотири поверхи належать Центральній Бібліотечній Системі міста, а сама будівля розташована в 10 хвилинах пішої ходи від центру. Будинок також має свою цікаву історію: зведений він ще у 1931 році, і вже тоді там була невеличка бібліотека. Перший поверх, на якому і буде розташовано Медіатеку, може вдало перетворитися на майбутній мультимедійний центр: там вдосталь місця та денного світла, і є окремий вхід. Абонементська зала бібліотеки, яка раніше знаходилася на цьому поверсі, тепер переноситься вище,тобто «паперова бібліотека» не зазнала шкоди від запровадження нових технологій.

 

Саме таким має бути дизайн Першої Львівської Медіатеки за існуючим проектом

 

За стратегією, закладеною у проект, медіатека матиме кілька напрямків діяльності. Перш за все, це сучасний мультимедійний центр, доступний для усіх бажаючих – користування ресурсами має бути безкоштовним. Крім електронних книжок, пізнавальних фільмів, електронних каталогів корисних ресурсів, відкритих лекцій та інших освітніх ініціатив, планують обладнати творчу студію та дитячу кімнату.

Інший важливий вектор майбутньої діяльності – активне залучення ініціативних особистостей та груп до діалогу. Круглі столи, майстер-класи, кінопокази та інші корисні для громади заходи за задумом організаторів мають стати постійною справою Першої Львівської Медіатеки. Зазвичай такі події відбуваються у кав’ярнях чи окремих приміщеннях, про які знають лише особисто запрошені. На Мулярській натомість хочуть створити цілком відкрите публічне місце, де запрошеним буде кожен.

«Мабуть, ще одним важливим пріоритетом для майбутньої Медіатеки є зв'язок з громадою, активна взаємодія та комунікація. Отримати його, не покидаючи чотирьох стін, неможливо, то ж ми сподіваємось разом з відкриттям розпочати промоцію культурного та розумного стилю життя просто на вулицях Львова, і завдяки креативним акціям та проектам залучити якнайбільше публіки до співпраці» – зазначив Денис Бортніков.

Світовий досвід твердить на користь свіжої ініціативи: поява таких «сучасних бібліотек» у великих містах прямо пов’язана зі зменшенням негативних проявів поведінки (хуліганство, злочинність) на 60% (статистика США). Медіатека Вроцлава, заснована 2004 року зусиллями Фундації Бертельсмана, міської влади та активних працівників міської публічної бібліотеки, зараз є важливим осередком культурного життя міста. Тут є пропозиція для усіх вікових категорій, проводяться постійні майстер-класи, фестивалі, акції з промоції читання і навіть є своє лінгво-кафе: місце, де за кавою можна вчитися іноземної з носіями цієї мови.

 

Кінопоказ «Вічно молоді» - перша публічна акція у ПЛМ 

 

Львівська Медіатека хоч поки що і далека від повного втілення у життя – попереду ще тривалий ремонт і технічне облаштування приміщення, а проте вже почала діяти. Крім репрезентації себе у інформаційному просторі та на бібліотечних ярмарках, команда ПЛМ долучається до поточних культурних акцій, які відбуваються у Львові. Під час останнього Львівського міжнародного фестивалю короткометражних фільмів Wiz-Art тут відбулися соціальні покази для людей літнього віку під символічною назвою «Вічно молоді». Понад півсотні глядачів зібралися з навколишніх вулиць, щоб подивитися сучасних короткий метр і обговорити його потому. Виглядає на те, що культурна потреба населення навіть зовсім не віддаленого від центру району дуже і дуже актуальна, і люди потребують подібних акцій. Варто зауважити, що перед тим на базі тієї ж бібліотеки на вулиці Мулярській відбувалися комп’ютерні курси для бабусь – так само дуже затребувана форма роботи зі старшим поколінням, яке часто лишається осторонь актуальних подій та нових технологій.

Подальші плани ПЛМ – заходи у рамках 20.Форуму видавців. Символічно, що саме у залах майбутньої (напівфантастичної?) медіатеки мають відбуватися зустрічі, пов’язані з фантастикою. Письменники Марія Галіна, Олег Сілін, Володимир Єшкілєв, Вікторія Наріжна, Воломир Арєньєв, Дара Корній та Валерій Шевчук будуть дискутувати, оповідати і запрезентують нові книги. Також обіцяють майстер-клас з фантастичної мініатюри і тематичні кінопокази від команди Медіатеки – і усе про фантастику і фантастів. Хочеться сподіватися, що сама Перша Львівська Медіатека дуже скоро стане повноцінною реальністю, наповниться відвідувачами і виправдає амбітні плани своїх засновників.

02.09.2013