Гуляв Тернопіль

Вчора тернополяни довели, що, попри все, вміють веселитися самі та гостей бавити. Свій День народження і водночас храмовий празник, який припадає на Успіння Пресвятої Богородиці, вже кілька років поспіль галицьке місто святкує з особливим розмахом. І нехай знайдуться й такі, які скептично бурчатимуть, мовляв, «ліпше б було витратити кошти на ремонт доріг чи тротуарів», проте й вони приходять за своєю часткою задоволення на Театральний майдан чи у парки міста, де щороку на них чекають розваги й дійства, яких не побачиш у звичайні вихідні. А цього року Тернопільська міська влада зробила День міста ще й вихідним для працівників комунальних установ, щоправда, відпрацювати його їм довелося в одну з попередніх субот.

 

 

Як привід для звіту перед громадою трактує День міста мер Тернополя Сергій Надал. Очевидно, через це він не зникав з ефіру місцевих телеканалів та шпальт газет. Відрапортував на усі 100 відсотків: і скільки кілометрів доріг відремонтовано, і скільки дорожніх знаків встановлено, і скільки нових-старих тролейбусів придбано. І про те, що до Дня Незалежності й Дня міста у парках і на бульварі Данила Галицького запрацювали старі водограї, про «воскресіння» яких ніхто й не мріяв.

 

 

Грошей на підготовку до святкування ніхто не шкодував, і на оплату виступів місцевих, столичних і навіть зарубіжних співаків теж вистачило. У День міста тернополян розважав гурт Fly Project з Румунії, «заслужені» Ірина Шинкарук, Інеса Братущик, Павло Мрежук і «народний» Павло Дворський.

 

А ще тернополяни вперше стали глядачами вражаючого лазерного шоу.

 

Зірки для журналіста і письменниці

 

Галицьке місто Тернопіль — аж ніяк не Голлівуд, але тут три роки тому відкрили свою Алею зірок. Імена тих, кому випала честь стати лауреатами Алеї, вилито на бронзових квадратних плитах, що мають рельєфний візерунок одного з символів міста — квітки терену. В її центрі зображено десятикутну зірку. Плити встановлено на вулиці Сагайдачного біля катедрального греко-католицького собору.

 

У День міста Алея поповнюється новими іменами — на знак шани людям, які зробили щось справді вагомо доброго для Тернополя. Свою зірку на Алеї отримали відомі далеко за межами Тернополя нині покійні поет Борис Демків, колишній художній керівник драмтеатру Михайло Форгель, історик, громадсько-політичний діяч Ігор Герета, співак і композитор Анатолій Горчинський, а ще тернополяни художник Іван Марчук і поет-пісняр Степан Галябарда.

 

Письменниця і поетеса Леся Романчук - і справді зірка

 

Вчора на Алеї «засвітили» ще дві зірки — журналісту й фотографу Василю Бурмі й письменниці Лесі Романчук. «Насправді письменники ніколи не були, не є і не будуть зірками. Зірками є тільки їхні твори, — впевнена пані Леся. — Я дуже тішитимуся, якщо їхні промені, промені моїх віршів долинуть до читача і зроблять його життя трішечки світлішим». А Василь Бурма до такого «прижиттєвого увічнення» ставиться досить стримано й по-філософськи. Жартує, що тепер у нього є ідеальна нижня точка зйомки.

 

Квітковий рай і лицарські бої

 

Хоч свято квітів у Тернополі — невід'ємний атрибут святкування Дня міста, але такого польоту фантазії у створенні композицій, виставлених у парку Національного Відродження цього року, раніше тут ще не бачили. Цікаво, що над виставкою працювали не професійні флористи, а освітяни, працівники міських установ та підприємств.

 

 

Шалений успіх серед тих, хто вирішив поповнити сімейні архіви новими фото, мав старенький запорожець, якого працівники ПП «Східний масив» перетворили на сучасний «Квітомобіль».

 

Кому бракувало драйву, поїхали до Тернопільського замку, де влаштували театралізований лицарський турнір «Меч короля Данила». Бійці зі Львова, Вінниці та, ясна річ, Тернополя провадили так звані білі бої, тобто билися самими лише мечами, не пускаючи у діло ніг. Переможцем кожного двобою ставав той, хто завдав супернику більше влучних ударів. Попри те, що кожен бій тривав лише дві хвилини, лицарі встигали добряче втомитися, а отже, заслуговували на схвальні вигуки та гучні оплески глядачів. Одне слово, атмосфера була яскрава та позитивна.

 

Тернопільські лицарі бувають вбрані в шаровари

 

Протягом одного дня в Тернополі відбулась маса різноманітних культурно-мистецьких заходів. Святкові концерти, фестивалі та інші забави тривали до пізнього вечора у парках та в середмісті. Розважали тернополян місцеві оркестри з мажоретками. Відбули й фестиваль танцю «Червона калина», нагородили кращих людей міста, презентували нові диски пісень про Тернопіль.

 

Були ще мистецький пікнік, різні майстер-класи, виставки-ярмарки, свято меду, гра на етнічних барабанах, фаєр-шоу та урочисте відкриття декоративного годинника.

 

А завершилось святкування під акомпанемент дощу десятихвилинним феєрверком. Місто відгуляло.

 

 

29.08.2013