Зірка Владіміра Путіна згасає

Дедалі більше росіян розчаровані і втомлені Путіним. Його рейтинг досі є високим, але переважно через те, що не видно нікого, хто міг би замінити "лідера нації"

 

Діяльність президента Росії, як це нещодавно підрахували соціологи з московського Центру Юрія Лєвади, схвалює аж 65% його співвітчизників. Будь-якому західному лідеру про таку підтримку доводиться лише мріяти. - Проте, популярність президента Росії та його закордонних колег порівнювати ніяким чином не слід. Так, наприклад, Ангелі Меркель телеканали не співають хвалебні гімни, не оточують її ореолом непогрішності - пояснює оглядач незалежної «Новой Газеты» Алєксандр Пумпянскій.

 

За досі зіркового рейтингу зірка Путіна, проте, виразно тьмяніє, про що свідчать власне результати опитування, проведеного цим самим Центром Лєвади.

 

Інтерв'юери поставили 1600 росіянам кілька конкретних запитань про президента. Вони запитали, наприклад, як росіяни оцінюють його діяльність за 10-бальною шкалою. Середня оцінка виявилася невисокою - 5,81, що відповідає трійці. П'ять років тому нинішній президент отримав "за все" 7,21 бали, тобто цілком тверду четвірку. Зменшується кількість росіян, що "поділяють погляди" Путіна. Цілком солідарні з ним 16% співвітчизників, що на 13% менше, ніж п'ять років тому. Натомість, 22% респондентів визнали, що президент їх розчарував (у 2008 році розчарованих було на 13% менше). "Я не прихильник Путіна", - каже кожен сьомий респондент. А ще 18% росіян декларують, що вони готові підтримувати нинішнього президента лише тому, що в країні не має жодного іншого «гідного» конкурента.

 

Соціологи також питали, за що Путін заслужив довіру своїх співвітчизників. На першому місці (35%) опинився "досвід у політичній діяльності", на другому (30%) - "вміння висловлюватись". Набагато гірше, проте, з моральними якостями. На "самовідданість" вказав лише кожен сотий респондент. За "чесність" хвалять його зараз 6% співвітчизників (п'ять років тому - 24%).

 

Лише 11% росіян, у понад двічі менше, ніж п'ять років тому, визнають, що Путін представляє інтереси людей праці. Натомість, зростає відсоток тих, що вважають, що лідер країни діє переважно від імені спецслужб, поліції, військових (нині 41%, а було 39%). Представника інтересів олігархів бачать у ньому 35% респондентів (було 18%), бюрократів - 30% (було 19%).

 

Оглядачі погоджуються, що ми маємо справу із "втомою від Путіна", що вже протягом півтора десятиліття постійно вистрибує з "ящіка", як тут називають телебачення. Соціолог Алєксєй Лєвінсон з Центру Лєвади звертає увагу на непослідовність росіян. - З одного боку, майже дві третини респондентів "схвалюють діяльність" Путіна, а з іншого - 22% визнають, що він їх розчарував, 15% - що ніколи його не підтримували, 18% - що були б готові голосувати за його конкурента, якби він лише з'явився на нашій політичній сцені. Це разом більше половини, - підсумовує він.

 

- Люди в нас вірять, що президент, як ніхто інший, може захистити Росію від ворогів, які мріють захопити багатства нашої країни. Багатьом подобається його гостра, часто брутальна риторика у контактах із західними політиками. У тому, що він є незамінним, переконала людей нав'язлива пропаганда. Такою є теж наша традиція - царю або генсеку, яким би він не був, завжди приписували роль "батька", який захистить свій народ, - нагадує Лєвінсон.

 


Wacław Radziwinowicz
Gasnąca gwiazda Władimira Putina
Gazeta Wyborcza, 12.08.2013
Зреферував Омелян Радимський

28.08.2013