Солодка прем’єра заньківчан

Вперше в Україні: мюзикл «Чарлі і шоколадна фабрика» на сцені Національного театру імені Марії Заньковецької

 

Сенсаційна новина для українського театру: 21 та 22 вересня відбудеться прем’єра мюзиклу «Чарлі і шоколадна фабрика» Роальда Дала в українському перекладі. Команда театру тривалий час вела перемовини з правовласниками, щоб мати змогу поставити мюзикл вперше в Україні.

 

 

Цього року роман «Чарлі і шоколадна фабрика» Роальда Дала святкує 60-річний ювілей з часу першої публікації, але твір й надалі надзвичайно популярний: вражаючі фільми, театральні версії, бродвейські мюзикли й книги є улюбленими для аудиторії різних країн світу. Українські глядачі нарешті зможуть побачити і почути цей мюзикл на львівській сцені. Переклад з англійської здійснив Віктор Морозов, відомий українським читачам за переклад серії книг про Гаррі Поттера Дж. Роулінґ.

 

Режисерка Наталія Сиваненко та художниця Юлія Заулична акцентують, що це буде вистава для всієї родини – для дітей віком від 6+. Адже філософські сенси, які вкладає Роальд Дал, спонукають зарахувати цю історію ще й до дорослої літератури у жанрі фентезі, що й підтверджено роками прихильності старшої аудиторії. 

 

Глядачі поринуть у чарівний світ уяви та фантазії, де зустрінуть кондитера Віллі Вонку (заслужені артисти України Юрій Хвостенко, Олег Сікиринський), його помічників Умпа-лумпів та щасливих власників золотих квитків. Сценографія Юлії Зауличної втілить простір міста та шоколадної фабрики, що втратять сірі барви буденності й наповняться яскравими барвами – мріями головного героя Чарлі (Ярослав Дерпак).

 

Режисерка Наталія Сиваненко розповідає: «“Чарлі і шоколадна фабрика” – твір про дитину, яка зуміла зберегти світло і чистоту в найважчих обставинах. Цей солодкий смак життя Чарлі – дуже важливий для нас зараз. Крім неймовірного художнього потенціалу ця казка має важливу місію. У Львові проживає велика кількість внутрішньо переміщених осіб, які були вимушені покинули свої домівки у пошуках безпечного місця, вони будують своє життя тут з нуля. Ми хочемо реалізувати виставу найвищої якості, використовуючи весь потенціал театру – створити фантастичний світ для всієї родини».

 

Вистава відбуватиметься в супроводі оркестру, диригент – народний артист України Богдан Мочурад. На прем’єрі на глядачів чекає чимало сюрпризів: театральна програмка міститиме гру (дизайн – Марія Білінська), а перші відвідувачі зможуть приміряти капелюх Віллі Вонки біля фотозони.

 

Мюзикл «Чарлі і шоколадна фабрика»: лібрето Девіда Ґрейґа, музика Марка Шеймана, слова Скотта Вітмена й Марка Шеймана на основі роману Роальда Дала. Пісні з фільму Леслі Брікеса і Ентоні Ньюлі. Представлено за домовленістю з Music Theatre International, www.mtishows.eu. Генеральний партнер проєкту – SHUVAR.

 

19.09.2024