Дні Української Музики у Варшаві

8, 10 та 13 вересня у Концертній студії імені Вітольда Лютославського Польського радіо відбудуться концерти 10-х Днів української музики у Варшаві – фестивалю, організованого фондом Pro Musica Viva. Вперше «Дні» відбулися у 1999 році.

 

Творцем фестивалю та його художнім керівником з моменту заснування є Роман Ревакович, диригент, який вже кілька десятиліть будує польсько-українські музичні мости. Роман Ревакович є співзасновником фестивалю сучасної музики "Контрасти" у Львові, який був започаткований у 1995 році. Ось як диригент описує цю подію: "На перших фестивалях у Львові домінувала польська музика. На першому фестивалі я диригував українськими прем'єрами "Пробудження Якова" Пендерецького та Четвертої симфонії Лютославського. На другому фестивалі у 1996 році Хор й оркестра Краківської філармонії та польських солістів виконали "Польський реквієм" Кшиштофа Пендерецького, диригував сам композитор. Цю подію пам'ятають в Україні донині. І тоді я запитав себе – а що ж з українською музикою в Польщі? І відповідь могла бути тільки одна: нічого. Це і стало мотивацією показати польському слухачеві українську музику, яка була невідома в Польщі".

 

Після перших Днів української музики у Варшаві в грудні 1999 року  був такий відгук у пресі:

 

"Мало знаємо про українську музику – зізнаюся, я теж не знав, чого очікувати від Днів української музики (6-8 грудня). Напевно, багато хто з тих, хто зібрався в Студії Лютославського, йшов на ці концерти зі схожим настроєм: з цікавістю до нового і деяким острахом розчарування. Аудиторії було небагато, можливо, тому, що інформація та реклама обмежувалася невеличкими афішами. Що ж, здається, Україна не має таких можливостей для промоції своєї культури, як північні країни... (...) Події такого високого мистецького рівня, як Дні української музики, не лише інформують нас про те, що відбувається "по той бік кордону", але й збагачують не надто багате музичне життя в Польщі".

 

Адам Супринович, Ruch Muzyczny, 6 лютого 2000 року

 

Наступні "Дні" відбувалися нерегулярно у 2001, 2004, 2012, 2019 роках. В 2020 році місто Варшава надало Фундації Pro Musica Viva трирічний грант на проведення фестивалю, що дозволило перетворити його на щорічну подію. Починаючи з 5-го фестивалю у 2019 році, захід відбувається щороку у форматі трьох концертів, різних за складом виконавців та представленою музикою. Фестиваль вже зарекомендував себе як важлива музична платформа. Про це свідчить черговий трирічний грант від міста Варшави, а також трирічний грант від Міністерства культури і національної спадщини у співпраці з Національним інститутом музики і танцю. Фестиваль регулярно підтримують Авторське об'єднання ZAiKS, Фундація Magovox та Спілка виконавців STOART. Фонд Pro Musica Viva співпрацює з Українським домом та Об'єднанням українців у Польщі у проведенні фестивалю.

 

 

Ювілейний 10-й фестиваль відкриє виступ Chromatphonic Trio, яке виконає Фортепіанне тріо ре мажор, ор. 17 "Класичне" Віктора Косенка та "Драму" Валентина Сильвестрова для скрипки, віолончелі та фортепіано. З 1898 по 1914 рік Косенко жив у Варшаві, де навчався грі на фортепіано в Олександра Міхаловського. Косенко є автором численних фортепіанних творів, які відображають його чудове розуміння інструменту та віртуозний піаністичний хист. Валентин Сильвестров, найвідоміший сьогодні у світі український композитор, буде представлений своєю творчістю з раннього - ще авангардного – етапу творчості. Варто зазначити, що ця постава композитора в 1960-1970-х роках у Радянському Союзі прирікала митця на офіційний маргінес. Музика Сильвестра сьогодні дуже відрізняється від радикального звучання його творчих початків. Буде цікаво почути (і побачити – у творі присутні елементи інструментального театру) музичний інтелектуалізм і витонченість композитора. Виконання цих творів Chromatophonic Trio у складі Роксани Квашніковської – скрипка, Марцеля Марковського – віолончель та Анджея Каралова – фортепіано забезпечить віртуозне представлення цієї музики.

 

 

У другому концерті візьме участь знаменитий Ансамбль співаків міста Катовіце "Camerata Silesia" під керівництвом Анни Шостак  –  засновниці та диригента ансамблю, яка керує ним з моменту його заснування. Один з небагатьох професійних польських камерних хорів (у Варшаві такого немає!) представить велику українську "хорову трійцю"  –  твори Максима Березовського, Дмитра Бортнянського та Артема Веделя.

 

 

XVII століття подарувало українській музиці партесний концерт  –  поліфонічні композиції, які прийшли в музику східного обряду через спільний світ багатонаціональної культури Речі Посполитої двох народів. Вищезгадана "трійця" є кульмінацією цієї музичної окциденталізації Русі. Березовський і Бортнянський навчалися в Італії. Бортнянський зробив видатну кар'єру при царському дворі в Санкт-Петербурзі, очолюючи придворну співочу капелу. Березовському не так пощастило. Він не знайшов належної підтримки і помер за нез'ясованих обставин у віці 31 року. Доля не пощадила і Артема Веделя. Після блискучої музичної кар'єри композитора в Києві, а згодом у Харкові, він стає жертвою музичних реформ в армії царя Павла І. У Києві його визнають психічно хворим і ув'язнюють у будинку для божевільних до самої смерті. Музика цих композиторів чудово використовує можливості хору - від витончених хоралів у спокійній динаміці до поліфонічної віртуозності. Стилістично вона близька до італійської музики свого часу. Однак вона має виразні індивідуальні риси окремих композиторів.

 

 

На заключному концерті виступить Національний ансамбль солістів "Київська камерата". Цей чудовий колектив з Києва вже втретє виступатиме на Днях української музики у Варшаві. Програму концерту складає музика трьох композиторів різних поколінь.

 

Концерт відкриє світова прем'єра твору Юрія Пікуша (1998 р.н.) „Escape Velocity” (Швидкість втечі) для камерного оркестру – твір написаний на замовлення Фонду Pro Musica Viva. За участі знаментої скрипальки Богдани Півненко, нинішньої директорки "Київської камерати", прозвучить твір Золтана Алмаші (нар. 1975) "Пори року". Друге відділення концерту буде наповнене творами Олександра Козаренка (1963-2023)  –  композитора, піаніста, музикознавця, який помер торік у віці 60 років. Надзвичайно колоритна та активна постать, яка йшла своїми шляхами радше поза колами, що впливали на музичне життя, він знайшов більшу увагу до своєї творчості лише після смерті. Представлені тут твори належать до раннього періоду творчості Козаренка  –  "Ірмологіон" для струнного оркестру 1988 року, написаний на основі піснеспівів-монодій зі збірки "Ірмологіон", " Konzert-Stück " для фортепіано з камерним оркестром 1991 року, "5 весільних пісень з Покуття" 1992 року та інспірована рок-музикою "Sinfonia Estravaganza" 1996 року. Вже цей набір творів Козаренка демонструє непересічний композиторський талант митця, який, безумовно, чекає на те, щоб його спадщина стала більш відомою.

 

 

Заохочуємо придбати квитки та заодно підтримати цю акцію презентації високого українського музичного мистецтва в Польщі.

 

18.08.2024