641-й день війни Росії в Україні. Хроніка

18:55 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом доби відбулось 46 бойових зіткнень. Ворог завдав 33 авіаційні удари, здійснив 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. Також російські окупанти завдали авіаційного удару по Україні, застосувавши 5 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони знищено 4 ударні БпЛА.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Середина-Буда. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Семенівка, Клюси, Єліне Чернігівської області; Волфине, Середина-Буда, Басівка, Попівка Сумської області; Козача Лопань, Гранів, Бударки Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах Синьківки Харківської області та Новоселівського Луганської області, де Силами оборони відбито 6 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися Кам’янка, Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні штурмові дії в районі Серебрянського лісництва. Завдав авіаційного удару біля Спірного Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Серебрянка, Верхньокам'янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник, за підтримки авіації, вів штурмові дії в районах Кліщіївки, Андріївки та східніше Північного Донецької області, де Силами оборони відбито 7 атак. Завдав авіаційних ударів поблизу Богданівки, Кліщіївки, Торецька, Північного Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів безуспішні штурмові дії східніше Новобахмутівки, південніше Новокалинового, Сєверного, Степового, Авдіївки та Первомайського Донецької області, де силами оборони відбито 24 атаки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Сєверне, Нетайлове, Авдіївка, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де Силами оборони відбито 4 атаки. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося близько 10 населених пунктів Донецької області, серед них Георгіївка, Мар'їнка, Побєда, Новомихайлівка.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів в районі населених пунктів Старомайорське та Урожайне Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема, Водяне, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Гуляйполе, Левадне, Чарівне, Мала Токмачка, Роботине Запорізької області.

На Херсонському противник обстріляв з артилерії місто Херсон. Ворог завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Кринки Херсонської області.

Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 3 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ нанесено ураження по району зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

 

 

17:50 Відзавтра блокада пункту "Шегині" з польської сторони триватиме цілодобово – заявив в ефірі телемаратону речник ДПСУ Андрій Демченко. За його словами, з 23 листопада і до сьогодні учасники акції блокували рух у денний час (з 09:00 до 20:00), однак тепер блокада триватиме цілодобово. Натомість рух на українсько-словацькому пункті пропуску після відновлення досить інтенсивний, зазначає Демченко.

 

 

17:25 Папа Франціск згадав жертв Голодомору у своєму зверненні до вірних з нагоди проказування молитви «Ангел Господній» в останню неділю листопада:

"Вчора багатостраждальна Україна вшановувала пам'ять жертв Голодомору – геноциду, вчиненого радянським режимом, внаслідок якого 90 років тому мільйони людей померли голодною смертю. Ця нестерпна рана, замість того, щоб загоїтися, стала ще болючішою через жорстокість війни, яка і далі завдає страждань цьому дорогому народові".

 

 

17:00 Міністр оборони США Ллойд Остін і міністр оборони України Рустем Умєров у телефонній розмові обговорили пріоритети безпекової допомоги, – повідомляє пресслужба Пентагону. Сторони обговорили останню інформацію про ситуацію на місцях – Остін засудив безперервні обстріли українських міст та об'єктів критичної інфраструктури з боку Росії.

 

 

16:35 Спільні військові навчання Білорусі та Росії продовжені щонайменше до 3 грудня, – повідомляє OSINT-проєкт "Беларускі Гаюн". Проєкт зазначає, що навчання тривають безперервно з 29 квітня 2022 року, загальна кількість подовжень складає уже 83 тижні.

 

 

15:50 Швеція і Швейцарія виділили приблизно 11,8 мільйона євро на ініціативу «Зерно з України», – заявили шведський прем’єр-міністр Ульф Крістерссон і посольство Швейцарії в Києві. Крістерссон зазначив, що "Україна продовжує робити свій внесок у глобальну продовольчу безпеку, незважаючи на триваючу агресивну війну Росії".

 

 

15:25 Масований удар безпілотниками по російських областях у ніч на 26 листопада є відповіддю на атаку "Шахедів" по Києву, – кажуть джерела в розвідці. Всього було випущено близько 35 дронів по об'єктах Москви й області, а також у Тулі та в Смоленську – всі об'єкти є військовими або стосуються військового виробництва.

 

 

15:05 Обмеження електроенергії не застосовуються в жодній з областей, генерації електроенергії повністю достатньо для покриття потреб споживачів, повідомили в Міненерго. Енергосистема збалансована. Дефіциту електроенергії минулої доби не зафіксовано, не передбачено і на поточну добу. В аварійний короткостроковий ремонт вийшли два блоки ТЕС, але електроенергії, яку виробляють наші станції, повністю достатньо для покриття потреб споживачів; є також резерв, який може бути використаний у разі потреби.

 

 

14:35 Поблизу тимчасово окупованого Криму очікується сильний шторм із хвилями до 10 метрів у висоту, – повідомляє моніторингова система Posiedon. На півострові оголошено штормове попередження. Нині жоден російський корабель не вийшов на бойове чергування у море.

 

 

14:00 На трьох заблокованих польськими перевізниками пунктах пропуску на в’їзд в Україну очікують близько 2000 транспортних засобів, повідомили в Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури. Зокрема з польського боку кордону у фізичній черзі очікують:

"Ягодин – Дорогуськ" – понад 800 вантажівок;

"Корчова – Краковець" – 700 вантажівок;

 "Рава-Руська – Гребенне" – 600 вантажівок.

 

 

13:25 Щоб у зв'язку з різким погіршенням погодних умов (мокрий сніг та дощ, замети на дорогах і ожеледиця) оперативно реагувати на ситуацію і не допустити проблем на автошляхах, розпочинає цілодобову роботу Штаб з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на дорогах, повідомили в Державному агентстві відновлення та розвитку інфраструктури. До Штабу входять представники Агентства відновлення, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Національної поліції, ДАК «Автомобільні дороги України», Державної служби з безпеки на транспорті, Київської обласної державної адміністрації, Асоціації міжнародних перевізників України, Всеукраїнської асоціації автомобільних перевізників України.

Через активний циклон в Україні, крім західних та східних областей, сьогодні-завтра очікуються складні погодні умови ІІ (помаранчевого) рівня небезпечності:

у Київській, Чернігівській, Черкаській, Одеській областях – сильні снігопади; 

у Сумській, Полтавській, Кіровоградській, Миколаївській областях – мокрий сніг та дощ, місцями ожеледь; снігу – до 20–30 см, місцями 40–50 см; очікуються хуртовини, снігові замети, на дорогах ожеледиця;

у Харківській, Дніпропетровській, Херсонській, Запорізькій областях та Криму пройдуть значні дощі;

у північних, центральних, південних областях та Криму посилення вітру до 17–22 м/с, місцями до 25 м/с, в Одеській та Миколаївській областях – 25–30 м/с; у західних та східних областях пориви вітру 15–20 м/с.

 

 

12:50 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Незвичайні переміщення російського повітряного транспорту в листопаді 2023 року свідчать про те, що Росія, ймовірно, перемістила стратегічні системи протиповітряної оборони зі свого анклаву на балтійському узбережжі в Калінінграді, щоб компенсувати нещодавні втрати на українському фронті.

Це сталося після того, як наприкінці жовтня 2023 року в окупованій Росією Україні зросла кількість втрат зенітно-ракетних комплексів С-400.

Росія розглядає Калінінград, свій найзахідніший форпост, який з трьох боків межує з країнами – членами НАТО, як один із найбільш стратегічно вразливих регіонів. Той факт, що міністерство оборони Росії, здається, готове піти тут на додаткові ризики, підкреслює перенапруження, яке війна спричинила для деяких ключових сучасних сил і засобів Росії.

 

 

12:15 За минулий тиждень, з 20 по 26 листопада, за зведеннями Генштабу ЗСУ, було відбито 434 російські атаки (позаминулого тижня – 490), при цьому знищено 6260 одиниць особового складу (позаминулого – 6620): в середньому 14,4 втрат особового складу ворога за атаку (позаминулого – 13,5).

Найбільше атак було на Авдіївському (138), Мар’їнському (97), Бахмутському (68) та Куп’янському (54) напрямках.

 

 

 

11:50 Через сильний сніг в Одеській області перекрито рух вантажного транспорту на двох автотрасах: М-15 Одеса – Рені (на Бухарест) та М-28 Одеса – Южне (на Київ) орієнтовно на 12 годин, попередив голова обласної військової адміністрації Олег Кіпер.

 

 

 

11:30 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 112 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 31 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:10 Через негоду, технологічні порушення та бойові дії без світла в Україні 529 населених пунктів (учора було 456), повідомили в Міненерго. Внаслідок сильних поривів вітру без світла залишилися 60 населених пунктів. Найбільше – в Миколаївській та Одеській областях. Нині через погіршення погодних умов (сильний вітер, хуртовини)  протягом дня можливі проблеми зі світлом на Київщині, Черкащині, у Чернігівській, Сумській, Кіровоградській областях.

 

 

10:40 Російські війська не відмовилися від намірів повторно окупувати Куп’янськ Харківської області, однак стратегічних успіхів на цьому напрямку ворог не має, розповів начальник служби зв'язків із громадськістю Сухопутних військ Збройних Сил України Володимир Фітьо в ефірі телемаратону:

"Російські окупанти не відмовилися від своїх намірів ... вийти до міста Куп'янська, хочуть його повторно окупувати. На цій ділянці українські захисники відбили 4 атаки противника. Це поблизу Синьківки, Іванівки. Противник хоче вийти на межі населеного пункту Синьківка для того, щоб розвивати свій подальший успіх у наступі на Куп’янськ. Ми бачимо, що активізується ворог попри втрати... в живій силі та в техніці, від планів своїх не відмовляється і намагається продавити українську оборону, знайти якусь слабину в обороні. Ворог використовує штурмові загони, які складаються з колишніх ув’язнених, військовослужбовців-штрафників, ведучи їх на так звані м’ясні штурми. Якихось стратегічних успіхів на даному напрямку в російських окупантів немає.

На Бахмутському напрямку російські війська більш ніж три тижні активізувалися і намагаються повернути втрачені позиції. Українські оборонці перебували в активній обороні та за першої нагоди переходили до атакувальних дій, так само покращили свої тактичні положення. І зараз ворог намагається це все повернути собі назад. На цьому напрямку за добу відбито десять ворожих атак, загарбники використали проти Сил оборони 18 дронів-камікадзе та здійснили 508 артилерійських обстрілів. Знову ж таки, стратегічних успіхів у ворога немає".

 

 

10:15 Спікер парламенту Фінляндії Юссі Халла-ахо виголосив усю свою промову у Верховній Раді доброю українською мовою, наголосивши, зокрема: "Росія поважає і розуміє силу. На російський імперіалізм треба відповісти силою".

 

 

 

10:05 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

161,5% танків (з них 2,2% за минулий тиждень),

 59,3% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

171,3% автомобільної техніки (з них 2,7% за минулий тиждень),

255,6% артилерійських систем (з них 4,1% за минулий тиждень),

 81,4% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

 42,5% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 26,0% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки — без змін.

• Сватівський відтинок — росіяни наступають біля Лиману Першого та Синьківки. В останній намагаються закріпитися, бої тривають. На жаль, росіянам вдалося відновити втрачені позиції біля Іванівки.

• Бахмутський напрямок — ворог веде наступальні дії на околицях Хромового та по трасі з Бахмута на Іванівське. Тривають спроби ворога покращити своє тактичне положення біля Кліщіївки й Андріївки.

• Авдіївський відтинок — противник веде активні штурмові дії південніше Новокалинового, має частковий успіх. Ворог вів штурмові дії у Степовому, авангард зумів дійти до західних околиць села, але вдалі стабілізаційні заходи СОУ виправили ситуацію. Росіяни щонайменше один раз лізли до АКХЗ. Південніше фільтрувальної станції ворог мав частковий успіх. Така ж ситуація і на промці на півдні Авдіївки, росіянам вдалося просунутися. Ворог продовжує штурми північніше Водяного, в основному задіяна піхота. Щодня ворог лізе в Первомайське зі сторони Пісків і щодня успіху не має.

• Бердянський відтинок — без змін.

• Запорізький відтинок — важка ситуація південніше Роботиного. Важка для обох сторін.

• Таврійський відтинок — без змін. Росіяни продовжують бити КАБами та артою по Кринках, але морська піхота продовжує утримання плацдарму.

Ворог продовжує наступати на багатьох ділянках, більшість атак відбивається, але не всі. Останнім часом з'являється і позитивна для нас динаміка. Росіяни частіше йдуть у відкази, дещо частіше стали здаватися в полон, їм важче зібрати штурмові групи та їх вмотивувати. Але радіти зарано, так як загальна чисельність військ дозволяє мати стабільний потік особового складу штурмів позицій СОУ. Ворог на повному серйозі планував на день "єдінєнія" 4 листопада взяти Авдіївку.

 

 

09:45 Станом на 07:30 в Чорному морі російські кораблі на бойовому чергуванні відсутніповідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:35 Вночі росіяни атакували з південно-східного напрямку (Приморсько-Ахтарськ, РФ) 9 ударними БпЛА типу «Shahed». У результаті бойової роботи протиповітрянї оборони Сил оборони України знищено 8 ворожих безпілотників «Shahed-131/136» (89%). За минулі сім днів росіяни атакували 111 ударними БПЛА, 97% з них знищено.

 

 

 

 

 

09:25 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• У ніч з 24 на 25 листопада російські війська завдали найбільшого з початку повномасштабного вторгнення удару безпілотниками по Україні, використовуючи нову модифікацію іранських БПЛА "Shahed" 131/136. Речник ВПС України полковник Юрій Ігнат повідомив, що російські війська атакували Київ за допомогою нової модифікації безпілотників " Shahed", і зазначив, що ці безпілотники були чорного кольору та містили матеріал, який поглинає сигнали радарів, що ускладнює їх виявлення. Російські мілблогери так само стверджували, що російські війська вперше використали дрони "чорна герань" (російська назва "шахедів"), і заявляли, що ці дрони складніше виявити в нічному небі. 19 листопада іранські ЗМІ опублікували кадри, на яких іранський аерокосмічний університет науки і технологій Ашура презентує нову реактивну модифікацію дрона "Shahed-136" "Shahed-238". Представлений "Shahed-238" виявився чорного кольору, але невідомо, чи використовували російські війська модифікацію "Shahed-238" під час удару 25 листопада.

• Українські та російські війська продовжують боротися з проблемами, спричиненими системами радіоелектронної боротьби (РЕБ) на фронті. 23 листопада The Economist  повідомив, що кращі російські системи РЕБ заважають українській розвідці, зв’язку та ударним можливостям. The Economist, посилаючись на західних експертів, заявив, що Росія приділяє "велику увагу" виробництву та розвитку ефективних засобів РЕБ і що Україні важко виробляти еквівалентні системи РЕБ і стійку до РЕБ зброю всередині країни. Головнокомандувач Збройних Сил України генерал Валерій Залужний у своєму есе "Сучасна позиційна війна та як її перемогти" оцінив, що українським військам необхідно запровадити необхідні процеси управління (С2) комплексами РЕБ, збільшити можливості виробництва РЕБ, оптимізувати взаємодію з волонтерськими організаціями, які постачають українським військам менші комплекси РЕБ, вдосконалюють заходи протидії РЕБ України та розробляють нові безпілотники з урахуванням РЕБ. 25 листопада Міністерство оборони України повідомило, що працює над розробкою варіантів безпілотників, більш стійких до російських систем РЕБ, і випускає успішні варіанти в значних масштабах. Російські джерела раніше, в червні 2023 року, приписували перевагу російським можливостям РЕБ для допомоги російським військам у боротьбі з українськими контрнаступальними операціями на півдні України. Однак російські джерела також неодноразово висловлювали занепокоєння та скарги щодо передбачуваних недоліків російських систем РЕБ. Російські джерела приписували українським наступам на південь від Бахмута у вересні 2023 року перевагу українських систем РЕБ й аеророзвідки та стверджували, що українські системи РЕБ значно порушували російський зв’язок на заході Запорізької області у серпні 2023 року. 25 листопада ISW повідомила, що ефективність російських систем РЕБ є неоднаковою на всьому фронті, що дозволяє українцям продовжувати використовувати розвідувально-ударні комплекси безпілотників для зриву наступальних операцій Росії. Російські мілблогери неоднозначно оцінювали, яка сторона має «кращі» системи РЕБ, вказуючи на те, що ні Росія, ні Україна наразі не мають вирішальної переваги над іншою. Західна допомога на підтримку зусиль України щодо знищення, виведення з ладу або обходу російських систем РЕБ збільшила би здатність України точно вражати цілі поблизу фронту, перешкоджаючи просуванню Росії та створюючи умови для подальших українських наступальних операцій.

• Президент України Володимир Зеленський оголосив 25 листопада, що західні партнери України погодилися передати Україні військові кораблі для захисту українського зернового коридору в Чорному морі.

• Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що Росія не виконала угоди про експорт зброї до Вірменії, і запропонував альтернативну угоду, яка дозволить Росії зберегти зброю на тлі нещодавнього погіршення російсько-вірменських відносин. Пашинян запропонував скорочення непогашеної заборгованості Вірменії перед Росією в розмірі закупівлі зброї як рішення – можливо, це засіб зменшення економічних зв'язків Вірменії з Росією. Міністерство оборони Індії також повідомило про затримку постачання Росією ракетної системи С-400 у 2022 році через війну в Україні. Голова федеральної служби з військово-технічного співробітництва РФ Шугаєв 14 серпня заявив, що Росія поставить Індії комплекс С-400 вчасно до кінця 2024 року.

• Внутрішня боротьба серед російських ультранаціоналістичних мілблогерів, ймовірно, посилена етнічною напруженістю, змусили відомого мілблогера закрити свій канал у Telegram. Нападки нібито з боку прихильників Кадирова відбуваються в період особливо високої етнорелігійної напруженості в Росії і коли Кадиров усе більше намагається підступитися та показати прихильність Путіна.

• Інші мілблогери пов'язують посилення протистояння між ультранаціоналістичними силами щодо війни в Україні з російською політикою та майбутніми президентськими виборами 2024 року.

• Повідомляється, що російське військове командування ігнорує запити фронтових підрозділів щодо надання безпілотників.

• Міністерство реінтеграції України повідомило 24 листопада, що понад 13 500 українців повернулися в Україну з Росії через гуманітарний коридор у Сумській області з моменту його створення в липні 2023 року.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ і населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 58 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 4 ракетні та 109 авіаційних ударів, здійснив 59 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Також минулої доби російські окупанти завдали повітряного удару по Україні, застосувавши 87 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”. Всі ворожі дрони знищено. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. Крім того, цієї доби окупанти знову атакували нашу державу ударними БпЛА типу “Shahed-136/131”. Інформація щодо наслідків наразі уточнюється.

Авіаційних ударів зазнали: Петропавлівка, Іванівка, Кислівка, Берестове Харківської області; Стельмахівка, Білогорівка Луганської області; Терни, Новомихайлівка Донецької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог вів штурмові дії біля Синьківки та Іванівки Харківської області, де Силами оборони відбито 4 атаки.

На Лиманському напрямку окупанти наступальних (штурмових) дій не вели.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 10 атак противника поблизу Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають загарбникам втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку ворог, за підтримки авіації, не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи окупантам значних втрат. Безуспішними були наступальні дії ворога в районах Степового, Авдіївки, Первомайського та південніше Новокалинового Донецької області. Тут українські захисники відбили 23 атаки.

На Мар’їнському напрямку противник вів штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де Силами оборони відбито 9 атак.

На Шахтарському напрямку противник вів безуспішні штурмові дії південніше Золотої Ниви та східніше Старомайорського Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог 8 разів безуспішно намагався відновити втрачене положення поблизу Роботиного Запорізької області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку наші воїни надалі утримують зайняті позиції на лівобережжі Дніпра, продовжують вести контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 11 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 4 артилерійські засоби, пункт управління та склад боєприпасів противника.

26.11.2023