465-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:05 Кабмін звільнив благодійну закупівлю дронів та їх складових від податку, включивши їх до переліку товарів, сума благодійної допомоги для закупівлі або у вигляді яких не включається до оподатковуваного доходу платників податку на доходи фізичних осіб. Відповідні правки до постанови Кабміну №112 від лютого 2016 року внесено постановою №550 від 2 червня та опубліковано на сайті уряду.

 

18:45 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує вести загарбницьку війну. Незважаючи на значні втрати, не відмовляється від планів щодо окупації нашої території.

Ворог продовжує нехтувати законами та звичаями війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як по військових, так і по цивільних об’єктах.

Загалом протягом доби ворог завдав 19 авіаційних ударів та здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом доби окупанти здійснили 16 атак, проте всі вони були відбиті підрозділами сил оборони.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах.

Завдав авіаційного удару в районі Гатища Харківської області.

Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Грем’яч, Гай Чернігівської області; Атинське, Олександрівка, Юнаківка, Могриця, Степок, Велика Писарівка Сумської області, а також Івашки, Уди, Ветеринарне, Козача Лопань, Гоптівка, Висока Яруга, Пильна, Зелене, Веселе, Стариця, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Вільча, Бочкове, Бударки та Чугунівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії поблизу Новоселівського Луганської області. Завдав авіаційного удару в районі Сергіївки Донецької області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Масютівка, Лиман Перший, Кислівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки Луганської області та Спірного Донецької області. Завдав авіаційних ударів у районах Білогорівка Луганської області та Сіверськ Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів, що межують з лінією зіткнення Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Торське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів наступальні дії в районі Іванівське, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районах Курдюмівка та Біла Гора Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали райони населених пунктів Васюківка, Оріхово-Василівка, Часів Яр, Слов’янськ, Іванівське, Предтечине, Біла Гора, Нью-Йорк та Шевченко Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив.

Завдав авіаційних ударів в районі Авдіївки Донецької області.

Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Невельське, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку цієї доби противник вів наступальні дії в районі міста Мар’їнка, проте наші захисники відбили усі 9 атак противника. Також були безуспішні наступальні дії в районі Олександрівки Донецької області. Водночас, ворог продовжує знищувати наші міста і села, завдав авіаційного удару по Мар’їнці, здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Максимільянівка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Антонівка, Катеринівка та Янтарне Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Вугледар та Пречистівка Донецької області. Здійснив обстріли населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення, в тому числі: Вугледар, Пречистівка та Новоукраїнка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів в районах Полтавка та Гуляйполе Запорізької області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Времівка, Зелене Поле Донецької області; Бурлацьке, Малинівка, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Кам’янське, Лук’янівське та Комишуваха Запорізької області, а також Золота Балка, Зміївка, Берислав, Бургунка, Іванівка, Дачі, Зимівник, Білозерка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Російські окупаційні війська продовжують чинити тиск на громадян України та порушувати права людини на тимчасово захоплених територіях. Зокрема, в Генічеську Херсонської області у підвалах будівлі колишньої податкової інспекції примусово утримуються громадяни України з проукраїнською позицією.

У той же час російські окупанти продовжують використовувати інфраструктуру тимчасово окупованих населених пунктів для надання медичної допомоги своїм пораненим військовослужбовцям. Нещодавно в населеному пункті Скадовськ Херсонської області на території дитячого садочка загарбники облаштували польовий шпиталь, де на лікуванні перебувають понад 50 окупантів з пораненнями різного ступеня важкості.

Авіація сил оборони за добу завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу.

Нашими захисниками було знищено 3 ворожих розвідувальних БпЛА.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління, 1 зенітно-ракетний комплекс та 3 склади боєприпасів.

 

 

16:21 Україна не бачить сенсу брати участь у Вільнюському саміті НАТО, якщо не отримає чіткого сигналу про вступ до Альянсу, заявив Володимир Зеленський. "Деякі країни НАТО так бояться Росії, що не готові бачити Україну у блоці. Якщо нас не бачать і не дадуть сигналу у Вільнюсі, то Україні нема сенсу бути на цьому саміті", – заявив Президент України в інтерв'ю The Wall Street Journal. Він обурився: "Скажіть, скільки життів коштує одна фраза на вільнюському саміті: "Україна буде в НАТО після цієї війни, після того, як все буде безпечно?".

 

 

15:38 Міністерство закордонних справ України відкинуло "мирні" пропозиції Індонезїі. "Між Україною та Російською Федерацією немає спірних територій, аби там проводити референдуми. Здійснивши акт агресії, РФ окупувала Крим, частини Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей... Росія має забратися із українських територій, а Україна – відновити свою територіальну цілісність у міжнародно визнаних кордонах. Альтернативних сценаріїв бути не може", – заявив речник МЗС Олег Ніколенко. Дипломат наголосив, що ідея з припиненням вогню  і розведенням сил на 15-кілометрову відстань теж не спрацює. "Росія зараз намагається всіляко зірвати український контрнаступ. Припинення вогню без виводу російських військ із території України дозволить Росії виграти час, перегрупуватися, закріпитися на окупованих територіях та накопичити сили для нової хвилі агресії", – прокоментував Ніколенко.

 

 

15:01 Ескалація повітряних атак  на Україну не вплинула на підготовку контрнаступу, заявив заступник міністра оборони України Володимир Гаврилов у коментарі Reutes. "Ніщо не може зупинити наші зусилля, наше бажання та нашу впевненість у тому, що ми переможемо в цій війні. Україна розпочне контрнаступ, маючи намір звільнити наші території цього року", – заявив Гаврилов. Заступник міністра підкреслив, що росіяни намагалися поцілити у центри прийняття рішень. "Для Росії стало величезним сюрпризом те, що ефективність [російських балістичних ракет] була майже нульовою проти сучасних систем протиповітряної оборони, які ми отримали від наших партнерів", – сказав Гаврилов.

 

 

14:19 Суд узяв під арешт охоронця поліклініки, затриманого після трагедії із зачиненим укриттям у Києві. Чоловік визнав провину – підтвердив, що сховище було зачиненим, а відкрити його він не встиг. Троє інших фіґурантів перебуватимуть на домашньому арешті – заступниця голови Деснянської РДА, керівника поліклініки та його заступника з технічної частини.

 

 

13:39 Міністр оборони Індонезії Прабово Субіанто запропонував "мирний план", який передбачає припинення вогню, створення демілітаризованої зони вздовж теперішньої лінії фронту в Україні та проведення референдумів на "спірних територіях". 

 

 

13:08 Президент Володимир Зеленський заявив в інтерв’ю The Wall Street Journal, що Україна готова до контрнаступу. Голова держави зазначив, що українська армія отримала "не все озброєння, на яке сподівалася, але чекати більше не можна". Президент попередив, що "операція може зайняти тривалий час" і вона даватиметься великим коштом.

 

 

12:45 Міністерство внутрішніх справ повідомило перші результати інспекцій укриттів: після перевірки 4800 укриттів зачиненими виявилися 252 об’єкти цивільного захисту, а непридатними до використання – 893.

 

 

12:01 Легіон "Свобода Росії" повідомив про те, що бої у Бєлгородщині тривають. Легіонери зазначають, що війська РФ використовують артилерію та авіацію проти антипутінських сил і "рівняють зі землею" населені пункти РФ-області. На телеграм-каналі підрозділу опублікували відео вибухів.

 

 

11:22 Служба безпеки затримала посадовця Херсонської обласної військової адміністрації, який під час окупації міста пішов на колаборацію з росіянами і входив до створеного агресором "головного управління міністерства внутрішніх справ Херсонської області", де його призначили "старшим експертом відділення бухгалтерських і фінансово-аналітичних експертиз експертно-криміналістичного центру". Встановлено, що чоловік їздив до Москви на "курси підвищення кваліфікації", а після визволення обласного центру "заліг на дно" і згодом влаштувався до місцевої ОВА.

 

 

11:08 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 152 населені пункти на території 9 областей України, підтверджено ураження 219 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:45 Через негоду, яка вирувала у північних областях, без електропостачання повністю залишилися 11 населених пунктів у Київській області, у Чернігівській – 45 населених пунктів, повідомили в Міненерго. У Києві заживлені всі раніше знеструмлені через технологічні порушення після попереднього обстрілу 36 тисяч споживачів. Внаслідок обстрілів без світла залишається частина споживачів у Запорізькій, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях.

Ситуація з генерацією та споживанням електроенергії стабільна та контрольована. Виробленої електроенергії достатньо для покриття потреб споживачів. Дефіциту в системі немає.

 

 

10:16 У Чорному морі росіяни зменшили кількість ракетоносіїв на бойовому чергуванні – наразі там два надводні носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 16 ракет, повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

 

 

10:01 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Росія продовжує передислокацію регулярних підрозділів на Бахмутський напрямок, в той час як штурмові загони "групи Ваґнера" завершують відхід у тилові райони.

Російські ВДВ (повітряно-десантні війська) відіграють у Бахмуті дедалі важливішу роль: у цьому секторі тепер перебувають частини 76-ї та 106-ї дивізій і ще дві окремі бригади ВДВ.

ВДВ значно погіршили свій "елітний" статус, який вони мали до вторгнення. Однак російське командування, ймовірно, намагалося зберегти деякі з цих усе ще відносно боєздатних підрозділів як вільний резерв. Оскільки замість цього вони були змушені розгорнути їх для утримання лінії фронту в Бахмуті, всі російські сили, ймовірно, стануть менш гнучкими у реагуванні на оперативні виклики.

 

 

09:45 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 209 470 (+560) осіб,

танків – 3829 (+10) од.,

бойових броньованих машин – 7502 (+12) од.,

артилерійських систем – 3533 (+32) од.,

РСЗВ – 582 (+7) од.,

засобів ППО – 342 (+7) од.,

літаків – 313 (+0) од.,

гелікоптерів – 298 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3165 (+28) од.,

крилатих ракет – 1132 (+15) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6289 (+22) од.,

спеціальної техніки – 475 (+10) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

112,1% танків (з них 0,9% за минулий тиждень),

  43,3% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

104,8% автомобільної техніки (з них 1,6% за минулий тиждень),

114,7% артилерійських систем (з них 3,5% за минулий тиждень),

  52,2% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

  25,1% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  24,4% засобів ППО (з них 0,9% за минулий тиждень).

 

 

 

 

09:22 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Міністерство оборони Росії продовжує непропорційно реагувати на обмежені рейди на територію Росії, що, ймовірно, має демонструвати впевненість і компетентність у здатності протидіяти передбачуваним загрозам.

• Деякі російські мілблогери продовжують використовувати ситуацію в Бєлгородській області для критики російського керівництва, а інші применшують значення останніх рейдів.

• Російські війська в ніч з 1 на 2 червня завдали чергової серії ударів по Україні з використанням крилатих ракет і безпілотників іранського виробництва.

• Начальник головного організаційно-мобілізаційного управління генштабу Росії генерал-полковник Євгеній Бурдинський оголосив, що російські військові до кінця 2023 року сформують два нові військові округи й інші нові формування. Заяви Бурдинського, ймовірно, мають на меті відновити та посилити постійні пропозиції міністра оборони Росії Шойґу про значне розширення російської армії. Але міністерство оборони Росії навряд чи запровадить будь-які довгострокові пропозиції щодо реструктуризації та розширення збройних сил до кінця 2023 року, за винятком, можливо, відновлення Московського та Ленінградського військових округів.

• Російські джерела, схоже, переорієнтовують дискусію щодо приписування відповідальності за невеликі тактичні успіхи в районі Бахмута на поточну наступальну операцію із захоплення Мар’їнки, невеликого, майже зрівняного з землею населеного пункту, куди росіяни намагалися просуватися з початку повномасштабного вторгнення в Україну. Ці дискусії збігаються з повідомленнями про прибуття чеченських сил, які мали би взяти на себе відповідальність за Донецький фронт і завершити захоплення Мар'їнки та інших населених пунктів у цьому районі.

• Держсекретар США Ентоні Блінкен 2 червня заявив, що заклики до припинення вогню є неприйнятними, оскільки вони заморозять поточні лінії, дозволять Путіну консолідувати контроль над окупованими територіями та підготуватися до майбутніх атак на Україну.

• На Куп’янському та Кремінському напрямках російські війська продовжили наземні удари.

• Російські війська вели наземні удари по Мар'їнці.

• Російське джерело стверджувало, що українські сили досягли територіальних успіхів під час обмежених контратак на заході Донецької області.

• Російські джерела стверджували, що Україна вдарила ракетами Storm Shadow по району порту в окупованому Бердянську Запорізької області.

• Українські джерела продовжують повідомляти, що російських курсантів вищих військових академій перекидаються в райони поблизу українського кордону в Росії.

• Російська окупаційна влада продовжує примусово вивозити українських дітей до Росії під виглядом схем медичної реабілітації.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація продовжує вести загарбницьку війну та застосовувати тактику терору щодо населення України.

Минулої доби противник завдав 67 авіаційних та 17 ракетних ударів, здійснив 91 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом минулої доби відбулось 29 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Завдав авіаційних ударів в районі Огірцевого Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Янжулівка, Леонівка та Грем’яч Чернігівської області; Нововасилівка, Середина Буда, Ромашкове, Атинське, Безсалівка, Біловоди, Басівка, Юнаківка, Покровка, Новодмитрівка, Велика Писарівка Сумської області, а також Уди, Козача Лопань, Ветеринарне, Козача Лопань, Гоптівка, Пильна, Зелене, Верхня Писарівка, Стариця, Огірцеве, Гатище, Плетенівка, Вовчанськ, Зибине, Рибалкине, Бударки, Землянки, Чугунівка, Одрадне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку протягом доби, що минула, противник вів безуспішні наступальні дії поблизу Новоселівського Луганської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Тополі, Дворічанське, Кам’янка, Фиголівка, Дворічна, Кутьківка, Кислівка, Табаївка, Котлярівка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Макіївки Луганської області та Спірного на Донеччині. Завдав авіаційних ударів в районах Білогорівки Луганської області та Іванівки і Спірного Донецької.

Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Білогорівка на Луганщині та Верхньокам’янське, Торське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів наступальні дії у напрямку Іванівського, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районах Біла Гора та Часів Яр Донецької області, а також ракетного  по Дружківці. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Часів Яр, Іванівське, Предтечине, Біла Гора та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районі Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Авдіївка, Первомайське та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку минулої доби противник вів наступальні дії в районі міста Мар’їнка, проте наші захисники відбили усі 14 ворожих атак. Противник зазнав значних втрат в живій силі та техніці.

Водночас, ворог продовжує знищувати наші міста і села. Завдав авіаударів по Мар’їнці та Катеринівці, здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районі Пречистівки, здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Пречистівка та Новоукраїнка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів в районах Ольгівське та Новоданилівка Запорізької області, а також Веселе, Козацьке та Одрадокам’янка Херсонської області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Времівка Донецької області; Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір’я, Мала Токмачка, Оріхів, Комишуваха та Новоандріївка Запорізької області; Берислав, Антонівка Херсонської області, місто Херсон, а також Очаків Миколаївської області.

Для поповнення втрат у живій силі противник продовжує агітувати власне населення до проходження військової служби у різний спосіб. Так, у місті Зоринськ Алтайського краю, представники кримінально-виконавчої служби проводять роз’яснювальну роботу серед осіб, які мають умовно-дострокове звільнення від відбування покарання. Агітують щодо підписання ними контракту на 3-5 місяців військової служби.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу, а також 2 по зенітно-ракетних комплексах противника.

Протягом минулої доби нашими захисниками було знищено 15 крилатих ракет та 17 ударних БпЛА противника типу «Шахед-136».

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, 2 склади боєприпасів, 2 станції радіоелектронної боротьби, радіолокаційну станцію та реактивну систему залпового вогню противника.

 

03.06.2023