Фотопізнання структур Всесвіту

Фотохудожник Роман Семен: «Я не намагаюсь відштовхнутися від творчості інших, а спостерігаю світ таким, яким він є, але під іншим кутом і світлом, ніж ми звикли бачити…»

 

 

 

Ми поспілкувалися з фотохудожником Романом Семеном про його майбутню експозицію «Неформатний формат», яка має відбутися  цьогоріч у Національному музеї у Львові ім. А. Шептицького:

 

–  Пане Романе, розкажіть, будь ласка, як давно ви захопилися фотомистецтвом? Може вас підштовхнули на цей шлях спогади дитинства, може тоді Ви побачили дагеротипи Дагера і Ньєпса в книзі  про Жюля Верна чи першу в історії кінострічку «Прибуття потягу» братів Люм’єр?

 

–  Французький письменник Жюль Верн, засновник наукової фантастики, помер 24 березня 1905 року, а я, Семен Роман Романович, народився 24 березня 1965 року, тобто рівно через 60 років. Цифра 60 є доволі містичною і я завжди захоплювався творами цього великого письменника. Перечитував його твори по декілька разів.

 

 

 

 

– Коли ви «пишете» своїм об’єктивом образ міста чи краєвид природи, чи надихає Вас «поетичне кіно» 1960-х років або фільми Андрія Тарковського? Навіть образи на ваших фотопортретах, мені вони видаються родом з романтичних 1960-х років.

 

– Коли я фотографую своєю камерою та об’єктивами, я не сприймаю їх через спотворену призму минулих століть, а як фотограф  –  сприймаю реальність сценами. Для мене будь-який кінофільм  –   це набір вірно закомпонованих фотографічних сцен. Я не намагаюсь відштовхнутися від творчості інших, а спостерігаю світ таким, який він є, але під іншим кутом і світлом, ніж ми звикли бачити.

 

 

 

 

– «Неформатний формат» –   таку  назву має експозиція Ваших фототворів, яку Ви плануєте продемонструвати у Львові цього року. Як народився задум влаштувати таку виставку? Якою Ви бачите центральну тему експозиції?

 

– Виставка «Неформатний формат» є природнім продовженням розвитку моєї творчості. Це результат багаторічних зйомок, переосмислення будови Всесвіту, його колових і спіральних анатомій. У моїх роботах можна спостерігати тенденцію до вивчення кругових ліній і сфер. Саме це тонко відчув куратор моєї фотовиставки, відомий львівський  фотохудожник Сергій Смірнов, який допоміг сформувати експозицію.

 

 

 

 

– Розкажіть, будь ласка, пане Романе, про складний процес виготовлення ваших унікальних фоторобіт? Ви працюєте зі сріблом?

 

– Процес виготовлення моїх робіт доволі простий та давно відомий- таким методом друкували фотографії у фотосалонах понад 150 років тому. Ця методика називається «соляний друк», це коли за основу береться акварельний папір, який просочується морською сіллю, сушиться, а після цього наноситься розчин нітрату срібла, а потім знову сушиться. Після цього відбувається експонування контактним способом за допомогою негатива. Оригінальний відбиток розміром вихідного зображення експонується на сонці або світлом потужних ламп і лише тоді виходить готовий позитив. Потім його фіксують спеціальним розчином. До речі, завдяки цій техніці, в мене ніколи не друкується другий екземпляр, схожий на попередній.

 

 

– Яку маєте мрію?

 

– Мрія в мене дуже проста і доступна: приносити людям користь і радість, що я і роблю понад 30 років.

 

 

 

 

–  А які жанри кінематографу вам до душі? В якому жанрі подобається читати книжки?

 

– Найбільше люблю дивитися фільми фантастичного змісту про життя у майбутньому і читати книжки про те ж саме. Надихає мене музика, а особливо творчість англійської групи Pink Floyd.

      

 

– Ви згодні, що будь-який пейзаж чи предмет, чи людський образ можна перетворити на витвір мистецтва?

 

– Вважаю, що не кожен пейзаж чи образ можна перетворити на витвір мистецтва, але в кожному можна знайти цікаві елементи та несподівані  ракурси і образи, які можна у майбутньому використати для створення справжнього шедевру.

 

Спілкувалася мистецтвознавиця Анна Лобановська.

 

 

 

 

24.03.2023