Філармонія запрошує львів’ян на великий симфонічний вечір, який презентують у США.

 

23 грудня о 18:00 Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії запрошує львів’ян зустрітися напередодні масштабного гастрольного туру у Сполучених Штатах Америки, який відбуватиметься впродовж двох місяців  — 11.01.23–04.03.23.

 

 

Це буде великий симфонічний вечір, де оркестр презентує програму «Станкович. Брамс. Дворжак» під батутою головного дириґента Теодора Кухаря. Звучатимуть твори, які ввійшли у програму гастрольного турне, та спершу оркестр виконає їх для львівської публіки. Концерт розпочне органічне поєднання українського фольклору з академічною традицією у Камерній симфонії №3 для флейти та струнних українського композитора Євгена Станковича, яка отримала світове визнання як одна з кращих симфоній 1985 р. за версією ЮНЕСКО. Солюватиме на флейті знаний музикант Михайло Сосновський.


Продовжить програму перлина скрипкової музики – єдиний Концерт для скрипки з оркестром Йоганнеса Брамса, в якому композитор поєднав класичну досконалість форм з романтичним натхненням образами природи. Скрипалька Владислава Лученко є запрошеною солісткою вечора та загалом гастрольного турне США.

 

Грандіозним фіналом прозвучить Симфонія Антоніна Дворжака №9, що має підзаголовок “З Нового Світу”. Створюючи у кінці ХІХ століття цей твір, чеський композитор зафіксував у партитурі свої враження від американського континенту, від його музики та фольклору. У той час Америка була для європейців тим новим незвіданим світом, який викликав неабиякий інтерес і захоплення. Тепер же тим Новим Світом для всіх стала Україна та її народ, який мужньо протистоїть росії, оберігаючи та захищаючи найважливіше – Незалежність.

 

Квитки тут: https://philharmonia.lviv.ua/event/stankovych-bramhs-dvorak/

 

Щодо самого гастрольного туру Сполученими Штатами Америки, то заплановано 37 подій у 20 штатах Америки, у залах, які розраховані на понад дві тисячі глядачів. Перший концерт відбудеться 13 січня у штаті Флорида. А 15 лютого запланований концерт у престижному Carnegie Hall, що у Нью-Йорку. 

 

Також серед штатів, де звучатиме український оркестр, – Нью-Джерсі, Ньо-Йорк, Північна/Південна Кароліна, у містах Маямі, Чикаго, Клівленд, Рочестер та інших. Презентують себе й у знаних Лонг-Айленд університеті, Університеті Іллінойсу, Університеті Джеймса Медісона, Університеті Штату Джорджія.

 

 

Виступатиме Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії під батутою головного дириґента Теодора Кухаря спільно з відомими солістами: Станіславом Христенком (фортепіано), Владиславою Лученко (скрипка), Соломією Івахів (скрипка), Оксаною Рапітою (фортепіано), Михайлом Сосновським (флейта). А у концертних програмах – кращі композиції світової музичної класики, серед них і твори українських композиторів Євгена Станковича, Мирослава Скорика.

 

Поїздка проходитиме у співпраці з Благодійним фондом Козицького «Ми і світ/ WE&WORLD» в межах новоствореного мистецького проєкту «See & hear Ukraine/  Бачити і чути Україну».

 

Завдяки партнерству в межах гастрольного туру світовій публіці буде представлено не лише найкращі зразки музичного мистецтва, а й українське сучасне візуальне мистецтво.

 

 

 

21.12.2022