Леткий час і вічність міста

 

 

Перед тим, як розповісти про фотоальбом Giacomo Brunelli «Eternal London», хочу повідати про дещо інше. Мені пригадується одна історія про скрипаля, яку почув цього літа під час подорожі  Карпатами. У якомусь Богом забутому карпатському селі батько побачив у свого сина талант до музики. Він купив йому скрипку і трохи звільняв від хатньої роботи. Але коли батько помер, то мати порубала ту скрипку і сказала, що нарешті час братися до роботи. Що цікаво, мотив боротьби з матір'ю присутній у багатьох художніх творах. Наприклад, у чудовому автобіографічному романі відомого французького письменника Ерве Базена «Змія в кулаці». Мабуть, едіпальні конфлікти мають свої нюанси?

 

 Хлопець втік з дому і ним заопікувався якийсь пан, який купив йому нову скрипку. І став той хлопець найпотужнішим скрипалем на усі Карпати. Але грав він неправильно:- не так тримав скрипку і смичок. Але ж видобував прекрасну музику!

 

 

 

Чому мені асоціативно пригадалася ця історія? Бо при спілкуванні з відомим фотографом  Giacomo Brunelli я довідався про один незвичайний факт. Увесь його альбом «Eternal London» був відзнятий непоказною камерою «Miranda» під 35 мм плівку. Ця камера родом із 60-их років минулого століття, свого часу вона навіть рівнялася до фотокамер фірм Nikon та Canon . Її Giacomo Brunelli  отримав від свого батька. Ба більше, фотографує він лише цією камерою вже більше 20 років і шукає компроміси між самовираженням і можливостями камери. Дивовижний факт!

 

 

 

 Але повернімося до альбому. Побачив в інтернеті фото на обкладинці, почитав відгуки  –  від захоплених до негативних –  і запалився бажанням його придбати. Замовив до початку війни, а прийшов він до мене аж за три місяці. Отримав від видання масу задоволення і хочу поділитися з вами.

 

 

 

 

 Автор дуже лаконічний. Як і в житті, як мені видалось. У альбомі жодних передмов і післямов. Ні слова про автора й історію створення фото. Лише фотографії. У мене друге видання 2016 року. Отже, перше видання 2014 року було швидко розпродано.

 

 

 

 

 

 

Про що ж альбом? Та про вічний Лондон. А з чого ж він сконструйований? Трохи собак. Один лебідь. Один кінь. Дрібка голубів. Трохи силуетів перехожих, трохи їх згорблених спин, трохи ніг, трохи волосся. Спина Черчілля. Ну і розмита, але впізнавана архітектура на задньому плані, або її такі ж розмиті контури на мокрих плитах бруківки. Оце й усе? Так, формально усе. 31 фото.

 

 

 

 

 

 

То в чому ж вічність Лондона від Giacomo Brunelli? У його вічній атмосфері. Власне у цих розмитих темних фотографіях живе  дух міста. Це загадкове місто, яке повне чарів. У якому живуть маги і чарівники. Ось, до речі, поспішає Гаррі Поттер. Там ще живуть духи і привиди. Ось Черчілль, а ось у темряві чути важкі кроки римських легіонерів. Ось привид Анни Болейн несе в руках її витончену голівку.

 

 

 

Яскравих особистостей не злічити. І серед них тихо пересувається Giacomo Brunelli зі старим батьківським фотоапаратом, фіксуючи розмиті контури і тіні. А також, що суттєво, те, що за ними ховається. Фіксуючи атмосферу. Бо все навкруги реальне і нереальне водночас. Італієць, що полюбив дух цього міста. Як він сам мені сказав. І зумів зловити його атмосферу на 35 мм плівку.

 

 

 

 

Зерно, розмитість, темна тональність, масивні чорні рамки, що утримують зображення, що колихаються і рухаються, як чаклунські фотографії  у «Гаррі Поттері». А також своєрідний авторський ручний друк із затемненнями зайвого і навіть іноді з непроглядною чорнотою майже без деталей у тінях.

  

Критики знаходять у цих фотографіях style of film-noir. Але я не бачу атмосфери песимізму і напруги. Як і автор, у якого я про це спеціально перепитував. Є лишень атмосфера чарів.

 

 

 

 

Гортаючи альбом, можна уявити, що автор є старшим паном, який згорбившись під старим плащем тихо скрадається з фотоапаратом по вогким вулицям вічного міста. Але ж ні. Це молодий італієць, що з котячою грацією долає східці, вдивляючись у видошукач камери. А також у людей, фотопереслідуванням яких, як він каже, був наче одержимий.

 

   В кінці альбому рядки поезії:

Go where we may, rest where we will

Eternal London haunts us still

      Thomas Moore

 

Їдемо, куди хочемо, відпочиваємо, де хочемо

Вічний Лондон переслідує нас досі

       Томас Мур

 

 Це про вічність і любов.

 

 І, як вишенька на торті, остання фотографія. Автор побачив чудове світло в районі Біг Бена. Почав фотографувати. Перед ним сів голуб. І відразу полетів, коли він натиснув на спуск затвора. Леткий час і розмита вічність міста. Бог любить талановитих.

 

 

 Отже, небанальний фотоальбом про вічний Лондон. Тут пряма асоціація з вічним Римом та Італією, звідки родом автор. Серйозний автор, про якого ви можете знайти багато різної інформації у неті. Про виставки у престижних музеях і галереях, про численні відзнаки. Ніяких дитячих ігор у FIAP, шановні українські фотографи і фотографині.

 

 

 

 

 

Мені асоціативно пригадується ще один атмосферний альбом про давній Львів від Ігоря Малієвського – ми відзняли відео і про нього. Вдивляйтесь, думайте, вчувайтесь і насолоджуйтесь.

 

Yuriy Kovalchyk, video channel FF.

10.12.2022