283-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:07 Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що тоді, коли Владімір Путін погодиться на добросовісні перемовини про мир, то Європі належить підготуватися, "як дати ґарантії Росії в день, коли вона повернеться за стіл переговорів". Про це Макрон розповів у інтерв'ю французьким журналістам. Він нагадав, що Путіна гризе страх, що НАТО підійде "прямо до його дверей" і розгорне небезпечну зброю. При тім президент Франції підкреслив, що питання переговорів "має вирішувати український народ", передає Reuters. "Чи ви гадаєте, що коли нам довелося пережити захоплення Ельзасу і Лотарингії, то ми б хотіли, щоб світовий лідер казав нам робити те чи інше?", – сказав Макрон. 

 

 

19:10 "Бахмутський напрямок – це найкривавіший, найжорстокіший і найважчий напрямок в російсько-українській війні. І, напевно, ключова точка вирішення цієї війни", – заявив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий в етері "24 каналу". Череватий сказав, що росіяни щодоби зазнають великих втрат, але продовжують битися за Бахмут, щоб на політичному рівні продемонструвати "звільнення Донбасу" і виправдати, чому гинули російські солдати.

 

 

18:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони, здійснює інженерне обладнання оборонних рубежів та позицій. На Авдіївському і Бахмутському напрямках продовжує вести наступ та активно застосовує авіацію для підтримки наземних угруповань.

Протягом доби окупанти завдали 2 ракетних та 10 авіаційних ударів, а також здійснили 3 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах вздовж лінії зіткнення. Зокрема, ракетного удару зазнав об’єкт цивільної інфраструктури міста Краматорськ.

Зберігається загроза ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури по всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання у прикордонних з Україною районах.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує утримувати свої війська в прикордонних районах Бєлгородської області. Обстрілів з різнокаліберної артилерії зазнали райони населених пунктів Одноробівка, Стрілеча, Нескучне, Тернова, Стариця, Огірцеве, Черняків та Чугунівка Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник веде оборону. Здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах населених пунктів Синьківка, Табаївка, Берестове і Вишневе Харківської області та Макіївка і Площанка на Луганщині.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках ворог зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій, намагається покращити тактичне положення. Обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони населених пунктів Серебрянка, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмут, Біла Гора, Курдюмівка, Опитне, Авдіївка, Водяне, Невельське, Красногорівка, Марʼїнка, та Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку ворог обороняється. Обстріляв з артилерії райони Великої Новосілки, Вугледара, Пречистівки та Золотої Ниви Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог також веде оборонні дії. Здійснив артилерійські обстріли районів понад десяти населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення, зокрема Оріхова Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог веде оборону раніше захоплених рубежів. Здійснює обстріли з мінометів, ствольної та реактивної артилерії позицій наших військ та звільнених населених пунктів Херсонської області. Не припиняє обстрілів передмістя та міста Херсон.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, 2 грудня в результаті вогневого ураження району зосередження противника у місті Старобільськ Луганської області, втрати ворога склали близько 30 військовослужбовців пораненими та 14 – загиблими.

Протягом 2 грудня, в Мелітопольському та Василівському районах Запорізької області, окупанти втратили понад 270 осіб пораненими. Інформація щодо загиблих уточнюється.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також удар по позиції зенітно-ракетного комплексу окупантів.

Також, в районі населеного пункту Підгородне Донецької області, було збито ворожий літак. Інформація щодо його типу уточнюється.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили 2 пункти управління, склад боєприпасів та 2 райони зосередження особового складу і ОВТ ворога.

 

 

17:45 У Лондоні затримали російського олігарха Міхаїла Фрідмана за підозрою у махінаціях із грішми. Національна аґенція боротьби зі злочинністю (NCA) повідомила, що 58-річного підприємця та ще двох його спільників пов'язали у ході операції Відділу боротьби з клептократією. Росіянина (аґенція у пресрелізі не називає його прізвища) підозрюють у відмиванні грошей, спробі обманути правоохоронців і змові з метою дачі неправдивих свідчень. Після допиту затриманих звільнили під заставу.

 

 

17:11 Київський склеп французького бренду Dior розмалювали фарбою після того, як виробник одягу презентував рекламу своєї нової колекції, в котрій були алюзії на Росію. Twitter-сторінка Dior запрошувала своїх підписників "у тундру" й пропонувала подивитися на моделей серед берізок.

 

 

 

16:53 Ставка Верховного Головнокомандувача ЗСУ у суботу обговорювала способи недопущення енергетичної кризи в Україні та політику щодо Церкви Московського патріархату. "Учасники заслухали доповіді про оперативну ситуацію на фронті та протидію ворогу. Окремо проаналізували темпи відновлення пошкодженої військової техніки та забезпечення сил оборони озброєнням і боєприпасами. Крім того, було розглянуто перебіг відновлення енергетичної системи України та реалізацію заходів із забезпечення автономної роботи об’єктів критичної інфраструктури. Також було обговорено продовження реалізації заходів із забезпечення духовної незалежності України", – повідомила пресова служба ОП.

 

 

16:10 У місті Ізюм на Харківщині дерусифікують назви вулиць, пов'язаних із Росією і росіянами. Топонімічна комісія погодила перейменування вулиці Московської на вулицю Івана Мазепи, вулиці Пушкінської – на вулицю Степана Бандери, площі Революції – на площу Героїв Крут, вулицю Ломоносова – на вулицю Романа Ратушного, вулицю Тургєнєва – на вулицю Джохара Дудаєва, вулицю Суворова – на вулицю Симона Петлюри, вулицю Камчатську – вулицю Аляски тощо.

 

 

15:11 Литва передала Україні ще дві відремонтовані гаубиці PzH2000, повідомив міністр оборони Арвідас Анушаускас.

 

 

14:28 Ворожими обстрілами української інфраструктури керує професійний енергетик, який чудово розуміє, куди саме має бути завдано удару, щоб він був максимально болючим для України, заявив в ефірі телемарафону ексглава "Укренерго" Юрій Касич: "Б'ють по найбільш завантажених об'єктах, по підстанціях, які є вхідними та вихідними центрами передачі електроенергії".

 

 

14:19 Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк назвав безглуздям російські атаки на Бахмут і закликав почати готуватися до нового Ялтинського трибуналу. "Бахмут. Під містом, що не має жодного стратегічного сенсу для ходу війни, кремль закопує тисячі мобілізованих, ув’язнених, найманців та військових. Все, аби довести собі: ми ще щось можемо! Ні, не можете. Забудьте про Бахмут. Починайте готуватися до Ялти – Ялтинського трибуналу", – прокоментував Подоляк у твіттері.

 

 

13:55 Повернутися до планових відключень електроенергії, тобто обмежитися тільки стабілізаційними відключеннями, можна буде за кілька тижнів, якщо не відбудеться нових обстрілів та коли зможуть повністю відновити ту генерацію, яка була пошкоджена внаслідок останнього обстрілу минулого тижня, розповів виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

 

 

13:49 Міністр оборони Олексій Резніков відвідав аеропорт "Херсон" у Чорнобаївці. "Це залишки вивіски міжнародного аеропорту "Херсон" у Чорнобаївці. Перші три літери назви міста росіяни зрозуміють без перекладача – і це єдине, що вони можуть отримати від України. Багато з них, хто удобрює поля навколо, вже в цьому переконалися", – написав Резніков у твіттері.

 

 

 

12:26 На території Білорусі триває накопичення союзного угруповання військ Росії та Білорусі; на сьогодні загрози немає, ситуація в Північній операційній зоні контрольована – повідомив командувач Об'єднаних сил ЗС України Сергій Наєв.

 

 

11:51 Ставлення американців до Росії досягло рекордних негативних значень через війну в Україні: 82% населення заявили, що сприймають РФ як ворога, свідчать дані опитування, проведеного Фондом Рональда Рейгана. Це максимум за всю історію дослідження, минулого року цей показник становив 65%. Китай розглядають як ворога 75% (минулого року було 65%).

Водночас суттєво збільшилася кількість американців, що підтримують Україну. 76% опитаних назвали цю країну союзником проти 49% роком раніше; 57% американців виступають за продовження фінансової допомоги та постачання зброї Україні (73% серед демократів і 51% серед республіканців), проти – 33% (відповідно 19% і 41% серед демократів і республіканців).

61% американців підтримує вступ України в НАТО, проти – 22%; стосовно вступу Фінляндії та Швеції – відповідно 71% та 12%.

72% американців підтримали би військові дії США проти Росії, якби вона вторглася до країни НАТО. Водночас 77% стурбовані тим, що Путін може застосувати ядерну зброю.

Основною ж загрозою американці більше вважають Китай (42%, в 2021 році було 52%), Росію в цій якості розглядають дещо менше американців, але за рік цей відсоток виріс більш як удвічі – з 14% до 31%.

 

 

11:03 Країни G7 та Австралія приєдналися до рішення Євросоюзу встановити цінову стелю у розмірі $60 за барель на сиру морську нафту російського походження – відповідна заява країн, що входять до Коаліції з обмеження цін, опублікована на сайті міністерства фінансів США. Для країн, які не дотримуються правила цінової стелі, коаліція збирається з 5 грудня заблокувати низку послуг, пов'язаних із морським транспортуванням російської нафти, зокрема морське страхування та торгове фінансування.

 

 

10:54 Києво-Печерську лавру не передавали до ПЦУ – відбулася реєстрація юридичної особи ПЦУ на території національного заповідника "Києво-Печерська лавра", у монастирі, який знаходиться навпроти території Верхньої лаври і входить до відання заповідника, спростував чутки міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. Юридична особа Свято-Успенська Києво-Печерська лавра (чоловічий монастир) УПЦ МП зареєстрована багато років тому та функціонує за адресою вул. Лаврська, 15 (Нижня лавра), а новостворена юридична особа Свято-Успенська Києво-Печерська лавра (чоловічий монастир) ПЦУ зареєстрована за адресою вул. Лаврська, 14 (церква Феодосія Печерського, що безпосередньо поруч із Верхньою лаврою). На це є належна згода національного заповідника "Києво-Печерська лавра".

Подані для реєстрації нової юридичної особи документи відповідають чинному законодавству: законодавство забороняє реєстрацію тотожних назв, але схожі назви дозволені. Реєстрація нової юридичної особи не створює нових майнових прав. Церква Феодосія Печерського та корпуси в межах мурів довкола неї перебували в користуванні ПЦУ і до реєстрації в ньому нової юридичної особи ПЦУ.

Власність всієї Києво-Печерської лаври перебуває у володінні держави, але обтяжена угодами, укладеними в різні часи та на різних умовах.

 

 

10:42 Росія вивела на бойове чергування 18 кораблів, зараз на бойовому чергуванні перебуває чотири ракетоносії, два з яких підводні. Це 24 ракети типу "Калібр", які готові до використання, повідомила керівник об’єднаного пресцентру оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк.

 

 

10:20 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Російські війська продовжують зосереджувати значну частину своїх загальних військових зусиль і вогневих засобів на приблизно 15-кілометровій ділянці укріпленої лінії фронту навколо міста Бахмут Донецької області.

Російський план, ймовірно, полягає в тому, щоб оточити місто з тактичним просуванням на північ і південь. Останніми днями Росія, найімовірніше, досягла невеликого просування на південному флангу цього наступу, де вона намагається закріпитися на обмежених плацдармах на захід від болотистої місцевості вздовж невеликої річки Бахмутка.

Росія визначила Бахмут як пріоритетний напрямок своїх наступальних зусиль з початку серпня 2022 року. Захоплення міста мало б обмежену оперативну цінність, хоча потенційно дозволило б Росії загрожувати більшим міським районам Краматорська і Слов'янська. Проте ця кампанія була непропорційно дорогою порівняно з можливими здобутками. Існує реальна можливість того, що захоплення Бахмута стає для Росії насамперед символічною політичною метою.

 

 

09:45 Коментуючи ситуацію з ракетними обстрілами, секретар РНБО Олексій Данілов спрогнозував, що можна очікувати ще на 3–4 обстріли великої потужності, підкресливши, що українські війська ППО збивають 75–90% ракет. Водночас він зазначив, що кількість ракетного озброєння на території РФ стрімко зменшується, і росіяни змушені шукати додаткові поставки по всьому світу. При цьому інформація про передачу Іраном балістичних ракет РФ на сьогодні поки не підтверджена.

 

 

09:35 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 90 600 (+510) осіб,

танків – 2917 (+1) од.,

бойових броньованих машин – 5886 (+3) од.,

артилерійських систем – 1906 (+1) од.,

РСЗВ – 395 (+0) од.,

засобів ППО – 210 (+0) од.,

літаків – 280 (+0) од.,

гелікоптерів – 262 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1572 (+8) од.,

крилатих ракет – 531 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4472 (+8) од.,

спеціальної техніки – 163 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

85,4% танків (з них 0,4% за минулий тиждень),

33,9% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

74,5% автомобільної техніки (з них 1,0% за минулий тиждень),

61,8% артилерійських систем (з них 0,3% за минулий тиждень),

35,5% РСЗВ (з них 0% за минулий тиждень),

22,4% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

29,4% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

14,9% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник не припиняє завдавати ударів по об’єктах цивільної інфраструктури. На Авдіївському та Бахмутському напрямках продовжує вести наступальні дії. Триває переміщення особового складу та військової техніки окупантів для комплектування підрозділів, що зазнали втрат.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки російських загарбників в районах населених пунктів Червонопопівка Луганської області та Соледар, Опитне, Невельське, Красногорівка і Мар’їнка на Донеччині.

В той же час противник завдав 5 ракетних, 27 авіаційних ударів та здійснив 44 обстріли з реактивних систем залпового вогню по цивільній інфраструктурі та позиціях наших військ вздовж лінії зіткнення.

Зберігається загроза ворожих ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури по всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

Республіка білорусь продовжує підтримувати збройну агресію російської федерації проти України. Зокрема, на її полігонах йде підготовка окремих підрозділів збройних сил російської федерації.

На Слобожанському напрямку обстрілів з артилерії різних типів зазнали райони населених пунктів Стрілеча, Нескучне, Тернова, Стариця, Огірцеве та Черняків Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник обороняється. Здійснив обстріли з танків та всього спектру артилерії по районах населених пунктів Синьківка і Табаївка Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка, Макіївка і Площанка на Луганщині. Завдав авіаударів по Новоселівському та Іванівці.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках окупанти зосереджують основні зусилля на веденні наступальних дій. Обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали об’єкти в районах населених пунктів Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Дружба, Опитне, Авдіївка, Водяне, Невельське, Красногорівка, Марʼїнка та Новомихайлівка Донецької області. Також ворог завдав авіаударів неподалік населених пунктів Верхньокам’янське, Соледар і Спірне.

На Новопавлівському напрямку ворог веде оборонні дії. Обстріляв з артилерії райони Великої Новосілки, Вугледара, Пречистівки та Золотої Ниви Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог обороняється. Здійснив танкові та артилерійські обстріли по районах населених пунктів Ольгівське, Малинівка, Червоне, Тернувате, Чарівне, Гуляйпільське та Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку окупанти обороняють раніше зайняті рубежі. Вогневого ураження з артилерії різних типів зазнали позиції наших військ в районах населених пунктів Дудчани, Тягинка, Іванівка та Дніпровське Херсонської області. Окупанти не припиняють обстрілювати передмістя та місто Херсон.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, в місто Токмак Запорізької області зафіксовано прибуття до лікарень понад десяти автомобілів із пораненими військовослужбовцями та тілами загиблих окупантів.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 17 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки і 3 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника.

За минулу добу наші воїни збили ворожий вертоліт та 6 БпЛА типу “Орлан-10”.

Українські ракетники та артилеристи в той же час уразили 5 пунктів управління, 2 склади боєприпасів, 11 районів зосередження особового складу і ОВТ та 4 інших важливих об’єкти російських окупантів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Росія намагається скористатися бажанням Заходу вести переговори, щоби створити динаміку, в якій західні посадовці відчуватимуть себе зобов’язаними піти на превенційні поступки, щоб заманити Росію за стіл переговорів.

• Міністр закордонних справ Росії Серґєй Лавров повторив як основу для переговорів ті самі вимоги, які МЗС Росії висувало перед вторгненням 24 лютого, а речник Кремля Дмітрій Пєсков додав ще одну вимогу – щоб Захід визнав анексію території України Росією.

• Російські війська все ще становлять загрозу українській енергетичній інфраструктурі, незважаючи на успіхи української ППО.

• Додаткові західні системи ППО спонукають російську провоєнну спільноту поставити під сумнів російську повітряну кампанію проти української інфраструктури.

• Російські офіційні особи висувають умови для переговорів щодо демілітаризації Запорізької атомної електростанції – угоди, від якої Росія, ймовірно, відмовиться, і яка і не усуне, і не зменшить поточну загрозу для ЗАЕС.

• Українські війська здійснили локальні прориви на південний захід і північний захід від Кремінної.

• Російські війська продовжували мінімальне просування в районі Бахмута та вели наступальні дії в районі Авдіївки–Донецька.

• Через українські удари російські війська можуть мати труднощі з належним розподілом та розгортанням сил у тилових районах на півдні України.

• Погана логістика, некерований мобілізований персонал і внутрішні протести продовжують заважати Кремлю досягти цілей часткової мобілізації.

• Президент Росії Путін продовжує спроби маскувати військові проєкти розвитку на окупованих територіях без видимих на те причин.

 

 

03.12.2022