185-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:55 Кабінет Міністрів України виділяє 1 млрд 409 млн гривень на закупівлю стратегічного запасу матеріальних резервів, який дозволить оперативно реагувати на виклики та проблеми тепло- і водопостачання. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. "Цей опалювальний сезон без перебільшення стане найскладнішим в історії незалежної України. Головний ризик - це терористичні акти росії проти критичної інфраструктури.Тому уряд виділяє 1 млрд 409 млн гривень на закупівлю стратегічного запасу матеріальних резервів, який дозволить оперативно реагувати на виклики та проблеми тепло- і водопостачання. Мова йде про обладнання із простим та швидким розгортанням та обслуговуванням", - повідомив Шмигаль. Водночас він додав, що паралельно із закупівлями уряд продовжує ремонти критичної інфраструктури й іншу підготовку до опалювального сезону. "Стан готовності зараз 75%. Робимо все, аби всі українці цієї зими були із теплом та світлом", - підкреслив прем’єр-міністр.

 

20:42 У селищі Михайлівка, що перебуває в тимчасовій окупації, знайшли мертвим колаборанта, який називав себе "керівником поліції". Про це повідомляє "Укрінформ". "Підтверджуємо інформацію про те, що в Михайлівці знайдений повішеним Андрій Рижков, який називав себе керівником поліції в окупованій Михайлівці", – повідомили у Запорізькій обласній військовій адміністрації. Відомо, що Рижков раніше був прикордонником. Після виходу у відставку заснував громадську організацію з патріотичною назвою "Прикордонники Михайлівщини". Сам звернувся до загарбників і запропонував себе в якості "начальника поліції". Кілька днів тому в автомобілі підірвали керівника окупованої Михайлівки.

 

19:19 Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель назвав європейські армії "потішними" і закликав країни ЄС готувати надійну систему колективної безпеки. Про це Боррель написав у своєму блозі на сайті Європейської служби зовнішніх дій. Голова європейської дипломатії зазначив, що цей рік надав багато поживи для роздумів навколо європейської оборони та її майбутнього – починаючи із російської війни проти України і до захоплення Афганістану рухом Талібан. "Європейські армії були вихолощені, їх можна назвати "бонсай-арміями": вони виглядають як реальна річ, але зменшені до мініатюри", – пояснив Боррель. В якості прикладу він навів слухання у парламенті Франції, коли начальник штабу збройних сил відкрито поставив питання про те, що комбінація "експедиційних" зусиль, асиметричних засобів ведення війни та бюджетні скорочення ставлять під сумнів здатність збройних сил Франції провадити "конфлікт високої інтенсивності" на європейській землі. "Нашим бонсай-арміям не до снаги зіштовхнутися із більш загрозливим стратегічним ландшафтом, де діють опоненти, що використовують війну високої інтенсивності", – підкреслив Боррель.

 

18:49 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках зберігається загроза завдання противниугорком ракетних та авіаційних ударів з території і повітряного простору республіки білорусь.

На Сіверському напрямку ворог, метою демонстрації присутності та сковування дій підрозділів Сил оборони, обстріляв райони Товстодубового, Вільного та Шевченкового Сумської області.

На Харківському напрямку ворог задіяв ствольну та реактивну артилерію для ураження районів населених пунктів Костянтинівка, Світличне, Калинове, Дементіївка, Борщова, Черкаські Тишки, Олександрівка, Шестакове, Верхній Салтів, Базаліївка, Лебяже та Пришиб. Авіація противника вдарила біля Мосьпанового та Залимана. Ракетних ударів зазнали райони населених пунктів Дергачі, Чугуїв та Олександрівка.

Окупанти безуспішно спробували провести штурм в напрямку Дементіївки, отримали відсіч та відійшли.

На Слов’янському напрямку противник вогнем ствольної артилерії та РСЗВ намагався зруйнувати обʼєкти цивільної інфраструктури біля Норцівки, Рідного, Дмитрівки, Мазанівки, Курульки, Петрівського та Черкаського. Здійснив спробу наступу у напрямку Бражківки, успіху не мав, зазнав втрат та відійшов.

На Краматорському напрямку ворожих артилерійських обстрілів зазнали райони Спірного, Сіверська та Тетянівки. Ворог задіяв авіацію для завдання удару неподалік Івано-Дарʼївки. Окупанти вели наступ у напрямку Григорівки, успіху не мали, відійшли.

На Бахмутському напрямку зафіксовано обстріли біля Бахмута, Соледара, Яковлівки і Кодеми. Наші захисники, після ударів ворожої авіації, відбили наступ противника у напрямках населених пунктів Соледар та Зайцеве.

На Авдіївському напрямку ворог, вогнем танків, ствольної та реактивної артилерії, намагався зруйнувати важливі обʼєкти інфраструктури, завдати втрат нашим підрозділам в районах Авдіївки, Нью-Йорка, Торецького, Красногорівки та Новобахмутівки. Завдав авіаударів біля Мар’їнки та Невельського. Наступальними діями намагався просунутися у напрямках населених пунктів Невельське і Олександропіль, успіху не мав, відійшов.

На Новопавлівському напрямку підрозділи противника наявними засобами вогневого ураження продовжували обстріли неподалік Павлівки, Єлизаветівки, Новомихайлівки та Великої Новосілки. Ворог задіяв авіацію для ударів по району Володимирівки. Вів наступальний бій у напрямках Пречистівки та Павлівки, успіху не мав, відійшов.

На Запорізькому напрямку противник піддав вогневому впливу території біля Залізничного, Новоукраїнського, Шевченко, Преображенки, Червоного, Январського, Времівки, Степногірська, Новополя та Новоданилівки. Ударів авіації зазнали райони населених пунктів Ольгівське, Новопіль, Гуляйпільське та Новоданилівка.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник продовжує зосереджувати на недопущенні просування наших військ, здійснюючи обстріли із танків, ствольної артилерії та РСЗВ по лінії зіткнення. Завдав авіаційних ударів біля Великого Артакового, Первомайського та Ольгиного.

В акваторіях Чорного та Азовського морів обстановка суттєвих змін не зазнала. Корабельне угруповання противника виконує завдання розвідки та блокування цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.

Зростають втрати російських окупаційних військ у живій силі. У зв’язку з цим командування загарбників розширює практику перенесення строків ротацій передових підрозділів на невизначені терміни.

 

17:26 Після ударів по Криму Росія вивезла із Сирії комплекс ППО, зауважив NORS після аналізу супутникових фотографій та даних про пересування судна SPARTA II з MarineTraffic. Посилення Росією ППО Криму за рахунок ослаблення оборони авіабази Хмеймім може означати нестачу систем захисту від українських повітряних атак.

Російське торгове судно SPARTA II повернулося із сирійського порту Тартус із зенітно-ракетними комплексами (ЗРК) С-300 на борту: на супутникових знимках видно, що ЗРК завантажили на борт SPARTA II з бази у Хмеймімі ще 17 серпня. 20 серпня судно вирушило у бік Новоросійська. На знимках із сирійського Масьяфа за 25 серпня видно, що ЗРК вже нема на базі. 26 серпня SPARTA II вже була на рейді у Новоросійську.

SPARTA II належить підконтрольній Міноборони Росії компанії "Оборонлогистика", що потрапила під санкції США. Наприкінці липня Росія також вивозила на ньому зброю та військову техніку із Сирії. Таким чином вона обходить заборону на рух військових кораблів через Босфор та Дарданелли, запроваджену Туреччиною з початку війни в Україні. На судні було тоді щонайменше 11 одиниць військової техніки.

 

 

16:55 Розміщений у Казахстані військовий контингент РФ відмовляється повертатися до місць постійної дислокації, повідомляє ГУР Міноборони України. При формальній підставі відмови – через відсутність спеціального повітряного транспорту (який цілковито задіяний у війні з Україною), реальною причиною є те, що військові не хочуть поповнити склад окупаційного контингенту: РФ практично повністю вивела свої військові контингенти з озброєнням та технікою з територій Таджикистану та Вірменії для участі у війні проти України. Втім, командування РФ не полишає намірів повністю вивести війська з території Казахстану, які були введені туди в ході придушення січневих мітингів проти чинної влади. Це близько тисячі військовослужбовців із повним озброєнням та технікою, які наразі дислокуються поблизу критичних об’єктів інфраструктури – аеродромів, військових полігонів, нафтобаз, космодрому Байконур тощо.

 

15:47 За даними агентства з охорони кордонів Євросоюзу Frontex, 998 тисяч громадян Росії в'їхали до Євросоюзу після початку війни в Україні, в середньому по 5,6 тисячі щодня.

Більше половини (61%) зробили це через Естонію (майже 282 тисячі осіб) та Фінляндію (понад 329 тисяч осіб). Ще 132 тисячі громадян Росії потрапили до ЄС через Литву, 35 тисяч – через Латвію, 26 тисяч – через Польщу.

Frontex зазначає, що більшість тих, хто виїхав (близько 650 тисяч), пізніше повернулися до Росії. За останній тиждень, з 16 по 22 серпня, кількість перетинів кордону ЄС громадянами РФ була майже вдвічі вища середнього рівня: 10,2 тисячі.

 

 

14:07 Представник української розвідки Вадим Скібіцький розповів, що в Росії тепер "складна ситуація" з ракетами: агресор використав 55% крилатих ракет, які були до 24 лютого. Зі слів Скібіцького, особливо складною у росіян є ситуація з "Іскандерами". "Там взагалі залишилося приблизно 20% від того, що було, а може, навіть і менше", – сказав Скібіцький в інтерв'ю РБК-Україна. Щодо "Калібрів", то їхня кількість також невелика. Через це окупанти використовують X-22 та С-300 в наземному варіанті. "Високоточна зброя в них уже на межі. За всіма нормативними документами вони повинні мати 30% резерву, а його за деякими видами ракет уже майже немає. Наприклад, за тими ж "Іскандерами". Тому вони будуть використовувати інші засоби ураження. Вони зараз активно використовують "Ураган", "Смерч" – це те, що дозволяє здійснювати обстріл на короткій дистанцій, на 70-80, максимум до 100 кілометрів. Цими системами обстрілюють Миколаїв, Запорізьку область, Харків", – сказав Скібіцький.

 

13:32 Росія перекидає до окупованого Криму нову партію важкої військової техніки. Машини російської воєнщини зауважили біля кримського мосту. У колоні зауважили: танки Т-72 і Т-80; самохідні артилерійські системи 152 мм та 122 мм 2С19 "Мста-С" та "Гвоздика"; бойові машини піхоти, вантажівки, у тому числі на базі ракетних тягачів, цистерни з паливом; інженерно-саперні машини, ідеться у повідомленні Управління стратегічних комунікацій Збройних Сил України.

 

12:55 Служба безпеки України затримала російського аґента, який наводив ракетні удари по школах Миколаєва. Як повідомляє СБУ, зловмисник надавав ворогу точні координати освітніх закладів міста для "залякувальних" ракетних обстрілів, а також збирав розвіддані про дислокацію, переміщення та озброєння сил оборони України. Встановлено, що за його наведенням у Миколаєві зруйновано та пошкоджено декілька об’єктів військової інфраструктури та завдано нищівного удару по двох школах. Кіберфахівці СБУ встановили, що затриманого завербував кадровий співробітник воєнної розвідки РФ після початку вторгнення. Зазначається, що під час обшуку правоохоронці виявили мобільний телефон, який чоловік використовував для комунікації з російським координатором.

 

12:17 Окупаційна адміністрація Криму наказує засекречувати факти вибухів на військових об’єктах, поділилося своєю інформацією Головне управління розвідки Міністерства оборони України. Під час спеціальної наради заступник міністра оборони РФ Дмитро Булгаков наказав у будь-який спосіб приховувати факти вибухів на складах боєприпасів та військових об’єктах, що дедалі частіше стаються на території тимчасово окупованого Криму. У випадках, якщо інформація про знищення військових об’єктів ставатиме відомою громадськості, для того, щоб запобігти ще більшій паніці, окупанти розповідатимуть про халатність чи недбальство певних посадових осіб, прізвища яких уже нібито встановлені, й обіцятимуть притягнути їх до відповідальності. Вже тисячі росіян намагаються терміново виїхати з території Криму. Паніка в окупантів піднялася після серії вибухів на військових об’єктах.

 

11:03 Україна експортувала перший мільйон тонн агропродукції. Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський. "Майже місяць працює експортна зернова ініціатива, і за цей час із трьох наших морських портів – Чорноморська, Одеси і Южного – експортували перший з 24 лютого мільйон тонн агропродукції. Це перемога. Це означає на практиці, що українське зерно й сам факт того, що запрацював український напрямок постачання на світовий продовольчий ринок, дають змогу не допускати хаосу на ринку, знімають гостроту продовольчої кризи і не допускають катастрофічного дефіциту. Україна була, є й буде серед гарантів світової продовольчої безпеки", – сказав Зеленський.

 

10:39 Сателітарна фотографія Антонівського мосту станом на 15.00 26 серпня після вчорашнього удару по ньому. Проліт мосту залишився цілим, але постраждала частина конструкції з південного боку. Транспорту в районі моста немає, понтонна переправа робоча.

 


(клікнути для збільшення)

 

10:29 Українського адвоката Масі Найєма виписали зі шпиталю після важкого поранення в голову і втрати ока. Він провів на лікарняному ліжку понад два з половиною місяці. "Дякую лікарям. Вони бачать поранених щодня, рятують їх. Жити із цим дуже важко. Лікарі ще сильніші за військових, мені здається. Я вам дякую. Не пишу слова "дуже", бо його недостатньо. Дякую своїм життям... Не знаю, як буде життя далі. Втратив запахи, око і свободу сідати в авто і їхати коли хочу і куди хочу. Але комплекс жертви приміряти встигну завжди, а тому всі ці втрати спишу на вартість кращого життя. Ці всі новини змінюють відношення до нього, і я впевнений, що на краще. Взагалі, це свято – залишитись живим на війні", – поділився Масі.

 

 

10:16 Путін – "хвора людина за трьома напрямками: морально, шизофренік і фізично теж хворий; що візьме гору першим – побачимо", – розповів представник ГУР Міноборони Вадим Скібіцький: "Стан його здоров'я складний. Але він воюватиме до кінця своїх днів. Він не зупиниться і не відмовиться. Думати, що його здоров'я буде впливати на хід війни – помилково".

 

10:06 Пентагон уклав з виробником зброї Raytheon Missiles & Defense контракт на $182 млн на закупівлю зенітно-ракетних систем NASAMS для передачі Україні. Орієнтовна дата завершення робіт – 23 серпня 2024 року.

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

За останні п’ять днів, ймовірно, посилилася інтенсивність російських обстрілів на донецькому напрямку Донбасу. На північ від Донецька точаться інтенсивні бої поблизу міст Сіверськ і Бахмут. Ймовірно, проросійські сепаратистські бойовики трохи просунулися до центру села Піски, що поблизу Донецького аеропорту. Проте загалом російські війська не захопили нових територій.

Існує реалістична ймовірність того, що Росія посилила свої зусилля на Донбасі, намагаючись залучити або закріпити додаткові українські підрозділи на тлі припущень, що Україна планує великий контрнаступ.

 

09:15 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 46 500 (+250) осіб,

танків – 1939 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 4254 (+3) од.,

артилерійських систем – 1045 (+5) од.,

РСЗВ – 274 (+2) од.,

засобів ППО – 148 (+0) од.,

літаків – 234 (+0) од.,

гелікоптерів – 202 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 836 (+2) од.,

автомобільної техніки – 3165 (+3) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 99 (+0) од.,

крилатих ракет – 196 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Донецькому напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

56,7% танків (з них 0,8% за минулий тиждень),

24,5% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

52,8% автомобільної техніки (з них 0,4% за минулий тиждень),

33,9% артилерійських систем (з них 0,6% за минулий тиждень),

24,6% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

18,8% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

22,7% гелікоптерів (з них 0,6% за минулий тиждень),

10,5% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень).

 

 

08:56 Вночі росіяни завдали ракетного удару по центральній частині Харкова в Основ'янському та Київському районах, пише міський голова Харкова Ігор Терехов. Жертв нема, постраждали школа та історична будівля, будинок купця Адама Піотровського, яку реставрували кілька років тому.

 

08:49 Російська армія завдала сім ударів по Нікопольському району і три – по Криворізькому; минулося без жертв, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

У Нікополь прилетіли 7 снарядів з важкої артилерії, на Марганецьку та Червоногригорівську громади ворог скерував понад 20 снарядів з «Градів» та важкої артилерії, є пошкодження житла.

По Зеленодольській громаді росіяни стріляли з «Ураганів» та ствольної артилерії, поцілили по дачному масиву та енергетичному підприємству, є руйнування.

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках триває нарощення сил і засобів радіоелектронної розвідки.

На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати окремі підрозділи Західного військового округу в прикордонних районах Брянської і Курської областей з метою демонстрації присутності та сковування дій підрозділів Сил оборони України. Із ствольної артилерії обстріляв район села Товстодубове Сумської області.

На Харківському напрямку ворог здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії об’єктів цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Світличне, Перемога, Протопопівка, Дементіївка, Петрівка, Черкаські Тишки, Одноробівка, Замулівка та Циркуни. Задіяв авіацію для удару біля Гусарівки.

Штурмовими діями намагався просунутися в напрямку Дементіївки, успіху не мав, відійшов.

На Слов’янському напрямку противник задіяв ствольну артилерію та РСЗВ для обстрілів районів Долини, Дібрівного та Краснопілля. Провів повітряну розвідку поблизу Нової Дмитрівки. З метою порушення системи навігаційного забезпечення Сил оборони розгорнув комплекс радіоелектронної боротьби.

На Краматорському напрямку ворожих артилерійських обстрілів зазнали території біля Сидорового, Верхньокам’янського, Роздолівки та Калеників. Для уточнення положення наших військ ворог вів повітряну розвідку БпЛА.

Сили оборони відбили спробу наступу ворога у напрямку Григорівки.

На Бахмутському напрямку противник здійснював обстріли наших військ із наявного озброєння у районах населених пунктів Бахмутське, Весела Долина, Зайцеве та Кодема. Ударів ворожої авіації зазнали райони Зайцевого і Соледара.

Окремі підрозділи противника здійснили спробу покращення тактичного положення у напрямках населених пунктів Соледар, Зайцеве та Майорськ. Успіху не мали, відійшли.

На Авдіївському напрямку ворог вогнем танків, ствольної та реактивної артилерії намагався зруйнувати важливі обʼєкти цивільної та військової інфраструктури, завдати втрат нашим підрозділам поблизу Водяного, Первомайського, Красногорівки, Залізного та Новобахмутівки. Ударів авіації зазнали райони Мар’їнки та Валентинівки.

Наступальними діями окупанти намагалися просунутись у напрямку Невельського, отримали відсіч та відкотились назад. Для корегування вогню артилерії ворог вів повітряну розвідку БпЛА.

На Новопавлівському напрямку підрозділи противника наявними засобами вогневого ураження продовжували обстріли районів населених пунктів Вугледар, Новомихайлівка та Велика Новосілка. Ворог задіяв авіацію для ударів неподалік Володимирівки. Вів наступальний бій у напрямку населеного пункту Пречистівка, успіху не мав, відійшов.

На Запорізькому напрямку зафіксовано вогневе ураження територій біля Новополя, Гуляйпільського, Чарівного і Шевченко. Ударів авіації зазнали райони Новопіль, Гуляйпільського, Новоданилівки та Ольгівського.

В акваторіях Чорного та Азовського морів корабельне угруповання противника продовжує виконувати завдання розвідки та блокування цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля ворог зосереджує на недопущенні просування наших військ.

Обстрілював із танків, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Нікополь, Олександрівка, Степова Долина, Кобзарці, Тернівка, Тополине, Андріївка та Лозове. Завдав авіаударів поблизу Великого Артакового, Первомайського та Ольгиного.

Силами розвідувальної групи окупанти намагалися вести розвідку в районі Потьомкиного, ворога виявлено та знешкоджено.

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заявило, що 26 серпня відновлено підключення елементів Запорізької атомної електростанції до енергомереж України.

• Російська окупаційна влада навряд чи зможе успішно провести фіктивні референдуми щодо приєднання території України до Російської Федерації до початку вересня, незважаючи на повідомлення про просування підготовки до референдумів.

• Російські війська здійснили обмежені наземні удари на південний захід від Ізюму, на північний схід і південь від Бахмута та на північно-західній околиці Донецька.

• Українські сили продовжували обстрілювати російські наземні лінії комунікацій та військову інфраструктуру в Херсонській області, які забезпечують операції на західному березі річки Дніпро.

• У суб’єктах федерації (реґіонах) Російської Федерації продовжено донабір до добровольчих батальйонів, які продовжують відправлятися в Україну.

• Українські партизани та внутрішні розбіжності продовжують становити загрозу російському контролю над окупованими територіями.

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Ворог продовжує ведення бойових дій по займаному рубежу оборони. Суттєвих змін у складі та положенні не має.

О півдні диверсійно-розвідувальна група ворога, в кількості близько 10 осіб, спробувала провести штурмові дії на напрямку Добропілля - Добрянка. Успіху не мала, відійшла.

В решті дій превалює тактика дистанційних обстрілів та авіаційних ударів.

Так, протягом дня нанесено один ракетний та чотири авіаційних удари.

По Миколаєву ворог випустив 2 реактивних снаряди з системи залпового вогню “Смерч”. Влучено по відкритих поверхнях за містом. Втрат та руйнувань немає.

А вздовж лінії зіткнення відпрацювала ворожа штурмова авіація і гелікоптери. Без наших втрат

Натомість наша тактична авіація уразила засоби ворожої протиповітряної оборони в Херсоні, опорний пункт в Новопетрівці та скупченя ворожої живої сили і техніки там же, й в Ольгиному.

Нашими ракетно-артилерійськими підрозділами виконано понад 250 вогневих завдань.

Підтверджені втрати ворога складають 24 рашисти, 2 РСЗВ «Смерч», 3 самохідні гарматиГіацинт”, самохідну гармату артилеріїПіон”, самохідну артилерійсько-мінометну установкуНона”, 5 одиниць броньованої і автотехніки. В районі Інженерного і Чорнобаївки знищено склади з боєприпасами.

Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

Ураження Антонівського та Дар’ївського мостів не дозволяє їх використовувати для прямування важкої техніки.

В корабельному угрупованні ворожого флоту знов напоготові 4 ракетоносії – 2 надводних і 2 підводних – з 24-ма ракетами «Калібр» у спорядженні.

 

 

27.08.2022