Сковородинівський шлях у Карпати

Шкільний театр УКУ «На Симонових стовпах» розпочинає цикл благодійних подій присвячених музею Григорія Сковороди у Сковородинівці

 

 

Маємо пам'ятати, що Харків та Харківщина щоденно під обстрілами росіян. Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди зруйнований і потребує підтримки. А Сковорода сьогодні є нашим патроном і провідником у нашій боротьбі.

 

Для нас зараз важливо, аби сенси Сковороди звучали, не лише тому, що цього року 300-річчя Сковороди і не лише тому, що росіяни хочуть привласнити його собі. А перш за все тому, що Григорій Сковорода є одним із творців української ідентичності. Він вплітає Україну у світовий контекст завдяки своїм життю та творчості. І тепер його ідеї можуть стати нашим ціннісним опертям та розрадою у тому, як переживати нашу війну сьогодні.

 

 Шкільний театр УКУ «На Симонових стовпах»  ділиться із глядачами своїм шляхом і запрошує доєднатися по змозі до однієї із трапез.

 

 Починає театр зі Львова. 18 серпня о 19:00 він зіграє виставу у одному із найдавніших храмів Львова – храм Іоанна Хрестителя. Колись в цьому храмі була похована дружина короля Лева Даниловича – Констанція. А вона при житті віддала свій спадок на заснування лікарні і сама ж допомагала хворим.

 

Зі Львова Шкільний театр УКУ «На Симонових стовпах»  рушає до Карпат. На запросини Ростислава Чопика візьме участь у мандрованій конференції, яка щорічно відбувається в Карпатах.   Жайворонок зазвучить у Храмі Різдва Пресвятої Богородиці у селі Криворівні у святі Преображення Господнього. А також вершини ідей Сковороди з'єднаються із вершинами карпатських гір на горі Піп Іван. І його тексти зазвучать із найвищого хребта ще голосніше.

 

Окрім цього, мандрована конференція стане  мандрованим університетом, а для акторів як для мандрованців є важливим те, що такі ініціативи проявляються і що театр спільно може співтоврити у цьому полі, мандрованому та освітньому.

 

З Карпат театральні жайворонки і тетерваки прилетять до писанкового міста Коломиї у сам день Незалежності. І сердечна трапеза відбудеться у Коломийській малій філармонії на запрошення Мар’яна Кодіна-Іванович. До речі, філармонія розташована у приміщенні колишньої страшинської школи УГА і колись там збирались січові стрільці на вишколи. Тож дух Свободи там витає. Театр  також запропонує  переглянути фільм, який зафіксував цей дух радості та мандрів місцями, котрі зараз у небезпеці й під обстрілами.

 

І завершить свій тур театр знову у Львові і знову у святі – це буде  Успіння Пресвятої Богородиці. Актори закликають зібратися разом у Марійському товаристві.

 

Шкільний театр УКУ «На Симонових стовпах»  прагне, щоб Сковорода звучав гучно і вільно, і щоб ми самі преображувалися у свободі та в пошуку щастя у цей складний період для нашої держави, але незмірно важливий.

 

17.08.2022