Шкільний театр УКУ запрошує на Сковородинівський Тріодіон

Торік практично в цей же час актори Шкільного театру  УКУ починали вимріяний мандрівний проєкт «Вісь Сковороди». Спільні розмови, трапези, співи й танці, вистава та мандри. Усе це єднало нас в час пандемії, кріпило й надихало.

 

 

Теперішні часи ставлять свій ще складніший виклик, втім, поки нас боронять наші захисники – жодні житейські випробування не зупиняють. Завдяки нашим воїнам актори мають неоціненну можливість працювати, далі експериментувати з форматами зустрічей із глядачами та новими спільними філософськими й мистецькими пошуками.

 

У часі війни, теперішньої і вічної, вихованці режисера Євгена Худзика постійно ставлять собі питання: що особисто вони можуть зробити для перемоги,  віднаходячи відповідь  в улюбленого Сковороди: «Роби те, до чого народжений».

 

Тож цього місяця театр запрошує глядачів  на сковородинівський Маратон-Тріодіон. На цій Осі Сковороди цьогоріч  відбудеться три події.

 

 

25.06 о 19:30 – вистава «Убогий Жайворонок», подія у фб.

 

Свою притчу Григорій Сковорода написав тоді, коли докорінно переосмислив своє буття у світі. На пташиному бенкеті, серед Жайворонків і Тетерваків Філософ дарує нам ключі та практичні дороговкази щасливого життя. Сенси, які промовляють про Істину й Щастя, Убогість та Вдячність, не менш актуальні сьогодні, як і сотню років тому.

 

У дійстві окрему роль відіграють пісні та музика, авторство яких приписують самому ж Григорію Савичу.

 

А оскільки зима  війни триває вже понад три місяці, то вслухаймося у слова самого Сковороди: «Дарую тобі мого «Убогого жайворонка». Він тобі заспіває і взимку, не у клітці, а у твоєму серці, і трохи допоможе рятуватися від ловця і хитруна, від світу цього лукавого».

 

Реєстрація тут.

 

 

26.06 о 18:00 – показ фільму-подорожі «Вісь Сковороди»,  подія у фб.

 

Упродовж літа 2021 Шкільний театр УКУ та ГО "ПАВА" занурювалися у тексти Григорія Сковороди й намагались приміряти на себе його мандрівний дух.

 

Місяць актори  працювали над виставою “Убогий Жайворонок”, а відтак у мандрівку на Харківщину та Полтавщину, аби відчути на собі, що таке бути мандрівниками, шукачами. З цієї подорожі кожен повернувся додому цілком іншим, кожен - по-своєму.

 

Чому ця мандрівка стала важливою для акторів? Що вони віднайшли і куди їх завела ця дорога? Чому актуально говорити про це тепер?

 

На всі ці питання актори спробують відповісти після показу свого мандрівного фільму "Вісь Сковороди".

 

Реєстрація тут.

 

 

28.06 о 18:00 – дискусія «Вісь Сковороди і де вона пролягає»,  подія у фб.

 

Упродовж розмови учасники проєкту спробують пошукати відповіді на запитання:

 

- Якою є філософія Сковороди в наш час?

 

- Чи є місце сковородинівським ідеям у подіях теперішньої російсько-української війни?

 

- Чи є майбутнє у Сковороди та яке воно у вимірі нового українського самоусвідомлення?

 

Модераторкою події стане професорка Ірина Старовойт, літературознавиця, поетка та перекладачка.

 

До розмови доєднаються також гості:

Назар Федорак

Станіслав Тарасенко

Богдан Логвиненко

А також представники  Харківського Літературного Музею та Національного музею Г.Сковороди у Сковородинівці.

 

Реєстрація тут.

 

Упродовж цих подій театр збиратиме кошти на допомогу Національному літературно-меморіальному музею Григорія Сковороди, який радо приймав акторів торік упродовж мандрівної лабораторії та який був зруйнований під обстрілом російських агресорів у ніч на 7 травня.

 

Реєстрація на події обов’язкова.

23.06.2022