Перша вистава у Львові в часі війни

 

Боротьба триває, мистецтво вічне, перемога наближається!  27-го березня весь світ відзначає міжнародний день Театру.  Театру з великої літери, явища не тільки культурного, але антропологічного. Явища, з якого складається людина, для людини, щоб бути людиною. В часі нашого протистояння є особливо важливим свідчити людяність. В Собі, в стосунках, в дивуванні світом. Світ, який ми тут рятуємо від знищення проявом людяності.

 

Увесь тиждень Шкільний театр УКУ «На Симонових стовпах»  провадить акторські майстер-класи для студентів та їхніх родин, волонетрів, викладачів і всіх охочих; театр запрошує приєднуватись, щоб прокидати уяву, активувати тілесну присутність, вдосконалювати навички імпровізації, знайомитись з пантомімою. Тренінг із Миколою Набокою стане розрадою для тіла. Учасники спробуютьі відчути тіло наново. Та найголовніше  –  зарядитися енергію на найближчі кілька днів.

 

Микола  –  актор і театральний діяч. Випускник французької школи фізичного театру L'école internationale de théâtre Jacques Lecoq та ірландської театральної академії The Lir National Academy of Dramatic Art at Trinity College Dublin. Від 2016 по 2018 рік брав участь у виставах студентського театру Newcastle University в Англії. У 2019 році грав у виставі «ДемоNOкратія» львівського театру «На Симонових стовпах».

 

 

Особливим зацікавленням в театрі Микола Набока визначає для себе дослідницький підхід до руху і простору. Влітку 2021 спродюсував і зіграв у танцювально-документальному фільмі британського театрального режисера Джонатана Бен-Шауля «What shall we do with these buildings?», що піднімає питання підсвідомого діалогу між радянською архітектурою Харкова та його мешканцями на рівні динамічно-просторового впливу. Восени 2021 долучився до викладацької команди Харківської Школи Архітектури, де провадив заняття з руху та тілесної взаємодії із простором.

 

Оскільки у цей день Театру світ бореться з нами і намагається бути з нами поруч,  у суботній вечір 26.03 о 17:00 Шкільний театр УКУ  запрошує на перегляд фільму «Що нам робити з цими будівлями» (Україна-Франція), знятим у Харкові до війни.  Це експериментальний короткометражний фільм про несвідомий діалог між радянською архітектурою Харкова, та мешканцями міста.

 

 

Фільм складається з двох частин: розмовна (у вигляді інтерв'ю) і абстрактна (у вигляді танцю). Перша – це розмови з людьми, чиї історії так чи інакше перетинаються з цими будівлями. А друга – тілесна реакція двох харківських акторів, Миколи Набоки та Ігоря Ключника, на динамічні особливості кожної будівлі.

 

Фільм був створений англійським театральним режисером Джонатаном Бен-Шаулем в серпні-вересні 2021 під час його перебування на Харківській резиденції “Слово” в квартирі Юрія Шевельова. В рамках резиденції він працював над дослідженням радянської архітектури Харкова, у намаганні її переосмислити через рух і тіло.

 

Цей показ є особливим, адже це можливість побачити Харків, яким ми його пам’ятаємо... Ми не знаємо що зараз з цими будівлями, в якому вони стані. Частина команди фільму досі перебуває в місті і провадить його активну оборону, кожен на своєму місці.

 

Усі зібрані кошти будуть спрямовані на підтримку ініціативи Help Kharkiv, що допомагає евакуювати людей з Харкова до Дніпра та Полтави та доставляє гуманітарну допомогу в місто на зворотньому шляху.

Реєстрація на фільм: https://forms.gle/L6icUgfSxhaRQfDP9

 

У цьогорічний день Театру  Шкільний театр УКУ «На Симонових стовпах» хоче говорити Словом двох березневих геніїв, подарованих небом нашій українській землі: Тараса Шевченка і Ліни Костенко.

 

У неділю, 27.03 о 18:30, у храмі Святого Климента Папи театр «На Симонових стовпах» чекає на участь у містерії «Великий льох». Реєстрація на виставу: https://forms.gle/LuMopTS52CWnriPQA

 

Вистава-диптих «Великий льох» (за поезіями Тараса Шевченка) – це історія про пошук Райських врат. В цій містерії герої через слово і спів намагаються шукати браму до Раю, розкопуючи Великий льох. Разом з глядачем актори мандрують стежками образів, заглядають між рядки поезій та оживляють естампи.

Вистава збудована на трьох стовпах: поемах Тараса Шевченка «Великий Льох» і «Москалева криниця», а також автентичному українському співі.

Режисер дійства – Євген Худзик

Режисер співу – Надя Тарнавська

Художник візій – Володимир Стецькович

Художник афіші – Христина Заєць

 

 

30.03 о 17:00 в храмі Гробу Господнього театр «На Симонових стовпах» запрошує  на зустріч із «Снігом у Флоренції». Участь у постановці за поезією Ліни Костенко беруть митці: Олег Стефан (Молодий театр, Київ) Микола Набока (резиденція «Слово», Харків). Дійства провадяться в храмах, які в цьому часі служать не тільки сакральним оберегом, а  й укриттям від ракет і бомб.

 

Організатори подій: Шкільний Театр УКУ "На Симонових стовпах" та PAWA - Pray Art Way

 

23.03.2022