Розмова про крижані світи

У Львові відбудеться розмова про крижані світи Арктики і Антарктики з письменниками та мандрівниками Маркіяном Прохаськом і Максимом Беспаловим

 

«Видавництво Старого Лева» запрошує львів'ян та гостей міста на теплу розмову про мандри до крижаних світів – Арктики та Антарктики – за участі письменників та мандрівників Маркіяна Прохаська ( «Мрія про Антарктиду») та Максима Беспалова («Український Шпіцберген. Ведмеді, вугілля та комунізм»).

 


 

Розмова про подорожі у найвіддаленіші куточки планети, царства снігу та льоду, пінгвінів, ведмедів та Україну відбудеться 12 липня о 19.00 у Львівській копальні кави. Модератор: Ігор Балинський. Вхід вільний.

 

Маркіянові Прохаську у 2019 році вдалося побувати в Антарктиді на українській станції «Академік Вернадський» і зафіксувати свої враження про найпівденніший континент у книжці «Мрія про Антарктиду». Максим Беспалов зумів відвідати архіпелаг Шпіцберген, що розташований у Північному Льодовитому океані за 1300 км від Північного полюсу, та написати про нього книжку «Український Шпіцберген. Ведмеді, вугілля та комунізм».

 

«Мрія про Антарктиду» («Видавництво Старого Лева», 2022)

 

У цій книжці здійснено спробу без замаху на вичерпність синтезувати і передати читачу цілісний світ Антарктики — холодного, скутого льодом, ненаселеного і досі маловивченого краю. Він простягається на континент Антарктиди та Південний океан із безліччю островів. Зануритись у мандрівку дивовижним світом криги та снігу допоможуть неповторні краєвиди регіону, незвичайні пригоди людей, історії відчайдушних першопрохідців, неймовірні наукові дослідження, загрозливі глобальні проблеми, краса живої первісної природи, яскраві відчуття у подорожі океаном. В основі книжки — живі враження автора, який здійснив велику мрію і подався у захопливу подорож до української станції «Академік Вернадський» в Антарктиді. Текст насичений великою кількістю інформації, пов’язаною із континентом: від того, як люди знайшли південну землю 200 років тому, — до того, як потрапити на континент у наш час; від мальовничих описів навколишнього світу у Антарктиці — до пояснення складних процесів, які безпосередньо стосуються кожного мешканця планети.



«Український Шпіцберген. Ведмеді, вугілля та комунізм» («Віхола», 2022)

 

Не звикай до речей, до людей, до місць. Тут немає сенсу будувати дім, саджати дерево, народжувати сина. Усі звідкись приїхали, всі кудись урешті-решт поїдуть… Це могла би бути історія Шпіцбергену як закинутого краю, що хоч де-юре і належить Норвегії, та все ж де-факто не належить нікому, такий собі зал очікування, де люди закохуються, працюють, ходять у бари, та за якийсь час збирають речі і їдуть далі. Це лише зупинка на шляху, не кінцева. Втім Максиму Беспалову вдалося перетворити свій репортаж про тижневу мандрівку на своєрідне освідчення в любові до місця, розташованого так далеко від звичного нам світу. Максим блукає поселеннями архіпелагу, буквально таки підбираючи розкидані там шматки історії. Ось тут колись жили українські гірники, які приїздили на заробітки, а вже за рогом — так зване Сховище судного дня, в якому зберігаються зразки насіння на випадок катастроф. Тут усім містом зустрічають сонце після полярної ночі, і водночас тут так самотньо, що турист видається найкращим другом.
Шпіцберген може бути дуже різним. Може дивувати, закохувати та розчаровувати. У цій книжці Максим змалював історію Шпіцбергену — його минуле, сьогодення та, можливо, навіть майбутнє — через історії українців, яких доля звела з цим місцем. Це історія українського Шпіцбергену.


 

Маркіян Прохасько – письменник, блоґер, журналіст. Народився в Івано-Франківську, з дитинства живе у Львові. Вивчав історію та журналістику в Українському католицькому університеті. Цікавиться урбаністичною тематикою, світом. Автор прозової книжки «Нестримна сила води». Восени 2018 року за підтримки спонсорів Маркіян організував експедицію до української дослідної станції «Академік Вернадський» у Антарктиді. Подорож відбулася у 2019 році. На початку 2022 року вийшла друком книжка «Мрія про Антарктиду». Маркіян долучився до створення аудіосеріалу про подорож до Антарктиди від Megogo. З 2018 і дотепер веде блоґи про Антарктиду, зокрема на власному тематичному сайті NoPolarBears.aq

 

Максим Беспалов — мандрівник і письменник. З 2015 р. працює з компанією Hakuna Matata Expeditions, організовуючи авторські тури в десятки країн на різних континентах.  Побував у 70 країнах світу, частину з яких описав у власних книжках. Так, у книжці «Шлях на Край світу» він пише про паломницький маршрут Дорога Святого Якова, а в книжці «Усе, що ви знаєте про Ірландію, — правда, але...» — змальовує історію Смарагдового півострова.





 

 

09.07.2022