Маратон пам’яті  Василя Сліпака

Щороку музиканти багатьох країн об’єднуються, щоб вшанувати пам’ять героя України, соліста Паризької опери – Василя Сліпака.

 

Шість років тому, 29 червня від ворожої кулі помер видатний український оперний співак, соліст паризької Опери, учасник російсько-української війни, Герой України, кавалер ордена «За мужність» І ступеня  –  Василь Сліпак.

 

 

Василь Сліпак – вихованець Львівської хорової капели «Дударик», який завдяки своєму унікальному голосу та визначному діапазону зміг побудувати блискучу кар’єру в Європі. 19 років Василь прожив у Парижі, за які двічі відмовлявся від громадянства Франції, бо хотів залишатись громадянином України. А вже в травні 2015 року співак вирушив захищати свою Батьківщину. Його вчинок шокував, як українську, так і французьку публіку, колег та друзів. В інтерв’ю ж Василь казав: «У мене є особиста потреба – бути паралельно всюди. І тут, на першій лінії оборони, теж. Це мій особистий вибір.»

 

У 2017 році Львівською національною філармонією імені Мирослава Скорика було започатковано маратон пам’яті Героя, який кожного року наприкінці червня збирає небайдужих в стінах не тільки філармонії, а й концертних майданчиків різних міст, як України, так і Європи.

 

Василь Сліпак з побратимами на фронті. 

 

Цьогоріч відкриття шостого Міжнародного музичного Маратону пам’яті Василя Сліпака (WLIVE) відбудеться 28 червня у Львівській національній філармонії ім. М. Скорика за участю Академічного симфонічного оркестру Львівської національної філармонії, вокального ансамблю «Kalophonia», співака Назара Савка та скрипаля Миколи Гав’юка

 

Розпочне концерт «Василь Сліпак для перемоги» Урочиста Увертюра Левка Колодуба. Композитора, твори якого часто залучав до своїх програм Василь Сліпак.

 

Продовжить концерт лемківська народна пісня «Гей, пливе кача по Тисині», яка з 2014 року для всіх українців є символом пам’яті героїв Революції Гідності та воїнів, які полягли захищаючи Україну.

 

Програма концерту об’єднує твори видатних українських композиторів та українські пісні, духовні канти, повстанські та сучасні пісні, присвячені подіям на Майдані та російсько-українській війні.

 

Усі кошти від продажу благодійних квитків будуть передані на потреби нашої львівської 80-ї ОМДШБ для придбання автомобілів та термовізійних дронів.

 

Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика у квітні 2022 року.

 

Маратон розпочнеться майже одночасно в трьох країнах: урочистим концертом у Львові, пікніком пам’яті в Парижі (Франція) та виступами українських музикантів, які зараз перебувають у Швейцарії в Церкві святого Мартіна (місто Цюхвіль)

 

Продовжить маратон сольний концерт віолончеліста, артиста Львівської філармонії Дениса Литвиненка в Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла (29 червня 19:30) та Концерт пам’яті Василя Сліпака в Парижі за участю піаністів Олександри Зайцевої та Дмитра Таванця в складі «Kyiv Piano Duo»

 

«Kyiv Piano Duo».

 

Маратон відбуватиметься  за підтримки фонду «Фундація Василя Сліпака» , посольства України у Франції, постійного представництва України при ЮНЕСКО та асоціації «Перетинаючи Європу».

21.06.2022