Шольц закинув Путіну відсутність реалізму.

У телефонній розмові німецький канцлер запевнив російського лідера, що тому не вдасться силоміць захопити шматок України.

 

 

Бундесканцлер Німеччини Олаф Шольц у п'ятницю, 13 травня, провів телефонну розмову з президентом Росії Владіміром Путіним. Контактів між двома політиками не було минулі шість тижнів — після того, як світ дізнався про російську масакру в Бучі.

 

Як повідомив телеканал ARD, телефонат, який тривав 75 хвилин, ініціювала німецька сторона. За словами офіційного речника федерального уряду Штеффена Гебештрайта (Steffen Hebestreit), глава німецького кабміну «однозначно відкинув звинувачення у поширенні нацизму в Україні».

 

Окрім того, Олаф Шольц, враховуючи наслідки війни в Україні, особливо в Маріуполі, знову «закликав президента Росії якнайшвидше домогтися припинення вогню, покращення гуманітарної ситуації та поступу в пошуку дипломатичного вирішення конфлікту». Сторони також обговорили продовольчу ситуацію у світі, яка різко загострилася внаслідок аґресивної війни Росії. «Канцлер нагадав, що Росія несе тут особливу відповідальність», – наголосив Гебештрайт.

 

«Три речі зі сьогоднішньої довгої телефонної розмови з Путіним: в Україні має бути якнайшвидше припинення вогню. Твердження про те, що там (в Україні, – ред.) правлять нацисти, не відповідає дійсності. І я вказав на відповідальність Росії за ґлобальну продовольчу ситуацію», – написав канцлер у своєму Twitter по закінченні перемовин.

 

Пресслужба Кремля підтвердила телефонну розмову канцлера ФРН та президента Росії. У повідомленні зазначається, що «Владімір Путін докладно виклав логіку та основні завдання» російського вторгнення в Україні, яку Кремль називає «спеціальною військовою операцією зі захисту народних республік Донбасу». Окрім того, Путін поскаржився на Київ, який нібито заблокував російсько-українські переговори.

 

Після телефонної розмови з Путіним Шольц, виступаючи на мітингу в Кьольні, закинув російському лідеру «відсутність реалізму». «Зрозуміло, що там (в Росії, – ред.) досі не зрозуміли, що тільки одна річ зробить мир можливим... тільки якщо буде досягнуто порозуміння, домовленості мирної угоди між Україною та Росією, яка не є наслідком диктату. Путін має зрозуміти, що йому не вдасться силоміць захопити шматок України. Тому Захід продовжить свою політику санкцій. Путін сам шкодить Росії»,– заявив глава німецького уряду.  

13.05.2022