Львівська національна опера започаткувала Stand with Ukraine

Львівська національна опера виступила зі зверненням до міжнародної мистецької спільноти і започаткувала електронну бібліотеку української музики Stand with Ukraine

   

 

Львівська національна опера звернулася до міжнародної мистецької спільноти та партнерів театру: відповідні листи українською, англійською, німецькою, польською та італійською мовами були направлені до театрів, асоціації Opera Europa, агенцій, імпресаріо, митців тощо. Серед вимог театру – заклик до вступу України до ЄС, фінансова підтримка ЗСУ, культурні санкції для Російської Федерації тощо.

 

Своє відеозвернення записав і генеральний директор-художній керівник Львівської національної опери Василь Вовкун. Він також закцентував, що серед основних вимог – це підтримка вступу України в Європейський Союз: «Ми, ціною величезних жертв, сьогодні знову доказуємо свою незламність, свободолюбність і приналежність до вільного світу! Закликаю всіх українців, людей доброї волі підтримати ініціативу Президента України про вступ України в Європейський Союз!».

 

Звернення генерального директора-художнього керівника Львівської національної опери Василя Вовкуна тут.

 

ЗВЕРНЕННЯ ЛЬВІВСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ОПЕРИ ДО МІЖНАРОДНОЇ МИСТЕЦЬКОЇ СПІЛЬНОТИ

 

24 лютого 2022 року світ здригнувся від усвідомлення, що у Європі розпочалася війна: Росія напала на Україну. Щодня ми, українці, оберігаємо європейські кордони ціною власних життів.

Ми щиро вдячні за велику кількість листів, повідомлень, телефонних дзвінків від наших іноземних партнерів. Радіємо, що Львівська національна опера має друзів на усіх континентах, від яких є готовність діяти та допомогти.

Звертаємося до вас із пропозиціями щодо підтримки, які, на наше переконання, є найбільш актуальними у цей час:

1. Зніміть відео від вас особисто чи від імені вашої організації:

висловіть слова підтримки українському народу;

засудіть воєнну агресію Російської Федерації, від дій якої щодня в Україні гине невинне цивільне населення, в тому числі діти, зруйнована інфраструктура численних українських міст;

закликайте до рішучих дій очільників ваших держав, а співгромадян – виходити на демонстрації, щоб зараз зупинити російську агресію та запобігти людським жертвам. Закликайте до жорстких економічних санкцій проти Російської Федерації;

закликайте до вступу України до ЄС (28 лютого Президент України Володимир Зеленський підписав заявку на членство України до ЄС), як країни, що боронить життя європейських громадян та суверенітет держав-членів ЄС.

Ваше відеозвернення ми розмістимо на нашому офіційному сайті  та YouTube каналі театру та у соціальних мережах, а також просимо вас поширювати його. Увесь світ має знати правду!

2. Ви чи ваші колеги можете перерахувати кошти для підтримки української армії та громадян:

- Національний банк України: https://bank.gov.ua/en/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-spetsrahunok-dlya-zboru-koshtiv-na-potrebi-armiyi 

- Фонд «Повернися живим»: https://savelife.in.ua/en/donate/ 

Просимо ретельно перевіряти усю інформацію і не стати жертвою інформативного шахрайства, а також осіб, які можуть користатись ситуацією у власних цілях. Будь ласка, перевіряйте осіб, які організовують збір гуманітарної допомоги.

3. Припиніть співпрацю та вимагайте запровадити культурні санкції для Російської Федерації на міжнародній арені: скасувати всі проєкти, до яких причетна Російська Федерація, та проєкти, які мають фінансування російського походження, а також припинити співпрацю з артистами та митцями, які відкрито підтримують режим Володимира Путіна.

4. Львівська національна опера створює музичну бібліотеку Stand with Ukraine на сайті театру https://opera.lviv.ua/standwithukraine/, де розміщенні ноти творів українських композиторів. Зібраний нотний матеріал ми пропонуємо до виконання світовим колективам у концертних програмах в знак підтримки українському народу. Також ви можете перед концертом чи оперною виставою виконати Державний Гімн України, як це вже зробили Метрополітен-опера та Королівський данський театр.

 

З повагою,

генеральний директор-художній керівник                                                                   Василь Вовкун

 

Світ щонайкраще відкриватиме для себе українську культуру через виконання її знакових музичних творів, переконані в театрі. Тому ініціювали створення електронної музичної бібліотеки Stand with Ukraine з кращими оперними та симфонічними творами українських композиторів, які пропонують виконати світовим колективам у концертних програмах в знак підтримки українському народу. Матеріали вже розміщені у вільному доступі на сайті театру. Серед них – ноти Державного Гімну України, симфоній Бориса Лятошинського, Левка Ревуцького, Максима Березовського, симфонічні і камерні твори сучасних композиторів Олександра Родіна, Івана Небесного, Михайла Шведа тощо. До оцифрування музичної спадщини долучилися понад 10 волонтерів – студентів та випускників Львівської національної музичної академії імені М. В. Лисенка. Тож в єдності та у плідній співпраці з усім світом тримаємо культурний фронт України!    

 

 

03.03.2022